Izvedenci različno o sledeh streljanja na rokah, jakni in laseh obtoženega

Damijana Žišt Damijana Žišt
21.12.2018 18:02

Na vnovičnem sojenju Milku Noviču zaradi umora Janka Jamnika so dva sodna izvedenca in priča obrambe vztrajali pri svojih mnenjih s prvega sojenja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi Milko Novič na vnovičnem sojenju na ljubljanskem okrožnem sodišču za umor Janka Jamnika
Robert BALEN

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes pred sodnim senatom, predsednik je okrožni sodnik Zvijezdan Radonjić, nadaljevalo sojenje Milku Noviču, obtoženemu, da je decembra 2014 pred lokalom na ljubljanskem Viču ustrelil tedanjega direktorja Kemijskega inštituta iz Ljubljane Janka Jamnika. Po navedbah tožilke Blanke Žgajnar iz specializiranega državnega tožilstva naj bi bil prav Novič tisti, ki je iz brezobzirnega maščevanja, ker je pet let pred omenjenim dogodkom Jamnik podpisal Noviču odpoved, ustrelil Jamnika.

Izvedenca Sabliča prepričala dejstva

Danes je sodni senat zaslišal sodnega izvedenca Franca Sabliča, na osnovi mnenja katerega je bil Novič obsojen, nemško izvedenko Edith Gebhard ter strokovno pričo Novičeve obrambe, hrvaškega sodnega izvedenca balistične stroke Vojina Maštruka. Ob začetku sojenja je Novičeva obramba v sodni spis vložila vlogo, v kateri je navedla, zakaj meni, da izvedenec Franc Sablič ne bi smel biti zaslišan kot izvedenec na sojenju. O tem dokaznem predlogu obrambe, češ da je izvedenec pristranski in da je na sodišču lagal, da je imel nacionalni preiskovalni laboratorij (NFL) notranjega ministrstva ustrezno akreditacijo za obdelavo GRS-delcev, ki nastanejo po streljanju z orožjem, po Jamnikovem umoru, čeprav jo je dobil šele lani, je sodni senat že odločal in zavrgel predlog obrambe. Zato je sodnik Radonjić potezo obrambe, ki se znova ni strinjala z zaslišanjem Sabliča, označil, da je na robu žalitve sodišča.

Vojin Maštuko, hrvaški balistični strokovnjak, je vztrajal pri svojem pričanju kot na prvem sojenju.
Damijana ŽIŠT

Novič na policijo s sporno jakno

Na vprašanje odvetnika Mihe Kuniča, ki zastopa ženo umorjenega Jamnika, kako pa so lahko kriminalistični tehniki na Novičevih rokah in laseh našli GRS-delce, ko je šele čez 23 ur prostovoljno prišel na policijo, če z rok izginejo že v nekaj urah, je Sablič dejal, da sicer dopušča možnost, da si je roke nekje kontaminiral. Na vprašanje sodnika Radonjića, ali bi bilo mogoče, da bi na Noviču preiskovalci našli GRS -delce, če bi na primer ob 17. uri istega dne, ko je prišel na policijo, streljal, je Sablič je dejal, da bi bilo mogoče. Na dodatno vprašanje sodnika, ali se v svoji dolgoletni praksi spominja podobnega primera, da bi nekdo prostovoljno prišel na policijo v isti jakni, s katero bi nekomu vzel življenje, in to 23 ur po domnevnem zločinu, je Sablič dejal, da se česa podobnega ne spominja.

Možna je kontaminacija z GRS-delci

Nemška izvedenka Edith Gebhard je povedala, da na osnovi svojih analiz vztraja, "da ni mogoče ne potrditi ne izključiti, da bi bil obtoženi streljal na žrtev". Glede možnosti kontaminacije z GRS-delci na Novičevih rokah in laseh je izvedenka dejala, da bi lahko nastali tako, kot trdi Novič, torej bi bili lahko z jakne, ki jo je nosil na streljanje, lahko pa, da so nastali tudi po streljanju. "Na jakni se nahaja veliko različnih kemijskih elementov, zato lahko rečem, da so iz več streljanj, ne le enega."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta