Brutalni ropi na Celjskem: sodijo le še enemu roparju

Gordana Possnig Gordana Possnig
01.04.2019 19:26

Dva od sedmih roparjev sta se pritožila na višje sodišče, eden zaradi kvalifikacije kaznivega dejanja, drugi zaradi dosojenega premoženjskopravnega zahtevka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Denis Mihalić je bil zaradi svoje vloge v združbi obsojen na najvišjo zaporno kazen med vsemi vpletenimi.
Gordana Possnig

Na celjskem višjem sodišču je nedavno potekala javna seja zaradi dveh pritožb po sojenju zaradi brutalnih ropov, ki jih je skupina sedmih roparjev (med njimi je bila tudi mladoletnica) na širšem celjskem območju izvajala konec leta 2017 in v začetku lanskega leta, ko je s svojim nasiljem ustrahovala premožnejše družine.
Na prvostopenjsko obsodilno sodbo sta se preko svojih odvetnic Nine Fijavž Sirk in Kati Mininčić pritožila Denis Mihalić in Simeun Filipović. Prvi se je pritožil zaradi po njegovem sporne določitve in obrazložitve dosojenega premoženjskopravnega zahtevka, v kateri je določeno, da si morajo člani združbe solidarno med seboj razdeliti in poravnati nastalo škodo oškodovanim družinam. Denis Mihalić je s tožilstvom sicer podpisal sporazum o priznanju krivde, obtožen je bil štirih ropov in povzročitve splošne nevarnosti, in se pogodil za kazen 14 let in šest mesecev zapora. Žrtve naj bi bil med ropi ustrahoval, jih pretepal, jim grozil z naperjeno pištolo (tudi otroku). Sodnica ga je sicer zaradi preklica pogojne kazni, izrečene na okrajnem sodišču v Kamniku, obsodila na skupno 14 let in devet mesecev zapora.
Simeun Filipović, ki je krivdo za vpletenost v prvi rop priznal na predobravnavnem naroku, se je na sodbo pritožil zaradi domevno nepravilne kvalifikacije kaznivega dejanja (odvetnica je iz istega razloga pred tem že vložila ugovor na obtožnico) in posledično višine zaporne kazni, dveh let in dveh mesecev. Njegova odvetnica je menila, da pogovori po telefonu med vpletenimi ne dokazujejo, da gre v tem primeru za organizirano hudodelsko združbo. Ob tem po njenem mnenju tudi ni bilo dokazano (to naj bi potrjevali rezultati analize iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija), da je njen klient žrtve tudi zvezal. Filipović, sicer srbski državljan, je bil vpleten v le en rop, in sicer 1. novembra 2017 v Šmartnem v Rožni dolini. Filipović je dobil na prvi stopnji najnižjo kazen (dve leti in dva meseca zapora), svojo vpletenost je priznal že v preiskavi, pri ropih je imel najmanjšo vlogo.
Na prvostopenjske sodbe se niso pritožili Leon Mihalić, Aleksander Levec in Tim Lampret, vsi so se pokesali in s tožilstvom podpisali sporazum o priznanju krivde. Leon Mihalić bo tako v zaporu na Dobu štiri leta in devet mesecev, Aleksander Levec devet let in deset mesecev, Tim Lampret pa dve leti in tri mesece. V nadaljevanju sojenja Anžetu Jelenu, ki edini od vpletenih ni priznal očitkov iz obtožnice, jih bodo zaslišali kot priče. Mladoletni članici združbe K. D. sodijo posebej.
Prvi rop se je zgodil konec novembra 2017 v Gorici pri Šmartnem, drugi januarja v stanovanjski soseski Lava v Celju, tretji v Škalah pri Velenju, četrti v Veliki Pirešici, slednja sta se zgodila februarja lani. Roparska tolpa je denar in zlato od svojih žrtev izsilila z grožnjami, pretepanjem, vezanjem z lepilnimi trakovi in tudi z orožjem. Žrtve ropov premožnejših družin so bili tudi majhni otroci.
Senat višjega sodišča bo svojo odločitev strankam poslal pisno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta