(FOTO in VIDEO) Požar v Preddvoru se širi, na pomoč gasilcem prihaja hrvaško letalo. Policija izdala opozorilo!

STA, M.R.
29.03.2022 15:34

ožar v okolici Preddvora na Gorenjskem se še vedno širi, zato so razmere na terenu po navedbah pristojnih še vedno zelo kritične.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pu Kranj

Gasilcem pomagajo trije helikopterji Slovenske vojske (SV), na pomoč pa je pripselo tudi hrvaško letalo canadair, ki vodo za gašenje zajema iz Bohinjskega jezera, so sporočili s kranjske policijske uprave. Iz uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da so danes popoldan aktivirali državni načrt za večje požare, ki predvideva aktiviranje štaba civilne zaščite.

Po oceni poveljnika Gasilsko reševalne službe Kranj in vodje intervencije Andraža Šifrerja požar, ki je v ponedeljek izbruhnil na območju izletniške točke in pobočja hriba Baba nad krajem Potoče v okolici Preddvora, še vedno divja v polnem obsegu in je po nestrokovnih ocenah zajel že od okoli 600 do 700 hektarjev.

Gašenje požara pri Preddvoru (foto: Facebook/grs Kranj)
Facebook/Gars Kranj

Trenutne razmere ocenjuje kot "še vedno zelo kritične," saj se požar hitro širi. Požar je namreč izbruhnil tudi v podrasti oz. pod zemljo in tako se ves čas vžigajo nova območja. Dodatna težava je veter, ki se nad Preddvorom krepi in stalno spreminja smer. "Do obilnega deževja požara ne bomo uspeli pogasiti," je ocenil Šifrer.

Požar je danes gasilo 110 gasilcev, popoldan pa se jim jih bo pridružilo še približno sto, ki prihajajo iz različnih gasilskih zvez na Gorenjskem, pa tudi iz ljubljanske regije. Na pomoč prihaja tudi hrvaško letalo tipa canadair. To naj bi po prvotnih informacijah zajemalo vodo iz Zbiljskega jezera, vendar se je kasneje izkazalo, da je prelet letala prevelik za omenjeno območje, zato so kot novo lokacijo izbrali Bohinjsko jezero.

Gasilcem in Civilni zaščiti so danes pri gašenju pomagali trije helikopterji SV, vendar bo eden od njih popoldan prenehal leteti, zato bosta ostala le še dva. Obrambni minister Matej Tonin, ki si je tudi ogledal prizorišče požara, je napovedal, da bodo za sredo zagotovili skupno štiri helikopterje SV.

Gašenje požara pri Preddvoru (foto: Facebook/grs Kranj)
Facebook/Gars Kranj

Pilot: Posredovanje je zalo zahtevno

Po besedah pilota Matije Zupančiča gre za zelo zahtevno posredovanje, predvsem v ponedeljek jim je delo dodatno oteževal močan veter. "Dobra stvar pa je, da je blizu jezero Črnava, kar omogoča hitrejše zajemanje vode," je povedal. Postregel je tudi s podatkom, da helikopter zajame od 1100 do 2400 litrov vode ter da je to letos že sedmi požar, ki ga gasijo helikopterji SV.

Kot je v popoldanski izjavi za javnost povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos, do zdaj zbrani podatki kažejo, da je v ponedeljek okoli 16. ure zagorelo tik nad vasjo Potoče, nato pa se je ogenj, tudi po zaslugi vetra, razširil proti vrhu in na obe strani hriba.

Vzrok požara za zdaj še ni znan. Policija za informacije prosi predvsem tiste, ki so ga videli v njegovi začetni fazi.

Vse pohodnike, ki so se v prihodnjih dneh nameravali odpraviti na pohod v okolico, kjer gori oz. je gorelo, pa pozivajo, naj se območju še nekaj časa izogibajo, saj je vročina zelo visoka. Dostop na območje je tudi sicer zaradi intervencije še naprej prepovedan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta