Brce in udarci: Med uličnimi roparji prevladujejo mladoletniki, ki delujejo v skupinah

Miha Raičevič Miha Raičevič
02.04.2019 11:58

Ulični ropi postajajo del našega vsakdana, pogosto pa so storilci mladoletne osebe, sporoča policija. A vsi starši ne obsodijo dejanja svojega otroka. S podobnimi težavami se soočajo tudi v centrih za socialno delo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Sašo Bizjak

Sredi marca v večernih urah so bili policisti obveščeni o poskusu ropa na Bavarskem dvoru v Ljubljani, ki naj bi ga izvršilo pet mlajših fantov. Nekaj dni pred tem dogodkom so bili policisti obveščeni tudi o dogodku v Borovnici pri Vrhniki, kjer so trije storilci pristopili do oškodovanca in od njega s fizično silo zahtevali denar. O podobnem dogodku smo poročali tudi konec februarja, ko je skupina mladoletnikov sredi belega dne grozila in zahtevala denar na Šmartinski cesti v Ljubljani. Dva mlajša fanta, stara med 12 in 14 let, pa sta konec januarja pred vhodom v stanovanjski blok na Ulici Staneta Severja 3 v Mariboru iz rok 71-letne oškodovanke iztrgala ročno torbico.
Policisti ljubljanske policijske uprave so letos obravnavali že več kot 20 t. i. uličnih ropov, kar pomeni skoraj vsak tretji dan enega. Od tega so storilce odkrili v dobri polovici primerov. V glavnem je šlo za mladoletnike, ki delujejo v skupinah in njihove žrtve so prav tako mladoletniki, od katerih zahtevajo predvsem denar. Največ takšnih dejanj obravnava prav ljubljanska policijska uprava, kjer so nam pojasnili, da svoje zahteve storilci podkrepijo s fizično silo, kar pomeni, da hitro brcnejo ali udarijo. 
In policija mora v primeru, ko gre za mladoletnike, o tem obvestiti tudi starše oziroma zakonite zastopnike. Na vprašanje, kako se ti odzovejo, ko izvejo, da je policija njihove otroke zalotila pri kaznivem dejanju, policisti odgovarjajo, da različno. Nekateri s policijo sodelujeo in skušajo zagotovoti, da se kaj takega ne bi več ponovilo, so pa tudi starši, ki otroke zagovarjajo v smislu: "Moj pa že ni tega storil ..."

Dejanja ponavljajo

Očitno pa vse skupaj vedno ne zaleže, saj policija tudi ugotavlja, da mladoletniki pogosto ponavljajo ista kazniva dejanja. Če ugotovijo policisti, da je mladoletnik storil večkrat isto kaznivo dejanje, so postopki zanj enaki kot pri polnoletni osebi. Tako lahko mladoletniku odvzamejo prostost, mu odredijo pridržanje in ga v dogovoru s tožilstvom privedejo tudi pred sodnika, praviloma k sodniku za mladoletnike. Ti sodniki lahko izrečejo več ukrepov, najhujši pa sta pripor in hišni pripor. Lahko tudi kak drug ukrep. 

Ne prihajajo le iz socialno ogroženih družin

Ulični rop med mladoletniki (Fotografija je simbolična).
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta