Po zločinu v Brunšviku: Osumljeno uboja so izpustili iz pripora

Elizabeta Planinšič
21.04.2022 17:01

Zaradi ponovitvene nevarnosti je Irena T. po petkovi smrti Aleša Tihca morala za rešetke, zdaj jo je po pritožbi izvenrazpravni senat izpustil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaj se je dogajalo za stenami hiše v Brunšviku, javnosti ni znano, a osumljenka trdi, da se je zgolj branila.
Andrej Petelinšek

V zgodnjih popoldanskih urah je danes 47-letna Irena T. zapustila prostore ženskega zapora na Igu, kamor so jo pripeljali v noči na ponedeljek, potem ko je mariborski preiskovalni sodnik Tomaž Grmovšek zoper njo odredil pripor zaradi ponovitvene nevarnosti.

Uboja svojega moža, 48-letnega Aleša Tihca, znanega športnega novinarja, je osumljena Irena T. Minuli petek naj bi ga bila nekaj pred 15. uro zabodla, da je izkrvavel v domači hiši v Brunšviku v občini Starše. En sam vbod je bil usoden za 48-letnika, ki je umrl na kraju dogodka, kljub oživljanju mu tudi reševalci niso mogli pomagati.

Sklicuje se na obrambo pred možem

Kot smo poročali, naj bi se bila usodnega dne zakonca sprla. V preteklosti so bili med njima že prepiri zaradi domnevne nezvestobe, tega dne pa naj bi bila Irena T. na telefon prejela sporočilo, ki naj bi bilo njenega moža zelo razburilo. Prepirala sta se dalj časa, tudi med vožnjo, za domačimi stenami pa se je prepir nadaljeval. In končal s smrtjo 48-letnika.

Ireno T. so policisti prijeli na kraju dogodka, prav tako so našli nož, s katerim je bil zločin izvršen. Irena T. se je v nedeljo popoldne, ko so jo privedli k preiskovalnemu sodniku, zagovarjala več ur. Kot smo izvedeli, je zatrjevala, da je bil mož tistega dne do nje nasilen in da se je zgolj branila. Tožilstvo je sodniku predlagalo, da zoper osumljeno odredi pripor, kar je sodnik Grmovšek tudi storil. A se je preko svoje odvetnice Vesne Györkös Žnidar Irena T. na sklep o uvedbi pripora pritožila. In uspela. Izvenrazpravni senat mariborskega okrožnega sodišča je namreč pripor zoper ovadeno odpravil.

Priče potrdile izpoved o nasilju

Preiskovalni sodnik je v sklepu o odreditvi pripora med drugim zapisal, da je pripor potreben, saj gre za eno najhujših kaznivih dejanj, na ponovitveno nevarnost pa naj bi kazale osebnostne lastnosti ovadene in okoliščine izvršitve kaznivega dejanja. Da nobeden od dokazov ne potrjuje navedbe ovadene o nasilju moža nad njo, je zapisal preiskovalni sodnik. Sodnik je v sklepu tudi povzel navedbe tožilke Mateje Artenjak o "brezčutnosti in nepredvidljivosti osumljene". Kako se ti dve lastnosti izkazujeta, pa ne tožilstvo ne preiskovalni sodnik nista obrazložila. Nasprotno, pojasnjuje odvetnica, v sklepu je opisano ravnanje ovadene po samem dogodku, in sicer da je sama poklicala medicinsko pomoč in po navodilih dispečerke skušala moža oživljati. Da ne more dokončati ali ponoviti istovrstnega kaznivega dejanja, je še poudarila odvetnica, saj je šlo za razmerje med zakoncema, mož pa naj bi bil tisti, ki je nad ženo izvajal psihično in fizično nasilje, kar izhaja tudi iz spisa. Policisti so namreč med preiskavo dogodka govorili tudi z ljudmi, ki so videli, kako je mož ženo v preteklosti pretepal.

Izvenrazpravni senat se je strinjal z navedbami odvetnice, zato je sklep preiskovalnega sodnika spremenil in pripor zoper ovadeno za uboj odpravil. Ker da osumljena ni bila nikoli z nikomer v kakršnemkoli konfliktnem razmerju, kar kaže na to, da ni nagnjena k nasilnemu vedenju. Je mati dveh otrok, ki mora pomagati tudi ostarelima staršema z zdravstvenimi težavami, je obrazložil senat. Na takšno odločitev senata se tožilstvo ne more več pritožiti, tako da je ta odločitev dokončna.

Da je zelo zadovoljna z odločitvijo, je dejala odvetnica Vesna Györkös Žnidar in poudarila, da gre za tragedijo, ki je po njenem mnenju tudi odraz širših razmer v družbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta