Obtoženi umora je direktorja pred nekaj leti tudi ovadil

Damijana Žišt Damijana Žišt
22.02.2019 17:52

Z branjem listin se je danes nadaljevalo sojenje Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta iz Ljubljane Janka Jamnika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi Milko Novič ves čas trdi, da ni umoril Janka Jamnika.
Robert BALEN

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes pred sodnim senatom, predsednik je okrožni sodnik Zvijezdan Radonjić, nadaljevalo sojenje Milku Noviču, doktorju kemijskih znanosti, obtoženemu, da je 14. decembra 2014 ob 19.38 pred lokalom na ljubljanskem Viču ustrelil tedanjega direktorja Kemijskega inštituta v Ljubljani Janka Jamnika.
Po navedbah tožilke Blanke Žgajnar s specializiranega državnega tožilstva (SDT) naj bi bil prav Novič tisti, ki je iz brezobzirnega maščevanja, ker je pet let pred omenjenim dogodkom Jamnik podpisal Noviču odpoved, ustrelil svojega nekdanjega direktorja. Morilca sicer nihče ni videl, prav tako ni bila najdena morilska pištola. Novič, ki ves čas zanika vpletenost v umor, je bil na prvem sojenju pred sodnico Špelo Koleta obsojen na 25 let zaporne kazni, višje sodišče je to potrdilo in Novič je šel na prestajanje zaporne kazni. Potem je vrhovno sodišče odredilo takojšnjo prekinitev prestajanja kazni in novo sojenje pred novim sodnikom.
Danes je sodnik Radonjić bral listine v sodnem spisu, med drugim zapisnike o ogledu kaznivega dejanja, kjer so bili navzoči preiskovalni sodnik Andrej Baraga, tožilec ljubljanskega okrožnega sodišča Matija Benulič in policija. Jamnika so našli ustreljenega v glavo in nezavestnega, z reševalnim vozilom so ga odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer pa je zaradi hudih poškodb umrl čez dva dni.
V tem primeru je zanimivo, da so ogled kraja dejanja začeli policija s PP Vič in kriminalisti Policijske uprave Ljubljana, naslednji dan pa so zadevo prevzeli kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in SDT, ker je obstajal sum, da gre za mednarodno zadevo, saj je Kemijski inštitut sodeloval tudi s tujino. Ko je NPU prevzel primer, so nekaj dni po umoru osumili nekaj ljudi, med drugim tudi Milka Noviča, ki je sam in prostovoljno šel na testiranje za sledi smodnika, ki ostanejo na rokah, oblačilih in laseh po streljanju. Ker so na njem našli GRS-delce, ki so značilni za nekoga, ki je streljal, so Noviču odvzeli prostost, sledila je odločitev o priporu, nato sojenje in obsodba. Višje sodišče je kasneje potrdilo 25-letno zaporno kazen, Novič je šel na prestajanje kazni, nato je vrhovno sodišče po pritožbi Novičevih odvetnikov oktobra lani zahtevalo takojšnjo izpustitev Noviča iz zapora na Dobu, sodbo pa so razveljavili zaradi vrste kršitev, ki so jih storili sodniki na okrožnem in višjem sodišču, in odrejeno je bilo ponovno sojenje. Sodnik Radonjić je iz sodnega spisa prebral tudi kazensko ovadbo, ko je Novič pred leti kazensko ovadil Janka Jamnika in Kemijski inštitut zaradi kraje intelektualne lastnine, torej njegovega dela na Kemijskem inštitutu. Kazensko ovadbo je okrožni državni tožilec Primož Suknaič zavrnil. V sodnem spisu se nahaja tudi pričanje Jamnikove poslovne sekretarke, ki je povedala, da je bil zadnja dva tedna pred smrtjo zelo zaskrbljen in se večkrat ni javljal na telefonske klice iz tujine.
Sojenje se bo nadaljevalo 5. marca, ko bo zaslišan izvedenec za telekomunikacije Mitja Štular. Izvedenec je pregledal gibanje Novičevega mobilnega telefona po baznih postajah, kar naj bi dokazovalo, kje je bil Novič v času kaznivega dejanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta