Neuspešna vročitev sodbe: Razvpiti strelec se je za sodišče vdrl v zemljo

Vesna Lovrec
26.07.2021 07:00
V procesu zoper Matjaža Ferliča, ki je stregel po življenju drugega, se je zgodilo pričakovano. Že dva meseca je znano, da so mu višji sodniki potrdili kazen na osem let in osem mesecev zapora, on pa se izmika vročitvi sodbe
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vprašanje, kdaj se bo Matjaž Ferlič vrnil za zapahe in prestal kazen za to, ker je drugemu stregel po življenju, ostaja v zraku. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Matjaž Ferlič, ki je marca 2017 stregel po življenju Dejana Gjerkeša in bil zaradi poskusa uboja in povzročitve splošne nevarnosti obsojen na osem let in osem mesecev zapora, še vedno ni za zapahi. Za spremljevalce njegovih sodnih procesov to ni nobeno presenečenje. Čeprav je ves čas ponavljal, da bo spoštoval odločitve sodišča, se trudil biti umirjen in bil skoraj pretirano prijazen, v sodni dvorani Ferlič ni pustil vtisa iskrene osebe. Da bi se utegnilo zalomiti z njegovim odhodom v zapor, je sodnica Mateja Kamenšek Gornik posredno nakazala že marca letos, ko mu je sodila še zaradi poslovne goljufije. Preden je odprla obravnavo, je obtoženega soočila z okoliščino, da ga sodišče nikoli ne najde, zato je zahtevala, da pove naslov, na katerem bo dosegljiv. Ferlič se ji je zaradi nedosegljivosti opravičil, ji rekel, da zadnjega vabila ni šel dvignit na pošto, in ji obljubil, da se bo odzival na vsa sodna pisanja. Ta dan se je za očitano mu goljufijo na sodišču tudi pokesal in bil obsojen na osem mesecev zapora, kar mu je sodišče s privolitvijo tožilstva spremenilo v 500 ur dela v splošno korist.

Sodišče pričakuje poročilo o vročanju sodbe

Ali se je njegovo "prisilno" delo že začelo udejanjati, nismo izvedeli, smo pa dva meseca po tej sodbi poročali, da so mu šteti dnevi na prostosti. Po številnih zapletih je namreč postala izvršljiva tudi kazen zaradi strelskega incidenta, ki ga je Ferlič pred štirimi leti in štirimi meseci povzročil med divjo zasledovalsko vožnjo od Hoč do Maribora. Višji sodniki so pritrdili odločitvi sodnice Kamenšek Gornikove, da je poleg poskusa uboja kriv tudi povzročitve splošne nevarnosti in mora zato v zapor za osem let in osem mesecev. Kot rečeno, je že sodničin marčevski intervju z obtoženim okrog njegovega naslova bivanja dal slutiti, da se bodo težave z vročanjem sodnega pisanja Ferliču nadaljevale. Preverili smo, kako je s tem, in naši sumi, da bo za sodišče postal spet nedosegljiv, so se potrdili. Od prvega poskusa vročitve sodbe na osem let in osem mesecev zapora je minilo več kot dva meseca, razvpitega strelca pa sodišče ni našlo. "Vročitev sodbe je bila neuspešno izvedena preko sodnega kurirja, zato je bila v nadaljevanju odrejena vročitev preko pooblaščenih vročevalcev, ki, tudi zaradi koriščenja rednega letnega dopusta, sodbe obdolžencu še niso vročili. Sodišče je za vročitev sodbe že urgiralo in pričakuje poročilo o vročanju sodbe," so odgovorili iz urada predsednice okrožnega sodišča v Mariboru Alenke Zadravec. Ker torej Ferliču sodba še ni vročena, mu sodišče še ni poslalo poziva v zapor, kamor se mora vrniti za dobrih šest let, saj je okoli dve leti in pol kazni prestal že v priporu.

Rešetk ga je rešil lapsus višjih sodnikov

Strelski incident se je zgodil 13. marca 2017. Ferliču je počil film, ko je Dejana Gjerkeša zalotil s svojo partnerico in otrokom. Prestregel jih je na parkirišču v Hočah, in še preden je Gjerkešu uspelo izstopiti iz audija, je proti njemu nameril pištolo. Oškodovanec je pritisnil na plin in pobegnil, Ferlič pa ga je vztrajno zasledoval in streljal proti vozečemu vozilu, ne glede na to, da sta bila v njem tudi njegova partnerica in otrok. Ko so se zasledovani zatekli na policijo, kjer je Gjerkeš odložil žensko in otroka, je Ferlič pokazal še več podlosti. Presedel se je v drug avtomobil, na katerem je imel nameščeno modro utripajočo luč. Gjerkeš je, misleč, da mu signalizira policija, ustavil audi, obtoženi pa je skočil iz avta in začel streljati proti njemu. Oškodovanec je dal prestavo vzvratno, pritisnil na plin in pobegnil, Ferlič pa mu je sledil in ga med vožnjo naposled zadel, kar za Gjerkeša k sreči ni bilo usodno. Tožilec Darko Simonič je zoper Ferliča spisa obtožbo zaradi poskusa umora in povzročitve splošne nevarnosti, čemur je prvostopenjsko sodišče tudi sledilo. Sodnica Barbara Nerat je namreč oktobra 2018 strelca obsodila zaradi umora in povzročitve splošne nevarnosti in mu izrekla enotno kazen enajst let zapora, a ta sodba ni postala pravnomočna. Višji sodniki so očitani poskus umora spremenili v poskus uboja in mu za to dejanje določili osem let zapora, del sodbe zaradi povzročitve splošne nevarnosti pa so razveljavili in vrnili nazaj na prvo stopnjo. Aprila 2019 je povzročitev splošne nevarnosti pred sodnico Matejo Kamenšek Gornik priznal in bil obsojen, ker pa sta njegova odvetnika Tanja Kompara in Miha Šošić vztrajala, da dejanja ni storil naklepno, pač pa iz malomarnosti, sta se zoper sodbo pritožila in jo na višjem sodišču uspela vnovič razveljaviti. Spretna odvetnika sta vmes višje sodnike tudi opozorila, da za njunega klienta kazen na osem let zapora zaradi poskusa uboja sploh ni izvršljiva, saj so mu kazen v sodbi določili, ne pa tudi izrekli, kar je pogoj za začetek prestajanja kazni. Ta lapsus višjih sodnikov je tako Ferliča jeseni 2019 odrešil rešetk. Zaporna kazen ni bila izvršljiva, v priporu pa ga niso smeli zadrževati, ker je od vložitve obtožnice minilo že več kot dve leti.

Proces zaviral s spornim izvidom

Na tretji krog sojenja zaradi očitane povzročitve splošne nevarnosti, ki ga je sodišče zagnalo konec novembra 2019, je tako Ferlič prihajal s prostosti in svoboden takoj začel pravne manevre. Najprej je prosil za dva tedna časa za branje obtožnice, ko je januarja 2020 ponovno sedel na zatožno klop, pa je potek sojenja poskušal zavirati s potrdilom njegove psihiatrinje Vide Drame Orožim, ki je ocenila, da sojenje zanj ne sme trajati več kot pol ure na dan. Na prvem in drugem naroku mu je uspelo, na tretjem pa več ne, saj je sodnica Kamenšek Gornikova do takrat pridobila mnenje sodnega izvedenca psihiatra Mladena Vrabiča, ki je povozil izvid Vide Drame Oražim in bil jasen, da "to, ko obtoženi govori, da se boji ponovne 'krivične' obsodbe, niso zdravstvene težave". Junija lani je tako Kamenšek Gornikova Ferliča ponovno spoznala za krivega povzročitve splošne nevarnosti, ga za to dejanje obsodila na deset mesecev zapora in mu nato skupaj z že pravnomočnim delom sodbe za poskus uboja izrekla enotno kazen osem let in osem mesecev zapora. Višji sodniki so aprila letos to kazen potrdili in že maja izdelali sodbo, ker pa se Ferlič že dva meseca spreneveda in noče prevzeti sodne pošte, vprašanje, kdaj bo odslužil kazen za to, da je drugemu s streljanjem stregel po življenju, ostaja v zraku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta