Je bila hišna preiskava nezakonita?

Gordana Possnig Gordana Possnig
22.07.2019 16:55

Z zaslišanjem prič se je na celjskem sodišču končal predobravnavni narok zoper Aljošo Pajsarja, ki je domnevno na celjskem in mariborskem območju preprodajal kokain in heroin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aljošo Pajsarja so aretirali 31. maja lani.
Gordana Possnig

Več mesecev je na celjskem sodišču trajal predobravnavni narok zoper Ljubljančana Aljošo Pajsarja, člana hudodelske združbe, ki so ga aretirali 31. maja lani, z drogo pa je druščina od jeseni 2017 do konca maja lani domnevno oskrbovala vsaj 75 odvisnikov s celjskega in mariborskega območja. Eden izmed osmerice obdolžencev je tudi Ljubljančan, ki je po aretacijah pristal v priporu. Predobravnavni narok zoper njega pa se je zapletel. Njegov odvetnik Blaž Bolcar vztraja, da je bila hišna preiskava na naslovu Zabretova 7a v Ljubljani, kjer je pred aretacijo živel obdolženi, nezakonita. In to zato, ker so jo opravili tudi v stanovanju njegove sestre Veronike Pajsar, ki pa ima poseben vhod v hišo. Sprva je sodišče zahtevo obrambe zavrnilo, a se je odvetnik pritožil. Višje sodišče je nato sprejelo sklep, da se pred odločitvijo o izločitvi omenjenih dokazov zaslišijo priče, tudi kriminalisti, ki so bile tedaj navzoče pri hišni preiskave.

Kriminalisti trdijo eno, svojci drugo

Pajsarja tožilstvo vidi kot enega glavnih članov združbe. V obtožnici mu očitajo nakup večje količine droge od neznanega storilca, drogo pa naj bi bil nato prodal naprej soobtoženemu Agronu Beriši. Očitki ga bremenijo treh večjih prodaj droge, ob tem pa še hrambe 346 gramov heroina in dobrega kilograma kokaina, kar so našli pri hišni preiskavi sestrinega stanovanja. Pajsarja so svojci v preiskavi razbremenjevali s trditvami, da do sestrinega stanovanja ni imel dostopa, saj da so imeli ključ le ona in njen partner Srđan Vukašinović, ob njuni odsotnosti pa babica Marija Ana Pajsar.
Vsi zaslišani kriminalisti trdijo, da je bila hišna preiskava, odrejena za celo stanovanjsko hišo, opravljena zakonito, na podlagi odredbe sodišča. Da so policisti vse člane družine, ki so bili ob njihovem prihodu doma, seznanili s pravicami in da nihče oporekal, da se hišna preiskava ne bi smela opraviti v stanovanju sestre obdolženca. Slednja ima sicer stanovanje v mansardnem delu, vanj pa je mogoče priti le skozi posebne stopnice na zunanjem delu hiše. Danes zaslišani kriminalist Igor Zupanc je pojasnil, da je imel v času hišne preiskave nalogo varovanja oseb v sestrinem stanovanju. Zatrdil je, da mu nihče ni rekel, da tedaj obtoženi ne bi uporabljal zgornjega dela stanovanja in da člani družine niso imeli nobenih zahtev.
Ponovno so kot pričo zaslišali Veroniko Pajsar, ki je vztrajala, da ji nihče ni povedal, kaj delajo pri njih in da ji kriminalisti niso dovolili poklicati odvetnika. Zatrdila je, da Aljoša nikoli ni sam hodil v njeno stanovanje. Ni pa znala pojasniti, kako se je droga znašla v njenem stanovanju. Ko je padlo vprašanje, zakaj je skupaj s sosedom sodišču poslala izjavo, da brat sam nikoli ni hodil v njeno stanovanje, nanj ni hotela odgovoriti, da ne bi same sebe spravila v kazenski pregon.

"Pred hišo stal rambo s puško"

Tudi babica obdolženca Marija Ana Pajsar je v zvezi s preiskavo danes ponovila, da jo je v zgodnjih jutranjih urah zbudil hrup, nato je policija vdrla v hišo in jim uničila vrata. "Ko sem pogledala skozi vrata, je pred hišo stal zamaskiran rambo s puško. Kaj se je sploh dogajalo v naši hiši, sem izvedela kasneje, ko sem poklicala na ljubljansko policijo," se je spominjala priča. Celjsko sodišče je pri ljubljanski policijski upravi preverilo navajanja obdolženčeve babice in prejelo pisno pojasnilo, da je pričo takrat zanimalo le, na koga naj se obrne glede nastale škode na vhodnih vratih. Nič pa ni spraševala glede same hišne preiskave.
Sodišče bo v prihodnjih tednih sprejelo pisni sklep glede zahtev za izločitev dokazov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta