O nesreči pred dvema letoma: "Priznam, žensko sem z letalom povozil"

Alojz Šimenc je na sodišču priznal, da je z letalom povozil sosedo, da se je hudo poškodovala. Več kot leto in pol pogojne kazni ne more dobiti, sodnica bo pred izrekom sodbe zaslišala še oškodovanko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Nesrečo zelo obžalujem. Povoziti človeka ni hec," je 72-letni Alojz Šimenc povedal v sodni dvorani in še, da v prihodnosti skoraj gotovo ne bo več letel. 
PGD Ribnica

"Ne morem reči, da nisem kriv, če sem pa žensko povozil. Takoj sem poklical policijo, reševalce, ji pomagal, usmerjal reševalca na motorju. Prej nismo imeli stikov, čeprav smo sosedje. Potem sem vsak dan klical njenega moža ali sina, kako je z njo. Večkrat sem jo obiskal," je po priznanju krivde sodnici ljubljanskega okrožnega sodišča Lei Habjanič razlagal danes 72-letni Alojzij Šimenc iz Dola pri Ljubljani, ki je ob pristajanju na domačem travniku, ki ga je uporabljal kot vzletno-pristajalno stezo, z levim krilom ultralahkega letala zbil sosedo Ivano Jančar.
Že prejšnji teden je tožilstvo Šimencu ponudilo pogojno kazen leta in pol zapora s preizkusno dobo treh let in prepoved upravljanja letala za eno leto, če prizna krivdo. Šimenc si je pri sodnici Habjaničevi izprosil teden dni časa za premislek, a tudi danes ni šlo vse ravno gladko. Sodnica mu je morala kar trikrat pojasnjevati, kaj se zgodi v primeru priznanja krivde. Da prizna vse po obtožnici, da mu več kot od tožilstva predlagane kazni ne more prisoditi, da pa pred izrekom sodbe lahko pojasni še kakšne okoliščine in da lahko zaslišijo tudi oškodovanko. Mencal je in težko mu je šlo z jezika: "To sem naredil. Priznavam," je bil vendarle dovolj jasen. Sodnica je priznanje krivde sprejela: "Vaše priznanje je podprto z dokazi. Gre za vašo odgovornost za nesrečo. Seveda pa tega niste storili nalašč."

Steze ni označil

Naj obnovimo. 16. oktobra leta 2016 je Šimenc kot že večkrat prej pristajal na vzletno-pristajalni stezi blizu doma, za katero je imel vsa potrebna dovoljenja. Res pa je, da steza ni bila ustrezno označena, zaradi česar je že plačal tudi kazen 300 evrov, ki mu jo je naložila Agencija za civilno letalstvo. Pred pristankom je zaokrožil nad travnikom in, kot je dejal danes, s tem tudi opozoril dve sosedi, ki sta se takrat sprehajali po makadamski poti ob stezi. Pristanek pa se mu je sfižil, letalo je po dotiku tal odskočilo in spremenilo smer. Ena od sosed je uspela pravi čas odskočiti na njivo z ajdo, drugo je zadel s krilom. Posledice so bile hude: enajst zlomljenih reber, poškodovana rama, zlomljena roka in več mesecev bolnišničnega zdravljenja.
Šimenčev pravni zastopnik Michael Rotter je predlagal, da sodišče pred izrekom kazni zasliši oškodovanko, da se o okoliščinah izjasni tudi Šimenc, predložil pa je tudi dokazilo, da je oškodovanka od zavarovalnice že prejela dobrih 40 tisoč evrov odškodnine, ob sodni poravnavi pa tudi podpisala dokument, da se nadaljnjim odškodninam odpoveduje. Na prejšnjem naroku je namreč priglasila za osem tisoč evrov visok odškodninski zahtevek.

Želi ji dati še deset tisoč evrov

"Prejšnji teden sem se oglasil pri njej. Ponudil sem ji, da ji plačam še deset tisočakov v dveh obrokih. Pa da bo potem mir. Zadevo smo želeli urediti pri notarju, pa ni šlo. Malo zaradi nje, malo pa zato, ker je tudi notar rekel, da je odškodnino že dobila in da ji lahko kvečjemu dam darilo, ne pa odškodnine. Kar sem rekel, sem rekel - in ta denar ji bom dal," je na sodišču razlagal Šimenc. In še, da drži, da tistega dne steze ni pravilno označil, da pa so vsi v vasi vedeli, da jo uporablja za vzletanje in pristajanje in da sta tudi obe sosedi, ki sta se tam sprehajali, to morali vedeti.
"Nesrečo zelo obžalujem. Povoziti človeka ni hec," je še dejal Šimenc. Na izrecno vprašanje sodnice, ali bo še letel, je moral malce pomisliti. "Ja, eno leto zdaj sigurno ne. Potem pa ... No, skoraj gotovo ne. Žena bo vesela, če ne bom več letel." Naj spomnimo, da je Šimenc svoje ultralahko letalo sicer razbil točno leto dni po omenjeni nesreči v Dolu. Strmoglavil je pri Ribnici in se takrat tudi poškodoval.
Prihodnji teden namerava sodnica zaslišati še oškodovanko, nakar bo Šimencu izrekla kazen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta