Oprostilna sodba Milku Noviču razveljavljena?

Ljubljanski višji sodniki so odločili o pritožbi tožilstva na sodbo, s katero je bil dr. Milko Novič oproščen umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milko Novič bo moral morda znova pred sodnike.
Robert Balen

Ljubljansko višje sodišče je v primeru Milko Novič že odločilo. "Ker stranke v postopku z odločitvijo še niso seznanjene, vam vsebine odločitve še ne moremo sporočiti," so na poizvedovanja na kratko odgovorili z ljubljanskega okrožnega sodišča. Po informacijah portala 24ur, ki so neuradne, so sodniki oprostilno sodbo razveljavili in odredili novo prvostopenjsko sojenje. "Sodbe še nimamo, za razveljavitev vemo samo iz medijev. Torej informacije ne moremo potrditi, predvidevamo pa, da drži. Takšno odločitev smo navsezadnje pričakovali," nam je povedal eden od Novičevih zagovornikov, odvetnik Žiga Podobnik. Po naših informacijah tudi tožilstvo sodbe še ni dobilo, oboji jo pričakujejo prihodnji teden.

Kritični do Radonjića

Višji sodniki so sredi februarja opravili javno sejo, na kateri so obravnavali pritožbo na sodbo, s katero je bil dr. Milko Novič aprila lani oproščen umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Jamnik je umrl za posledicami dveh strelov v glavo na parkirišču pred restavracijo na Tbilisijski cesti v Ljubljani decembra 2014. Medtem ko je bila obramba z oprostilno sodbo seveda nadvse zadovoljna, se je tožilstvo pritožilo, predlagalo je novo sojenje pred povsem spremenjenim prvostopenjskim senatom. Višji sodniki so sicer imeli še dve drugi možnosti: da sodbo potrdijo ali jo razveljavijo in razsodijo sami.
Kot je znano, je bil Novič na prvem sojenju, vodila ga je Špela Koleta, spoznan za krivega umora iz brezobzirnega maščevanja in obsojen na 25 let zapora. Višje sodišče je sodbo potrdilo, vrhovno pa razveljavilo in odredilo novo prvostopenjsko sojenje. Steklo je pod vodstvom sodnika Zvjezdana Radonjića. In epilog? "Popolnoma dokazano je, da Novič ni storilec," je Radonjić med drugim izjavil ob razglasitvi sodbe. Razglasitev je sicer potekala v znamenju obtoževanj predsednika senata, kakšnih pritiskov je bil deležen na sojenju - a da jim ni podlegel.
Tožilki Bojana Podgorelec in Blanka Žgajnar sta v pritožbi, ki sta jo naslovili na višje sodnike, zatrdili, da je senat "zmotno in nepopolno ugotovil dejansko stanje", kar naj bi bilo predvsem posledica Radonjićevega načina vodenja postopka. Da se je že vnaprej odločil, da Novič ni kriv in da tega niti ni skrival. Zato je zavrnil vrsto dokaznih predlogov tožilstva, v tej luči zasliševal priče, omejeval tožilstvo pri zastavljanju vprašanj in tako dalje. Obramba se je odzvala z navedbami, da tožilstvo proti Noviču pač nima nobenih dokazov, zato se je spravila na sodnika. Odvetniki so se sicer strinjali, da je sojenje občasno vodil avtoritativno ali celo grobo, ampak tak da je bil tudi do zagovornikov. To, da si je sodnik vnaprej ustvaril mnenje, ni nenavadno, saj so bile prej izdane že tri sodbe, so ugovarjali. Pa še, da Novič ni imel motiva za umor, da ga z njim ne povezujejo telekomunikacijski podatki ter da po odhodu hčere od doma ni imel dovolj časa, da bi prišel na kraj umora.

Tik pred zastaranjem

Če je res, da je bila sodba razveljavljena, kakšni so torej nadaljnji koraki, smo vprašali odvetnika Podobnika. "Za kakršnokoli natančnejšo napoved bi moral prebrati sodbo: zakaj je bila razveljavljena, kakšni so napotki višjih sodnikov, kakšne dokaze bo potrebno izvesti na novem sojenju," je odgovoril. Toda primer bo septembra ali oktobra zastaral. Ko smo ga pobarali, ali je kakršnakoli teoretična možnost, da bi novo sojenje do takrat končali s pravnomočno sodbo, je bil zagovornik skeptičen. "Predvidevam, da bo novo sojenje pred povsem spremenjenim senatom. Kar pomeni, da se bo moral sodnik povsem na novo seznaniti s sodnim spisom in seveda šele potem razpisati obravnavo. Po mojem možnosti skorajda ni. Radonjić je postopek speljal zelo hitro, pa je vseeno minilo osem mesecev do izdaje sodbe," je izjavil odvetnik. In dodal, da bi lahko postopek zaključili do jeseni morda v primeru, da bi bilo sojenje razpisano takoj in bi si glavne obravnave sledile dnevno.
Ker se Milko Novič februarske javne seje na višjem sodišču ni udeležil, smo Podobnika vprašali, ali je njegov klient sploh v Sloveniji. Odgovoril je, da o tem ni dvoma in da so se odločili, da ga na sejo ne bo, izključno zato, ker njegova navzočnost ne bi v ničemer pripomogla k razpletu. In tudi, ker je to zanj izjemen stres.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta