Kako je v Kongu misijonaril župnik iz Slivnice? V nadškofiji trdijo, da so bile obtožbe o spolnih zlorabah lažne

Va
07.10.2022 12:38

V postopku, ki ga je vodil Sveti sedež in je vključeval tudi preiskavo v afriški nadškofiji, se je izkazalo, da je šlo za koristoljubne obtožbe, pravijo v mariborski Cerkvi. Za Sveti sedež je primer zaključen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slivnica pri Mariboru 
Igor Napast

Dikasterij (ministrstvo) Svetega sedeža za nauk vere je ugotovil, da so bile obtožbe iz Konga na račun duhovnika mariborske nadškofije lažne, namen pa pridobitev finančne koristi, tako da Slovenec ni osumljen prekrška, Nadškofijo Maribor pa je dikasterij obvestil, da je primer zaključen.

Za kaj gre? Francoski medij France24 je poročal, da naj bi bil slovenski duhovnik kot misijonar v Demokratični republiki Kongo v Afriki, kjer je bil med letoma 1992 in 2001, več let spolno zlorabljal otroke. Hudo obremenilno zgodbo, opremljeno z izjavami domnevnih žrtev, danes že odraslih, in prič iz vasi, v katerih je duhovnik misijonaril, ustanavljal šole ..., so povzeli pri Svetu 24, danes pa so se oglasili v nadškofiji, da je zadeva zaključena.

Izrekli so mu previdnostne ukrepe

"Škofijskemu duhovniku mariborske nadškofije, ki je bil obtožen storitve kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletnih oseb v času, ko je kot misijonar deloval v Kongu, so bili v Nadškofiji Maribor takoj po prejemu prijave izrečeni previdnostni ukrepi," piše v izjavi mariborske Cerkve. Ni mu bilo dovoljeno delo z mladoletnimi in zadrževanje z njimi na samem, redno je moral biti v stiku s škofijskim ordinariatom in poročati o svojem delu.

Zadevo so prijavili policiji, so sporočili, ordinarij kraja, kjer naj bi bilo do zlorab prišlo, pa je začel preiskavo. Vatikanski dikasterij za nauk vere je Nadškofijo Maribor nazadnje obvestil, da so po skrbni preučitvi aktov preiskav, ki jih je ob sodelovanju apostolske nunciature naredil nadškof Nadškofije Mbandaka-Bokoro, prišli do zaključka, da so bile obtožbe na račun klerika iz Slovenije lažne.

Nadškofija Maribor poudarja, da je v celotni fazi postopka delovala transparentno, sodelovala in izkazovala pripravljenost sodelovati z vsemi državnimi in meddržavnimi organi ter spoštovala kanonske norme kazenske narave. Zavzema se za ničelno toleranco do spolnih zlorab in iskanje resnice.

V DR Kongo postopek še odprt

V nadškofiji imena duhovnika niso objavili, Svet 24 pa je poročal, da je bil v preiskavi župnik v Slivnici pri Mariboru Jožef Šömen.

Po informacijah France24 v Kongu postopek proti Slovencu še ni zaključen, nasprotno, po prijavi starša ene od domnevnih žrtev so ga spet odprli, s tem naj bi se ukvarjale tudi organizacije za pomoč žrtvam spolnih zlorab.

Ker v nadškofiji navajajo (nedoločno) prijavo policiji, smo slovensko policijo vprašali, ali se kakorkoli ukvarja s to zadevo. Odgovor objavimo, ko ga dobimo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta