Povzročitev smrti iz malomarnosti: Otrok umrl, mama za nekaj let izginila

Tamara Krivec, Dnevnik
08.04.2021 17:20
Sedeminštiridesetletna ženska je obtožena povzročitve smrti svojega novorojenca iz malomarnosti. Čeprav se je usodni dan pripetil že septembra 2017, so gospo pred sodišče uspeli privesti šele sedaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za zdaj ni znano, ali se je dojenček morda že rodil mrtev oziroma kako je sploh umrl. V spisu je sicer podatek, da je živorojeni otrok zaradi neustrezne oskrbe umrl neposredno po porodu. Fotografija je simbolična. Foto: Profimedia

Slabe karte je življenje skoraj 47 let stari Kamničanki podelilo že ob rojstvu. Težave v življenju, vzponi in padci, ki presegajo povprečje, pa so bili stalnica v njenem vsakdanu. Sicer do danes še neobsojena se je znašla na Okrožnem sodišču v Ljubljani, saj ji tožilstvo očita povzročitev smrti novorojenčka iz malomarnosti, zaradi česar je od 17. marca letos tudi v priporu. Tragedija se je pripetila že konec septembra 2017, a ženske policija vse doslej ni uspela najti. Kot bi izginila z obličja zemlje. Pa ni. Za dom si je izbrala ulico. Danes se na predobravnavnem naroku ni izjasnila o krivdi.

Detomor?

Zaradi občutljivosti primera, pa tudi, ker je obtožena mama treh še mladoletnih otrok, njenega imena ne objavljamo. Primer je zapleten iz več razlogov - ker je bila po domnevnem kaznivem dejanju "nedosegljiva", gospa v preiskavi sploh ni bila zaslišana, obenem pa se sodnik Marjan Pogačnik sprašuje, ali jo tožilstvo sploh preganja zaradi prave obtožbe. Po njegovih navedbah namreč v spisu piše, da naj bi živorojeni otrok zaradi neustrezne oskrbe umrl neposredno po porodu. Po naših neuradnih informacijah je 47-letnica svojega četrtega otroka rodila doma, in to sama, zato tudi ni znano, ali se je dojenček morda že rodil mrtev oziroma kako je sploh umrl. Še isto noč so jo prepeljali na ginekološko kliniko v Ljubljani. Zagovornica obtožene Ivanka Ločniškar je prepričana, da bi jo, če že, tožilstvo moralo preganjati zaradi detomora in ne povzročitve smrti iz malomarnosti. Prvo je namreč blažje kaznivo dejanje, pri katerem je zagrožena najvišja možna kazen tri leti zapora, pri drugem kaznivem dejanju pa pet.

Treba bo oceniti psihično stanje

Tako obramba kot tožilstvo in sodnik Pogačnik, ki bo v tem primeru sodil sam, so se strinjali, da je treba najprej odrediti psihiatrično oceno stanja obtožene in torej ugotoviti, ali je bila v času očitanega ji dejanja prištevna ali ne. Odvetnica Ločniškarjeva je šla še korak dalje in prosila, naj sodni izvedenec psihiatrične stroke oceni tudi, v kakšnem psihičnem stanju je bila njena stranka v času celotne nosečnosti. "V vsem tem obdobju namreč ni niti enkrat obiskala ginekologa, kar je povsem nerazumljivo. Opustitev tovrstne kontrole smatram kot posledico hudih psihičnih težav oziroma motnje," je bila jasna. Glavna obravnava naj bi se začela 6. maja, večji del bo najverjetneje zaprt za javnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta