Policija že ima vzvode, da ustavi huligane. Koliko navijačev ima prepoved udeležbe na športnih prireditvah?

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
21.02.2024 12:48

Zakona o navijačih v Sloveniji nimamo, je pa leta 2013 začel veljati spremenjen zakon o nalogah in pooblastilih policije, s katerim lahko policisti zajezijo huliganizem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

O tem, ali bi tudi v Sloveniji morali imeti navijaški zakon, kot ga poznajo nekatere druge države, ki so se morale spopadati s huligani in izgredi ob športnih prireditvah, se javnost in politika začneta spraševati ob vsakih incidentih na slovenskih športnih prizoriščih. A vse doslej v Sloveniji navijaškega zakona nismo dobili, smo pa na podlagi predloga poslancev, pod katerega je bil takrat prvopodpisan Peter Vilfan, nekdanji slovenski košarkar in televizijski komentator, pred dobrim desetletjem pa tudi poslanec, zakonodajo vseeno spremenili, da bi zajezili huliganizem. Leta 2013 je namreč stopil v veljavo spremenjen zakon o nalogah in pooblastilih policije, po katerem lahko policija nekomu prepove udeležbo na športni prireditvi ali mu prekine potovanje, če na tekmo že potuje. 

Andrej Petelinšek

"Če je bila oseba na športni prireditvi ali v zvezi s športno prireditvijo, ki jo določa zakon, ki ureja šport (v nadaljnjem besedilu: športne prireditve), zalotena pri dejanju, ki ima znake prekrška zoper javni red in mir z znaki nasilja ali prekrška iz zakona, ki ureja javna zbiranja, ali pri dejanju, ki ima znake kaznivega dejanja z znaki nasilja in je glede na okoliščine mogoče pričakovati, da bo nadaljevala s takšnimi ravnanji, ji sme policist izreči ukrep prepoved udeležbe na športnih prireditvah za obdobje enega leta," piše v zakonu glede prepovedi obiskovanja športnih prireditev. V zakonu je o prekinitvi potovanja zapisano. "Če skupina treh ali več oseb potuje na športno prireditev in že pred odhodom na izhodiščnem kraju potovanja ali med potovanjem krši javni red in kljub opozorilu in ukazu policistov ne preneha s takim ravnanjem, smejo policisti za preprečitev nadaljnjih tovrstnih kršitev odrediti prekinitev potovanja oziroma prepovedati dostop do kraja športne prireditve."

Andrej Petelinšek

(TEMA) Urejanje nasilja na stadionih ni stvar enega kluba, to je stvar vseh nas. A kje začeti?

Po podatkih policije je bilo v letu 2021 izrečenih 10 prepovedi udeležbe na športnih prireditvah, leta 2022 22 in lani 29. Medtem ko leta 2021 policisti niso beležili kršitve tega izrečenega ukrepa, pa so v letu  2022 beležili štiri kršitve, lani pa 19. Preiskovalni sodnik lahko nekomu, ki najmanj dvakrat krši omenjeno prepoved, odredi javljanje na policijski postaji v času športne prireditve - v letih 2021 in 2022 tega ni bilo, lani pa je bilo teh obveznih javljanj 9. 

Marko Vanovšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta