Poskus uboja in pretep: Brata zaradi pomanjkanja dokazov dočakala (nepravnomočno) oprostilno sodbo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavko Hudorovac (za njim desno brat Tine) je bil do včeraj v priporu, po izreku sodbe pa so ga takoj izpustili na prostost.
Dragana Stanković/dnevnik

Sedeminštiridesetletni Slavko Hudorovac​, obtožen, da je marca letos v romskem naselju v Stranski vasi pri Novem mestu strejal na Dejana Hudoroviča in ga hudo ranil v desno nadlaket, je od včeraj spet na prostosti. Med celotno glavno obravnavo je bilo vse bolj jasno, da dokazov za Slavkovo krivdo dejansko ni, saj preiskovalci niso našli ne orožja ne sledov streljanja na njegovih rokah ali oblačilih kot tudi ne kakršnihkoli drugih neizpodbitnih dokazov. Krivde je oproščen tudi njegov brat Tine Hudorovac, ki mu je tožilstvo očitalo sodelovanje pri pretepu. Višji državni tožilec Srečko Hočevar, ki je za Slavka predlagal šest let zapora, za Tineta pa sedem mesecev, je že napovedal pritožbo.

Je streljal Slavko ali Klemen?

Po prepričanju tožilstva sta tistega popoldneva obdolženca po prepiru fizično napadla oškodovanca in ga podrla na tla. "Pri tem je Slavko iz neposredne bližine s pištolo ustrelil proti Dejanu in ga zadel v desno roko. Tako so izpovedali tudi oškodovanec in nekaj drugih prič. Glede na vse okoliščine in dejstvo, da je Slavko streljal v Dejana iz neposredne bližine, ni dvoma, da mu je nameraval vzeti življenje. Pri pretepu je glede na izjave prič aktivno sodeloval tudi Tine Hudorovac," je v zaključni besedi povzel Hočevar.

 

Nasprotno pa je po mnenju Slavkovega zagovornika Andreja Žabjeka dokazni postopek potrdil zagovor obdolženca, češ da ni streljal on, pač pa Dejanov šestnajstletni sin Klemen. Ta naj bi med pretepom streljal na Slavka, pri tem pa po nesreči zadel svojega očeta. Da bi njuna izpoved lahko bila resnična, sledi tudi iz pričanja policista Boža Vrliniča, ki je bil na poti v službo, ko je v Stranski vasi naletel na prerivanje omenjene trojice in se ustavil, nakar so si dogodki bliskovito sledili. Vrlinič je pričal, da sta v trenutku, ko je zaslišal strel, obdolženca stala za hrbtom oškodovanca, Klemen pa pred njim. Ker pa je po ugotovitvah izvedenca medicinske stroke strel zadel Dejana od spredaj, je nemogoče, da bi ga ustrelil obdolženi. Lahko ga je ustrelil le Klemen, je prepričan Žabjek.

Niso našli ne pištole ne sledov streljanja

Vrlinič sicer ni videl, kdo je streljal, videl pa je Klemna, ki je takoj po strelu bežal s kraja dogodka s pištolo v rokah. Kasneje tistega dne je Klemen policistom predal plašilko, češ da je to tista pištola, ki naj bi jo bil držal v rokah. Pištole, iz katere je bil ustreljen Dejan, policisti sicer do danes niso našli. Zanimivo je tudi dejstvo, da Dejan Hudorovič, ko so ga v bolnišnici obiskali policisti, sprva sploh ni želel podati prijave. Kasneje, ko je izvedel, da je njegov sin zažgal hišo Tineta Hudorovca, pa je ovadil obdolženca.

 

"Ko sem skušal ugotoviti, kaj se je dejansko dogajalo tistega popoldneva, sem ugotovil dvoje. Prvič, obdolženi in oškodovanec sta nedvomno bila v sporu, ki je vodil v prepir in pretep. In drugič, v celoti je izkazana huda poškodba oškodovanca. To pa sta tudi edini zadevi, ki sta v tem primeru izkazani z gotovostjo," je v obrazložitvi sodbe dejal sodnik Peter Žnidaršič. "Dejansko pa nimamo ničesar, niti bioloških sledov na tulcu niti sledov streljanja ne na obdolžencih ne na Klemnu Hudoroviču." Klemnu so namreč v preiskavi dogodka nadeli posebne rokavice, s katerimi so iskali sledove vnetljive snovi. Šele kasneje so na podlagi odredbe sodišča na teh rokavicah iskali tudi sledove streljanja, vendar jih niso našli.

Policist edina verodostojna priča

Po mnenju sodnika se je Dejan Hudorovič skupaj s sinom Klemnom napotil do hiše Hudorovcev na pogovor zaradi nekega spora. "S seboj je imel pištolo, z njim pa je bil tudi Klemen. In prepričan sem, da s sabo nista imela 'zgolj' plašilke, sicer Klemen takoj po streljanju ne bi bežal," je dejal. Kot je dodal, Dejanu Hudoroviču nikakor ne more pokloniti vere, saj je svojo zgodbo med glavno obravnavo večkrat spremenil. Poleg tega je bil oškodovani v času dogodka močno vinjen, še tri ure po dogodku so mu izmerili kar 1,53 promila alkohola v krvi. "Pri taki vsebnosti alkohola težko zaznaš dogodke tako, da jih lahko kasneje zanesljivo opišeš," je dejal sodnik. Edina verodostojna priča v vsej zadevi je bil tako po njegovem mnenju policist Vrlinič.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta