Denar s Škisove tržnice izginil kljub strogemu varovanju

Damijana Žišt Damijana Žišt
03.04.2019 19:09

Po lanski prireditvi Škisova tržnica v Ljubljani izginilo nekaj več kot 70 tisoč evrov. Policija storilce in ukradeni denar še išče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Škisova tržnica je za študente vedno zelo privlačen dogodek in zato tudi zelo dobro obiskan.
Robert BALEN

Maja lani je med prevozom denarja z večjega študentskega dogodka v Ljubljani, ki ga je organiziralo vodstvo Zveze študentskih klubov Slovenije (Škis), izginilo nekaj več kot 70.000 evrov, ki so jih zaslužili na prireditvi Škisova tržnica.
Organizatorji so po koncu prireditve okoli 2. ure ponoči ob nadzoru varnostnih služb in kamer pobirali denar, zaslužen na dogodku. Denar naj bi bili zapakirali v bančne vreče, v vsako največ tri tisoč evrov, in vsako opremili z listkom, ki je omogočal sledljivost. Na listku je pisalo, kdo je denar oddal, kdo ga je sprejel in koliko denarja je bilo v posamezni vreči. Nato so v blindiran kombi varnostne službe naložili bančne vreče in jih odpeljali do lokacije, kjer so denar prešteli, med štetjem pa so ugotovili, da manjka 70.667 evrov.

Obveščeni glavni Škis, policija in Furs

V javnosti so se pojavile informacije, da so na tatvino večje količine denarja pred kratkim opozorili nekateri člani Zveze Škis, ko so za to izvedeli na seji sveta Škisa, kjer so šele dva meseca pred novo Škisovo tržnico sprejemali finančno poročilo Škisove tržnice 2018. Tega, da je izginilo 70.667,70 evra, v to poročilo niso vključili. Tiskovna predstavnica Škisa Klara Šušteršič je sporočila: "Do neljubega dogodka je prišlo v noči na 11. maj 2018. Ko je bilo ugotovljeno, da manjka del sredstev iz gostinske dejavnosti Škisove tržnice, so bili s tem seznanjeni organizacijska ekipa Škisove tržnice 2018, glavni odbor Zveze Škis in nadzorna komisija Zveze Škis. O tem sta bila obveščena tudi policija in Furs. Po končanem pobiranju denarja iz blagajn za gostinstvo je zunanja agencija skrbela za prevoz in deponiranje denarja v zbirni prostor, ki so ga tudi varovali predstavniki zunanje agencije. Po štetju denarja v hotelski sobi, ponoči z 10. na 11. maj, se je denar položil na banko, kjer se je ugotovilo, da glede na račune, izdane na blagajnah, manjka nekaj več kot 70.000 evrov, kar se je potrdilo tudi po prejetju podatkov iz davčnih blagajn."

Denar ni izginil med prevozom

​Po naših podatkih naj bi prevoz denarja s Škisove tržnice do mesta, kjer so ga šteli in evidentirali, opravili v podjetju za zasebno varovanje Rival v blindiranem avtomobilu. Prevoz denarja naj bi opravljala dva varnostnika, med prevozom pa naj bi bil v avtomobilu tudi predstavnik organizatorjev, torej Škisa. Direktor Rivala Rok Kristan nam je potrdil, da so njihovi varnostniki v blindiranem avtomobilu opravili prevoz denarja s Škisove tržnice "od točke A do točke B". Varnostniki Rivala so denar prevzeli v vrečah, "vse je bilo prešteto na točki A in znova na točki B, in vse se je ujemalo, imamo tudi primopredajni zapisnik", pravi Kristan. "Varnostnika pa nista razpolagala s podatki, koliko denarja je v posamezni vreči, in nista bila navzoča pri štetju denarja, zato se je treba glede kraje obrniti na organizatorje," še dodaja Kristan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta