Disciplinski postopek: Šefu mariborskih kriminalistov opomin

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
31.03.2019 18:57

Disciplinska komisija je zaključila postopek proti Robertu Mundi in ga sankcionirala z izrekom opomina. Sklep še ni pravnomočen, izpodbija ga lahko pri vladni komisiji za pritožbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek je predlagal nekatere organizacijske ukrepe za zagotovitev učinkovitega dela uprave.
Saso Bizjak

Po prekršku šefa mariborskih kriminalistov Roberta Munde, ki so ga policisti v noči na 8. februar zasačili pijanega v prometu - alkotest je pokazal okoli promila alkohola (0,51 mg/l) -, je direktor Policijske uprave (PU) Maribor Danijel Lorbek odredil notranjevarnostni postopek, v okviru katerega so ugotovili, da je Munda s svojim ravnanjem, četudi v prostem času, škodil ugledu policije. "Policisti moramo v skladu s kodeksom policijske etike tudi v zasebnem življenju skrbeti za varovanje ter utrjevanje lastnega ugleda in ugleda policijske organizacije ter v tej povezavi skrbeti za krepitev integritete v policijski organizaciji, česar pa v obravnavanem primeru uslužbenca policije ne moremo potrditi," so poudarili na mariborski policijski upravi in Lorbek je generalni direktorici policije Tatjani Bobnar predlagal uvedbo disciplinskega postopka zoper Mundo.

Robert Munda
Vesna LOVREC

Prekršek je priznal in obžaloval

Ta se je na prvi stopnji že zaključil. "V postopku je bila javnemu uslužbencu izrečena sankcija opomina," je Večeru odgovoril Bojan Kitel iz službe direktorja PU Maribor, a dodal, da postopek še ni pravnomočno končan. Zoper sklep o disciplinski sankciji, ki ga je komisija izdala 20. marca, se lahko Munda v 30 dneh pritoži na komisijo za pritožbe pri Vladi Republike Slovenije. Če bo izkoristil možnost za izpodbijanje sankcije, ki ga je doletela znotraj delovnopravnega postopka, je pričakovati, da bo pritožba usmerjena predvsem v to, da se mu je spodrsljaj pripetil v prostem, ne v službenem času. Sicer pa prvi mariborski kriminalisti ne zanika, da je bil tisto noč za volanom pod vplivom alkohola. To je javno obžaloval in takoj prevzel odgovornost za storjeni prekršek v cestnem prometu, plačal je globo, doletelo ga je tudi 16 kazenskih točk. Ker se pričakuje, da so prav policisti ti, ki se morajo prvi zavedati, kakšno nevarnost predstavlja alkohol za udeležence v prometu, so bile ob izbruhu afere oči javnosti uprte v to, ali bo Munda še naprej prvi kriminalist v Mariboru. "Navedena kršitev, ki je bila storjena zunaj delovnega časa, ni take narave, da bi bila potrebna odstranitev delavca z dela," so se v policiji takoj po dogodku odzvali na to vprašanje. Govora o premestitvi Munde na drugo delovno mesto ni bilo niti v disciplinskem postopku, ker v njegovem okviru takšne sankcije ni možno izreči, je razložil Kitel.

Pijan in prehiter povzročil nesrečo

Ravnanje mariborskega prvega kriminalista ni osamljen primer nepremišljenosti v policijskih vrstah. Teden po Mundi je krepko preko dovoljene meje "napihal" tudi vodja operativno-komunikacijskega centra (OKC) v Policijski upravi Kranj Jože Pasar. Tudi on se je napil v prostem času in ohranil službo, ga pa je doletelo opozorilo pred odpovedjo in ukrep začasne napotitve na drugo delovno mesto. Ob primerjavi posledic, ki sta jih v delovnopravnem postopku zaradi vožnje pod vplivom alkohola v prostem času občutila Munda in Pasar, se na prvi pogled zdi, da policija zoper uslužbenca ni uporabila enakih vatlov. Poznavalci razmer pa pravijo, da primerov ne gre primerjati, ker posledice njunega ravnanja niso enake. Pasar je namreč za razliko od Munde pod vplivom alkohola še prehitro vozil in povzročil prometno nesrečo. Zgodila se je 16. februarja v kraju Velike Lese, in sicer je Pasar zaradi kombinacije prevelike hitrosti in vožnje pod vplivom alkohola s svojim vozilom trčil v drug avtomobil. Poleg materialne škode hujših posledic v nesreči ni bilo, uniformiranec pa je imel v organizmu 0,62 mg/l alkohola, kar v kazenskem smislu predstavlja nevarno vožnjo in ne le povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti. Tudi Pasar se o svojem ravnanju ni sprenevedal. Globo zaradi prehitre vožnje je poravnal takoj, zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa so mu poleg globe 1200 evrov izrekli še 18 kazenskih točk, kar je zrelo za avtomatsko izgubo vozniškega dovoljenja, o čemer pa odloča pristojno okrajno sodišče. Čeprav je prekršek storil v svojem prostem času in na območju ljubljanske policijske uprave, je takoj po ogledu prometne nesreče o dogodku sam obvestil nadrejenega, direktorja Policijske uprave Kranj Boštjana Glaviča. Ta je pristojni službi proti njemu takoj naročil uvedbo notranjevarnostnega postopka. V postopku je bil predlagan ukrep izdaje pisnega opozorila pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je ukrep tudi sprejela. Pasar tudi ni več vodja OKC na PU Kranj, saj so zaradi nemotenega opravljanja nalog proti njemu izvedli tudi organizacijski ukrep začasne napotitve na drugo delo. Generalna direktorica lahko namreč, upoštevaje določila zakona o organiziranosti in delu policije, uslužbenca policije premesti na drugo delovno mesto ali ga napoti na delo na določeno območje ali področje dela, vendar najdlje za šest mesecev z možnostjo enkratnega podaljšanja za največ šest mesecev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta