Kljub pravnomočni sodbi: Sodniki prekinili prestajanje zaporne kazni

Damijana Žišt Damijana Žišt
23.12.2018 18:58

Vrhovno sodišče je odredilo takojšnjo prekinitev zaporne kazni v zaporu na Dobu Mihi Michaelu, pravnomočno obsojenemu zaradi trgovanja z drogo in goljufij

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz zapora na Dobu so pred dnevi izpustili pravnomočno obsojenega trgovca z drogo in goljufa Miho Michaela.
Tit KOŠIR

Senat vrhovnih sodnikov je pred nekaj dnevi izdal sklep o prekinitvi izvršitve pravnomočne sodbe obsojencu Mihi Michaelu. O sklepu je bilo obveščeno vodstvo zapora na Dobu, kjer je Michael prestajal svojo 13 let in šest mesecev dolgo zaporno kazen, zato je bil obsojenec takoj izpuščen. Romana Ciko Hočevar iz službe za stike z javnostmi na vrhovnem sodišču nam je sporočila, "da je bila prekinitev prestajanja kazni odrejena na podlagi vsebine vloženih zahtev za varstvo zakonitosti".

​Člani kriminalne združbe niso bili previdni

​Michaelov odvetnik Mitja Inkret je na vrhovno sodišče že pred časom vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, v njej pa je navajal očitno takšne kršitve, ki naj bi se bile zgodile med sojenjem obtoženemu, da je vrhovno sodišče ocenilo, da je treba obsojenca nemudoma spustiti na prostost, da se mu ne bi tratile človekove pravice. To, da je bil Michael spuščen iz zapora na Dobu, bi lahko pomenilo, da mu bodo znova sodili. Vendar je vrhovno sodišče za zdaj odločilo le to, da mora na svobodo, odločitev glede pritožbe obsojenčevega odvetnika Inkreta pa še ni sprejelo. Poklicali smo tudi odvetnika Mitjo Inkreta, ki pa o svojem klientu in sklepu vrhovnega sodišča, ki je Michaela spravil na svobodo, ni želel govoriti.
Miha Michael je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču še s tremi obtoženimi obsojen julija 2016. Tožilec Boštjan Jeglič iz specializiranega državnega tožilstva je devetnajstim obtoženim članom kriminalne združbe očital od neupravičenega trgovanja večjimi količinami heroina ter kokaina do goljufij. Z drogo so trgovali nekaj mesecev leta 2013, kljub precejšnji previdnosti pa niso opazili, da policija zoper njih uporablja prikrite policijske ukrepe in da so se v poslih z drogo zapleti s tremi tajnimi delavci policije. Obtoženi, predvsem tisti, ki so bili vpleteni v trgovanje z drogo, so namreč komunicirali v šifrah po mobilnih telefonih, ki so jih pogosto menjavali in niso imeli naročniškega razmerja, večinoma pa so se o poslu z drogo pogovarjali osebno.
Večina obtoženih, kar štirinajst, je krivdo priznala že na predobravnavnih narokih, peterici, ki se ni pogodila s tožilcem, so sodili. Sodišče je štirim obtoženim izreklo obsodilne sodbe z izrekom zapornih kazni, Safetu Beganoviču, obtoženemu sodelovanju pri eni goljufiji, pa je sodni senat zaradi pomanjkanja dokazov izrekel oprostilno sodbo.

S kapo čez obraz na sodišče

Obtoženega Miho Michaela so na izrek sodbe na ljubljansko okrožno sodišče pripeljali pravosodni policisti iz zapora na Dobu, kjer je že prestajal dve leti in deset mesecev zapora zaradi trgovanja z drogo, na sodišče pa je znova prišel z maskirno kapo na glavi, kjer je imel le izrez za oči. Ko je slišal, da mu je sodišče za kazniva dejanja po obtožnici - torej trgovino z drogo in goljufijo - izreklo enotno kazen enajst let in tri mesece zapora in mu to združilo s kaznijo, ki jo zdaj že prestaja, v enotno kazen trinajst let in pol zapora, je zaploskal in rekel: "Gremo!" Nato je v spremstvu pravosodnih policistov zapustil sodno dvorano. Sicer pa Michael do izreka sodbe na sodišču ni rekel niti ene besede; na predobravnavnem naroku ga je predsednica senata komaj prepričala, da je snel kapo z glave. Nato pa je na list papirja napisal, da ne bo govoril, ker da mu je bila kršena vrsta človekovih pravic. Govoriti ni hotel, da njegovega glasu ni bilo mogoče primerjati z glasom na posnetkih tajno prisluškovanim pogovorom. Obsojen je bil, ker je imel zelo pomembno vlogo v kriminalni hudodelski združbi pri trgovanju z drogo in pri goljufanju oškodovancev, ki jih je skušal še z nekaterimi drugimi obtoženimi prepričati, da jim, ob določenem denarnem pologu, uredi posojilo v Avstriji.
Višje sodišče je obtoženemu v celoti potrdilo izrek enotne kazni 13 let in šest mesecev zapora. Le nekoliko mu je znižalo izrek denarne kazni, s skoraj 11 tisoč evrov na 9520 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta