Mimo razpisa imenovan novi vodja Nacionalnega preiskovalnega urada

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
29.07.2020 09:37

V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič se ni odločil za nobenega od kandidatov, ki so se prijavili na razpis.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primopredaja na vrhu NPU: (od leve) Uroš Lepoša, Andrej Jurič in Igor Lamberger.
Policija

Od danes ima Nacionalni preiskovalni urad novega vodjo. V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič je na to mesto imenoval Uroša Lepošo. Tako je Lepoša zamenjal dosedanjega v. d. direktorja NPU Igorja Lambergerja.
Jurič se ni odločil, da za vodjo elitnega kriminalističnega urada imenuje katerega od kandidatov, ki so se prijavili na objavljeni razpis. Spomnimo: kandidati so bili trije, nekdanji prvi mož Uprave kriminalistične službe Boštjan Lindav, celjski sodnik, nekdanji tožilec Edvard Ermenc in trenutni vodja NPU Lamberger. Ermenc je zaradi informacije, da bo na mesto NPU imenovan mimo razpisa preferent politike, omenjala se je Petra Grah Lazar, tik pred razgovorom s posebno komisijo odstopil. Tako Lindav kot Lamberger sta komisijo zadovoljila, a Jurič se je odločil drugače. Svojega kandidata je izbral mimo razpisa.
Kot so sporočili z generalne policijske uprave, ima Uroš Lepoša za seboj 28 let delovnih izkušenj v policiji. Začel je na Policijski postaji Ljubljana Center, kjer se je zaposlil leta 1992. Sprva je na postaji delal kot policist, nato pa kot kriminalist. Po končani Višji policijski šoli se je zaposlil na Policijski postaji Ljubljana Bežigrad kot pomočnik komandirja policijske postaje. Med letoma 2008 in 2015 je bil vodja skupine za premoženjsko kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, nato pa leta 2015 prevzel vodenje skupine za krvne in seksualne delikte, prav tako v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, in sicer vse do 2019, ko se je zaposlil v Sektorju za razvoj in sistemske naloge v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi. Leta  2007 je diplomiral na Fakulteti za varnostne vede, leta 2010 pa postal magister mednarodnih in diplomatskih študij na Fakulteti za podiplomske, državne in evropske študije.
Primopredaja poslov je bila že opravljena. V. d. generalnega direktorja policije Jurič se je dosedanjemu vodji Nacionalnega preiskovalnega urada zahvalil za korektno sodelovanje, novemu vršilcu dolžnosti pa je zaželel uspešno vodenje tega izjemno zahtevnega področja policijskega dela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta