Rusija skriva podatke, a zdaj naj bi bilo znano, koliko Rusov je umrlo med vojno v Ukrajini

M.R.
20.09.2024 13:31

Več kot 70 tisoč Rusov je umrlo v Ukrajini, kažejo podatki, ki so jih analizirali v britanski medijski hiši BBC. Največji delež med padlimi ruskimi vojaki predstavljajo civilisti, ki so se prostovoljno pridružili oboroženim silam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
BBC je analiziral podatke in potrdil, da je v Ukrajini umrlo najmanj 70 tisoč ruskih vojakov, prava številka pa je verjetno še veliko višja.
Profimedia

V Rusiji vsak dan v medijih in na družbenih omrežjih objavljajo imena padlih vojakov. BBC in neodvisna spletna stran Mediazona sta analizirala dostopne podatke in identificirala 70.112 imen umrlih med vojno v Ukrajini.

Realno število je verjetno še precej višje. Nekatere družine namreč javno ne delijo podatkov o smrtih svojih bližnjih, v zgornjo številko pa tudi niso vključena imena, ki jih niso uspeli preveriti, prav tako ni padlih pripadnikov ruskih milic v regijah Doneck in Lugansk, ki ju je ob začetku vojne Rusija priključila svojemu ozemlju. 

Med padlimi je 13.781 prostovoljcev (okoli 20 odstotkov). Bivših zapornikov, ki so se pridružili vojski, da bi si prislužili pomilostitev, je bilo do nedavnega največ, a je delež v primerjavi s prostovoljci zdaj nižji (19 odstotkov). 13-odstotni delež pa predstavljajo mobilizirani vojaki. 

Od oktobra lani je vsak teden umrlo najmanj sto prostovoljcev, v nekaterih tednih jih je umrlo tudi več kot 300. Prostovoljci večinoma prihajajo iz manjših mest v delih Rusije, kjer je težko najti stabilno in dobro plačano delovno mesto, poroča BBC. Nekateri prostovoljci so povedali, da niso dobro razumeli, da pogodbe, ki so jih podpisali, nimajo datuma končanja. To so ugotovili šele, ko so skušali prekiniti zavezujočo pogodbo. 

Obljubljene visoke plače

Plače v vojski so lahko tudi pet ali celo sedemkrat višje od povprečnih plač v manjših mestih. Poleg tega so vojaki deležni tudi drugih socialnih ugodnosti, kot so na primer brezplačno varstvo za otroke in davčne olajšave. V številnih delih države so se tudi precej zvišala enkratna nadomestila za tiste, ki se prijavijo v vojski. 

Večina prostovoljcev, ki so umrli v vojni, je bila stara od 42 do 50 let. Najstarejši umrli prostovoljec je bil star 71 let, sicer pa je bilo 250 umrlih prostovoljcev starejših od 60 let. 

BBC je analiziral podatke in potrdil, da je v Ukrajini umrlo najmanj 70 tisoč ruskih vojakov, prava številka pa je verjetno še veliko višja.
Profimedia

BBC piše tudi o tako imenovani ruski strategiji "stroja za mletje mesa", ki da se z nezmanjšano hitrostjo uporablja še naprej. Ta izraz uporabljajo za način nemilostnega pošiljanja vojakov v napad v valovih, s čimer želijo ruske sile izčrpati ukrajinskega nasprotnika in odkriti njegove položaje, da jih lahko nato napadejo s topništvom. 

Izogniti se želijo novi mobilizaciji

Uradna študija vojaške medicinske uprave ruskega ministrstva za obrambo je pokazala, da je 39 odstotkov primerov smrti posledica poškodb udov in da bi stopnja smrtnosti močno upadla, če bi bila boljše organizirana prva pomoč in medicinska nega. 

Prvič od začetka vojne v Ukrajini naj bi Vladimir Putin postavil ultimat

BBC tudi poroča, da se ruska vlada želi izogniti novi mobilizaciji in skuša v ruske sile pridobiti več prostovoljcev. Tako naj bi regionalni uradniki od državnega vrha dobili nalogo, da novačijo prostovoljce na svojih področjih. Na spletnih straneh oglašujejo prosta delovna mesta in navezujejo stike z moškimi, ki imajo težave z dolgovi, kampanje novačenja pa naj bi tekle tudi na visokošolskih ustanovah. 

Novačijo tudi tuje borce

Precej manjše število prostovoljcev pa je prišlo iz drugih držav. BBC je uspel identificirati 272 takih posameznikov. Največ umrlih je prišlo iz Tadžikistana (51), iz Uzbekistana (47) in Kirgizije (26). Lani so se pojavila poročila, da je Rusija novačila tudi ljudi na Kubi, v Iraku, Jemnu in Srbiji. Tujcem, ki v Rusiji že živijo brez veljavnih delovnih dovoljenj ali viz, obljubljajo, da ne bodo deportirani, če se pridružijo ruski vojski. Ponudijo jim tudi poenostavljen postopek za pridobitev državljanstva. 

V Ukrajini na ruski strani umrl Srb, njegov oče: Boril se je proti satanu!

Nekateri prostovoljci so se tudi pritožili, da so bili s ceste direktno poslani na bojišče. Za BBC je že lani eden izmed takih opisal, da je od podpisa pogodbe pa do prihoda na fronto minil samo en teden. Pritoževali naj bi se tudi nad staro in nekakovostno opremo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta