(FOTO) Zaradi toče vozniki spet ustavljali na avtocesti: "Egoizem posameznikov je zelo nevaren"

A.L.
20.06.2019 10:02

V neurju in toči je ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno. Žal pa nekateri neodgovorni vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali celo izstopajo iz vozil in podobno. S tem ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu, saj lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč, opozarjajo slovenski policisti na uradni spletni strani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Policisti so sporočili, da so se tudi včeraj, kot že v prejšnjih dneh, vozniki na avtocesti ustavljali zaradi neurja s točo. V zelo kratkem času je popoldan zato nastal daljši zastoj proti Radovljici, prometni policisti pa v tistem trenutku niso mogli priti skozi ta zastoj do prvih udeležencev v tej koloni, da bi pospešili promet in ukrepali proti tistim, ki so ga povzročili.
"Opozarjamo, da je egoizem posameznikov, ki jih bolj skrbi za vozilo kot pa za varnost udeležencev na avtocesti, zelo nevarno početje. Avtocesta je namreč zelo specifična, ker so hitrosti višje in na njej velja prepoved vsesplošnega ustavljanja. V primeru naleta v stoječe vozilo na avtocesti lahko upravičeno pričakujemo zelo hude posledice," so sporočili kranjski policisti.
{twitter}https://twitter.com/ResevalniPas/status/1141345520662831104{/twitter}

Kako ravnati v primeru neurja?

Policisti opozarjajo, naj vozniki v primeru neurja svojo hitrost prilagodijo in jo zaradi varnosti seveda zmanjšajo. Če jo zmanjšajo za več kot polovico od dovoljene, morajo obvezno vklopiti vse štiri smernike. Priporočljivo je, da smernike zaradi varnosti vklopijo že prej in jih uporabijo v kombinaciji z meglenkami (če jih imajo), da bodo voznikom, ki pripeljejo od zadaj, še bolj vidni. Ta svetila naj vklopijo takoj, ko začnejo zmanjševati hitrost in ne šele, ko so jo že zmanjšali.
Hkrati policisti opozarjajo, da v primeru, ko so vozniki opozorjeni na neurje, lahko tudi zapustijo avtocesto ali naredijo postanek na katerem od počivališč. Čeprav tudi na drugih cestah ni dovoljeno ustavljanje vse povprek, je nevarnost vendarle manjša, ker so hitrosti nižje, hkrati pa je tudi več mest, kjer se voznik lahko varno ustavi.
Intenziteta neviht in geografske lokacije so običajno napovedane za naprej, zato je priporočljivo spremljati aktualne napovedi, še svetujejo policisti in dodajajo, da globa za nepravilno ustavljanje na avtocesti znaša 300 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta