Na sojenju za umor žene: "Pocukrano" do bridkega konca

Tamara Krivec, Dnevnik
06.05.2022 17:03

Žarko Gorenjc, obtožen, da je s pasom kopalnega plašča lani umoril svojo ženo, je bil prepričan, da mu žrtev sledi s pomočjo zlonamerne aplikacije, nameščene na njegov telefon. Tega je v pregled predal celo detektivu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žarko Gorenjc umora žene ne prizna.
Nik Erik Neubauer/dnevnik

Tožilstvo Žarku Gorenjcu očita, da je marca lani v domači hiši v Dolah pri Polici v Grosuplju s pasom kopalnega plašča zadavil svojo 36-letno soprogo. Krvavo dejanje naj bi bil izpeljal iz nizkotnih vzgibov, ker ga je žena želela zapustiti. Družina, prijatelji in sodelavci žrtve so v sodnem postopku že pričali, kako strah jo je bilo moža, ki da jo je pred smrtjo že vsaj trikrat davil, nad njo izvajal psihično nasilje, se znašal nad njo, jo omejeval, nadzoroval ter ji sledil s telefonom. Da je lahko bila v stiku z odvetnico, si je celo kupila novega. Različica obtoženega, ki umora žene ne prizna, je pravo nasprotje. On da je bil žrtev sistematičnega psihičnega nasilja, žena da se je več let znašala nad njim, ga obkladala z žaljivkami in ga maltretirala. Enkrat naj bi ga bila celo skušala zastrupiti. In ona je bila tista, ki je zalezovala in s telefonom zasledovala njega, o čemer sta na nadaljevanju sojenja pripovedovala njegov prijatelj še iz srednje policijske šole in teta obtoženega.

Telefon pregledal detektiv

Poleti 2019 sta Gorenjc in prijatelj na pijači več ur govorila o njegovi družinski situaciji. " Bilo je nenavadno, saj je v avtu pustil telefon. Zaupal mi je, da se z ženo ne razumeta dobro, da se čudno obnaša do njega, da se z njo ne da nič zmeniti, kar ga izčrpava. Rekel je še, da ga redno zaslišuje," je razlagal petčlanskemu senatu s sodnikom Bernardom Tajnškom na čelu. Obtoženi je bil prepričan, da mu žena prisluškuje in ga zasleduje s pomočjo njegovega telefona. "Napravo je predal detektivu, ki naj bi bil po njegovih besedah na službenem telefonu našel nameščeno 'marsikaj'. Ni mu mogel pomagati, mu je pa povedal, da bi mu aplikacijo lahko namestil samo nekdo, ki ve, kaj počne," je pojasnil prijatelj. Iz konteksta je razbral, da obtoženčeva žena tega sama ne bi zmogla storiti, saj tehnologije ni obvladala v tolikšni meri, tako da bi ji moral ob namestitvi take aplikacije nekdo pomagati. Podobno zlonamerno programsko datoteko naj bi bil našel tudi na drugem telefonu. Zaradi tega si je Gorenjc sčasoma omislil navaden telefon, pametnega pa nehal uporabljati.

"Bil je v strašni stiski, prestrašen, nenehno se je oziral naokrog, zdelo se mi je, da se čuti ogroženega," pa je o njunem srečanju februarja 2019 povedala obtoženčeva teta. Verjela mu je, da ga žena maltretira, čeravno jo je poznala in ni nikoli prej in nikoli kasneje dobila takega občutka o njej. "Pred nami se je očitno kazala povsem drugače," je bila jasna. Svetovala mu je, naj zamenja telefon in si poišče strokovno pomoč. Obema pričama je Gorenjc v preteklosti zaupal še o grožnjah soproge, povezanih z njegovim uživanjem droge. "Enkrat mu je rekla, da ima posnetek njega z drogo. V prepiru mu je zagrozila, da ga bo poslala v službo," je pričal prijatelj. Obema je na neki točki zaupal še, da je zadnja možna rešitev težav ločitev. Da naj bi se žena rada ločila od njega, kakor vztrajajo njeni sorodniki, ni nikoli zaupal nikomur.

Imela "idealno" zvezo

Bolj ali manj vsi, ki so obtoženega in njegovo pokojno ženo poznali še od začetka njune zveze, pa pravijo, da je bila ta takrat sanjska. Ona naj bi bila živela za svojega moža, ga oboževala, sestra obtoženega pa je njuno zvezo  opisala kot "pocukrano", polno objemov, poljubov in ljubkovalnih imen. Odnos naj bi se bil spremenil po rojstvu hčere, avgusta 2018. Gorenjc je pravil, da je se je žena takrat spremenila, postala naj bi bila hladna in cinična, nanj naj bi bila veliko kričala. Da se je odnos spremenil ravno na tej točki, a zaradi obtoženega, je opazila tudi žrtvina sestra dvojčica. "A je verjela, da ima on njo tako zelo rad, kot ima ona njega. Ščitila ga je, ni ga prijavila, da se ne bi o njem grdo govorilo. Verjela je, da se bo spremenil. Hkrati jo je bilo strah, da si bo, če ga zapusti, kaj naredil. Ves čas je živela v razkoraku med tem, da ga zapusti, in tem, da ga ljubi do konca svojih dni," je še pričala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta