Nekdanjih dekanov ni bilo na sodišče

Damijana Žišt Damijana Žišt
28.08.2020 22:24

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj opravil predobravnavni narok zaradi domnevno nezakonitih izplačevanj dodatkov za stalno pripravljenost profesorjem na Fakulteti za družbene vede

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zatožna klop na ljubljanskem okrožnem sodišču je včeraj ostala prazna, saj Antona Grizolda in Bojka Bučarja ni bilo na sodišče. 
Robert BALEN

Pred ljubljanskim okrožnim sodnikom Bernardom Tajnškom se je včeraj potekal predobravnavni narok zoper nekdanja dekana ljubljanske Fakultete za družbene vede (FDV) Antona Grizolda in Bojka Bučarja, ki jima tožilstvo očita kaznivo dejanje zlorabe položaja zaradi domnevno nezakonitih izplačevanj dodatkov za stalno pripravljenost. Obtožena včeraj nista prišla na sodišče, saj sta vložila ugovor na obtožnico, zato njuna navzočnost na prvem naroka ni bila obvezna. Sodnik je zato menil, da krivde po obtožnici ne priznavata. Ker obtoženih ni bilo na sodišče, tožilec specializiranega državnega tožilstva Matija Hostnik ni mogel predstaviti obtožnice. Znano je sicer, da je inšpektorat za javni sektor leta 2016 odločil, da mora skupno 40 zaposlenih na FDV vrniti 63.635 evrov nezakonito izplačanega dodatka za stalno pripravljenosti, med njimi tudi nekdanja dekana Bučar in Grizold. Bučar naj bi bil prejel 27.429 evrov, Grizold pa 27.227 evrov dodatka.

​Obramba zahteva izločitev dokazov

Ker je predobravnavni narok namenjen temu, da se obtoženi izjasnijo, ali priznavajo krivdo, ter predstavitvi dokazov, za katere tožilstvo in obramba želita, da jih izvedejo na sojenju, pa tudi morebitnemu izločanju dokazov iz sodnega spisa, sta odvetnika obtoženih Grizolda in Bučarja, odvetnica Sanja Sega iz Čeferinove odvetniške pisarne in odvetnik Miha Kozinc, predlagala izločitev vseh dokazov, zbranih na podlagi preiskave računalnikov, ki so jih preiskovalci zasegli na FDV med hišno preiskavo 29. junija 2017. Sanja Sega, ki je podala omenjeni predlog, Kozinc pa se je z njo strinjal, je dejala, da je sporna že odredba za hišno preiskavo zoper Grizolda, saj je preiskovalna sodnica samo nekaj ur po prejetju predloga tožilstva za odredbo hišne preiskave, napisala nekaj strani dolgo odredbo za hišne preiskave.
To po mnenju odvetnice pomeni, da sodišče ni opravilo nikakršne sodne presoje za izdajo omenjene odredbe, kar je po zakonu potrebno. Skoraj povsem identična je tudi odredba za hišno preiskavo zoper Bučarja, ki je bila prav tako napisana v le nekaj urah, je dodal Kozinc. Odvetnica je dejala, da je nezakonit tudi pregled računalnika na FDV, saj za pregled računalnika niso pridobili soglasja fakultete, ki je lastnik računalnikov. "Zaradi navedenega so vsi izsledki preiskav in zbrani dokazi nezakoniti in jih je treba izločiti," je dejala odvetnica. Tožilec je navedbe obrambe zavrnil kot neutemeljene. V sodni spis pa je vložil pravnomočno sodbo v tožbi države zoper Univerzo v Ljubljani, po kateri je morala univerza državi vrniti skoraj milijon evrov sredstev za dodatek za stalno pripravljenost. O predlogih obrambe bo odločil sodnik in izdal pisni sklep.

​Znova sojenje vodilnim na Ekonomski fakulteti

​Na ljubljanskem okrožnem sodišču pa se bo moralo znova začeti sojenje zaradi afere z dodatki na Ekonomski fakulteti, obtoženi so dekanja Metka Tekavčič, nekdanji finančni minister in nekdanji dekan fakultete Dušan Mramor ter nekdanji prodekanji Mojca Indihar Štemberger in Polona Domadenik. Sodnik, ki je sodil, Zvijezdan Radonjić, je v disciplinskem postopku, zato so mu bili odvzeti vsi primeri, ki se bodo morali začeti znova pred novim sodnim senatom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta