Na slovenjgraškem sodišču v ponovljenem sojenju oprostilna sodba za Voduška

Jasmina Detela Jasmina Detela
06.06.2022 16:57

V ponovnem sojenju preobrat, novinar Vladimir Vodušek oproščen. Ta ocenjuje, da je šlo za strateško tožbo z namenom, "da te spravijo v dolgotrajni sodni postopek."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Vodušek z odvetnico Anito Peček Stramšak
Vladimir Vodušek z odvetnico Anito Peček Stramšak
Jasmina Detela

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je danes izreklo oprostilno sodbo za novinarja Vladimirja Voduška, ki so mu sodili v ponovljenem postopku zaradi obtožb o poskusu izsiljevanja nekdanjega direktorja Uniorja Gorazda Korošca leta 2012. To naj bi storil na način, da naj bi ga poskušal izsiljevati z dokumenti oziroma spornimi računi, v katerih naj bi bile določene nepravilnosti. V zameno, da jih ne objavi, pa naj bi pričakoval poslovno sodelovanje. Premoženjsko korist naj bi na ta način pridobil za Stanislava Gaberca (ta naj bi Vodušku priskrbel spore račune s katerimi naj bi izsiljevala zreški Unior), svojo televiziji Info TV in vir.

Kot je ugotovil tričlanski senat slovenjgraškega sodišča v očitku obtožnice ni dokazano, da je obtoženi podal kakršnokoli zahtevo po sklenitvi pogodbe v zameno za neobjavo dokumentov oziroma računov, ni dokazov objektivnosti resne grožnje, prav tako Korošec pogodbe o poslovnem sodelovanju naj ne ni jemal resno, na ta način naj bi si le kupoval čas za samoovadbo.

"Z odločitvijo smo zadovoljni. Veseli smo, da je tudi sodišče spoznalo, da namesto jasnih odgovorov pusti odprtih preveč vprašanj, zaradi česar sodišče ni imelo in ni našlo odgovorov, da bi obtožbo potrdilo," je po izreku sodbe povedala Voduškova odvetnica Anita Peček Stramšak. Izrek oprostilne sodbe je komentiral tudi Vodušek: "Vesel sem, da je po desetih letih konec te agonije. Mislim, da je šlo za tipično strateško tožbo proti novinarju, ki se imenuje klofuta za tistega, ki ga tožijo. V teh tožbah ni namen teh, ki tožijo, da zmagajo, ampak to, da te spravijo v dolgotrajni sodni postopek. Obenem pa so te tožbe tudi grožnje vsem novinarjem. Na sodišču sem bil zato, ker sem nekoga poklical in ga vprašal, če držijo navedbe v dokumentih. Zato sem bil deset let procesuiran," je med drugim dejal Vodušek.

Okrožna državna tožilka Natalija Pogorevc Mlakar z razglašeno sodbo, ki še ni pravnomočna, ni zadovoljna in je napovedala pritožbo. "Z njo se ne strinjam, gre za popolni preobrat v zadevi, zato sem že napovedala pritožbo."

Spomnimo, da je bil Vodušek na tem sodišču v tej zadevi leta 2018 spoznan za krivega, sodišče mu je izreklo mu je eno leto in pol zaporne kazni. Višje sodišče je sodbo razveljavilo in sojenje vrnilo na prvo stopnjo pred nov senat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta