Kazen Tovšakovi ni bila izrečena

Gordana Possnig Gordana Possnig
15.01.2020 19:52

Sodnim procesom, povezanim s finančnim izčrpavanjem propadlega Vegrada, ni videti konca. Celjsko sodišče zdaj presoja očitke v obtožnici, kjer poleg Hilde Tovšak nastopata še Matej Košič in Damijana Bole

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hilda Tovšak je priznala, da je v sostorilstvu z Matejem Košičem med letoma 2008 in 2010 s prodajo nepremičnin na območju Mislinje pridobila podjetju Molet za okrog 400 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču sodnik Marko Brišnik ni opravil naroka za izrek kazenske sankcije zoper nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, ker še ni opravil predobravnavnega naroka zoper prvoobtoženega v isti zadevi Mateja Košiča. Bil je direktor Vegradovega hčerinskega podjetja Vedela nepremičnine. Na naroku za izrek kazenske sankcije za Tovšakovo, ki je preložen na 24. februar, pa ga namerava sodnik zaslišati tudi kot pričo. Tovšakovo tožilstvo bremeni kaznivega dejanja zlorabe položaja v sostorilstvu, Košiča dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja v sostorilstvu in pranja denarja. Tovšakova, za katero je predobravnavni narok sodišče opravilo že decembra lani, je krivdo priznala in s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde. Pogodila se je za pogojno kazen šestih mesecev s preizkusno dobo petih let.
S Tovšakovo in Košičem si je zatožno klop delila tudi Damijana Bole, nekdanja direktorica podjetja DMA. Tožilstvo jo je bremenilo pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja. Očitke je priznala in bila tudi že pravnomočno obsojena na pogojno kazen enega leta in enajstih mesecev zapora s preizkusno dobo štirih let. Podjetje DMA, ki ga je vodila, je Vegradovemu hčerinskemu podjetju Vedela nepremičnine izdalo fiktivne račune za slabih 288.000 evrov za svetovalne storitve, ki pa nikoli niso bile opravljene. Zaradi pranja denarja je Boletovo doletela še stranska kazen tri tisoč evrov, ob tem mora vrniti protipravno pridobljeno premoženjsko korist v višini nekaj manj kot 288 tisoč evrov.
Zgodbam o finančnih malverzacijah pri vodenju propadlega velenjskega gradbenega podjetja Vegrad torej ni videti konca. Tožilec specializiranega tožilstva Jože Levašič Tovšakovi očita, da je v sostorilstvu s Košičem med letoma 2008 in 2010 s prodajo nekaterih nepremičnin na območju Mislinje pridobila podjetju Molet, katerega lastnik je bil Košič, za okrog 400 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi. Mateju Košiču pa tožilstvo očita zlorabo položaja kot direktorju družbe Vedela nepremičnine pri nakupu nepremičnin Delamarisa, ki jih je prodal Hypo Leasingu in jih potem vzel nazaj v najem. Pri tem je Vedela nepremičnine prejela vračilo davka v višini okrog štiri milijone evrov. Ta denar je nato prek povezanih družb, ki jih je zastopal Košič ali je bil celo njihov lastnik, po mnenju tožilstva izginil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta