Na dan žena v Mariboru: "Tukaj se štihajo"

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
13.11.2018 18:27

Mediha Hromadžić iz Maribora, ki je umorila sestro dvojčico in z nožem večkrat zabodla tudi mater, skuša sodni senat prepričati, da sta jo žrtvi do tega pripravili s psihičnim maltretiranjem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi če bi Mediha Hromadžić na predobravnavnem naroku priznala odgovornost za zločina, bi tožilstvo zanjo predlagalo maksimalno kazen - 30 let zapora.
Sašo Bizjak

Da 38-letna Mediha Hromadžić, ki je 8. marca v Mariboru umorila sestro dvojčico Mersiho Hromadžić, njuna mati Izmeta Hromadžić pa je morilski napad preživela zaradi pomoči pogumnega soseda Bojana Emeršiča, na predobravnavnem naroku odgovornosti za svoje grozovito dejanje ni hotela prevzeti, je nekako logično. Zanikanje krivde zanjo ni pomenilo nobenega tveganja, saj ji tožilka Tadeja Majcen v zameno za priznanje dveh grozovitih zločinov ni ponudila nobenega popusta. Na predobravnavnem naroku ji je dala vedeti, da bo tudi ob takojšnjem priznanju zanjo predlagala najvišjo možno kazen - 30 let zapora.

Družinska tragedija se je zgodila v stanovanju v tretjem nadstropju bloka, kjer sta odrasli sestri dvojčici živeli skupaj z mamo.
Sašo Bizjak

Iskala je rešitelja

Obtožena, ki je bila po oceni psihiatra Mladena Vrabiča v času dejanja povsem prištevna, zdaj skuša senat pod predsedovanjem Danila Obersnela prepričati, da se storjenega ne spominja. Zatrjuje, da se ji je zamračil um in da sta za to odgovorni ravno njeni sestra in mati, češ da sta jo psihično maltretirali in ji v skupnem stanovanju celo omejevali, kaj sme uporabljati in česa ne. Že na eni prejšnjih obravnav je pred sodni senat stopil nekdanji partner Hromadžićeve in pričal o slabih odnosih, ki jih je imela z materjo in sestro. Ta teden pa je sodišče k pričanju povabilo Mariborčana, ki je bil z Mediho v zvezi v preteklem letu. "Iskala je rešitev v partnerju, ki bi jo popeljal iz situacije, a jaz žal nisem bil ta, ker je nisem začutil kot svoje partnerice. Sem ji pa tudi kasneje skušal stati ob strani, ker se mi je smilila," je povedal bivši fant obtožene. Odnose v družini Hromadžić pozna le iz njenega pripovedovanja. Povedala mu je, da je bilo v družini veliko nasilja, predvsem takrat, ko je z njimi še živel oče, a da ji kasneje tudi mati in sestra nista prizanesli. Mati je z Mediho komunicirala tako, da ji je pisala listke, silila naj bi jo bila k izselitvi. Bivši fant je Medihi verjel, da je bila doma žrtev psihičnega nasilja. Edinkrat, ko je srečal mater, je ta kričala nanj, naj Mediho odpelje. Nazadnje se je z obtoženo slišal tri tedne pred krvavim dogodkom. "Vprašal sem jo, kako ji gre, a ni hotela povedati veliko. Imel sem občutek, da jo je strah," se je spominjal Mariborčan.
Obtožena se je v preteklosti po pomoč zatekla na center za socialno delo. Sprva je tja prišla zaradi očetovega nasilja, potem zaradi nasilja mame in sestre, je pričala Žanet Mithans, nekdanja zaposlena v mariborskem CSD. V centru so jo usmerili, kako naj ravna, enkrat je obtožena celo vložila prijavo zoper svojce, a jo je kasneje umaknila. Zgodilo se je menda celo to, da je policiji Mediho Hromadžić zaradi nasilja prijavila ali njena mati ali njena sestra dvojčica, a se je pokazalo, da je prijaviteljica takrat lagala. Obtožena je imela namreč trden alibi, saj je bila v času, ki ga je sorodnica navedla za čas fizičnega obračuna, na razgovoru na CSD.

Vstopiti v blok ni bilo varno

Pred sodni senat je v ponedeljek stopil tudi reševalec Mitja Kelbič, ki se je tistega jutra skupaj s sodelavcem na prizorišče dogajanja pripeljal okoli 6.45. Pred blokom ju je pričakal moški, ju usmeril in jima dobesedno rekel: "Tukaj se štihajo." Skozi steklena vhodna vrata v blok je reševalec videl, da se na stopnišču odvija prava drama. "Ženska z dolgimi lasmi je z nožem zamahovala proti drugi ženski," je opisal prizor, ko je obtožena z nožem zamahovala proti svoji mami. Sestre dvojčice pa reševalec od zunaj ni opazil, ker se je ta že pred njegovim prihodom zgrudila na tla. S kolegom sta ocenila, da do prihoda policije ni varno vstopiti v blok. Poklicala sta policijo, v Univerzitetni klinični center Maribor pa sporočila, naj pošljejo na kraj dogodka ekipo z zdravnikom. Medtem je iz bloka pritekla napadalkina mati. "Zaprla sva jo v rešilca in ji toliko oskrbela rane, da sva jo lahko pustila samo," je prve minute reševalne akcije povzel Kelbič. Ko sta na kraj prišli policijska patrulja in reševalna ekipa z zdravnico, so vsi vstopil v blok. V medetaži je v krvi ležala Mersiha Hromadžič, ki ji niso mogli več pomagati, saj jo je sestra zabodla kar 48-krat. Med zapuščanjem kraja umora pa se mu je v spomin zarezal ta prizor: "Na stopnici sem videl dolg nož, na stopnicah nižje proti kleti pa je sedela ženska, vklenjena v lisice."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta