Pravnomočna sodba: Več kot 27 let po umorih bo pozvan v zapor

Vesna Lovrec
02.03.2021 18:45
Zaradi napeljevanja k trojnemu umoru, ki se je v Srbiji zgodil jeseni 1993, mora Alexander Žlender iz Bistrice ob Dravi za 14 let v zapor
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvetnik Franci Košar bo obsojenemu Alexandru Žlendru predlagal vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče. Foto: Tomaž KLIPŠTETER/DNEVNIK
Tomaž KlipŠteter/dnevnik

To je bila eksekucija," je lanskega julija v ponovljenem sojenju Alexandru Žlendru ocenila mariborska sodnica Andreja Lukeš in ga zaradi napeljevanja k trojnemu umoru, ki se je zgodil 9. oktobra 1993 v Beogradu, obsodila na 14 let zapora. Njeni odločitvi so zdaj pritrdili tudi višji sodniki v Mariboru, kar pomeni, da bodo Žlendra več kot 27 let po zločinu poklicali za zapahe. Kazen bo prestajal v Sloveniji, medtem ko je morilec Radovan Joksić, ki je s pištolo hladnokrvno umoril 37-letnega podjetnika Nebojšo Salatića, njegovo 23-letno partnerico Slavico Kovačević in 17-letnega nečaka in bil obsojen na 40 let zapora, zaprt v Srbiji.

Joksić je dejanje priznal, a vztrajal, da je bil sam le izvrševalec ukazov, celotno akcijo, od katere si je skupaj s pajdaši obetal bogat roparski izplen, pa da je organiziral Žlender. Srbija je Žlendra z mednarodno tiralico iskala 18 let, on pa je ves ta čas nemoteno živel v Bistrici ob Dravi. Čeprav je bil v Sloveniji tudi uradno zaposlen, ga je naša policija (na njegovem domu) našla šele leta 2011.

Zanika, da je bil v času umorov v Srbiji

Obtožnico proti Žlendru je vložil višji tožilec Darko Simonič, sicer tudi vodja mariborskega tožilstva. Pravnomočna je postala julija 2013. Obtoženi dejanja ni priznal. Dolga leta sojenja se je branil, da ni bil na prizorišču zločina, saj je že pred tistim dnem odšel v Slovenijo, ker je dezertiral iz kasarne v Nišu. "V spisu so fotografije prizorišča kaznivega dejanja, skice, obdukcijski zapisniki, ki dokazujejo grozljivo kaznivo dejanje, vendar nič od naštetega ne izkazuje povezave z obtoženim Žlendrom. Priče (med njimi njegova oče in žena, op. p.) so potrdile, da je bil takrat v Sloveniji, saj je Srbijo zapustil že prej - dezertiral je iz kasarne v Nišu, ker ni hotel sodelovati v vojni," je Žlendra vse do sklepne besede branil njegov odvetnik Franci Košar.

A sodnica zagovoru obtoženega, da je bil v času zločina v Sloveniji, ni verjela. "Priče so vas obremenile. Niso rekle le, da ste bili v Beogradu, Joksić je povedal, da ste mu ukazali, naj ustreli vse tri, da vas žrtve ne bi kasneje prepoznale. Vedeli ste, da je bil Joksić na fronti, da je imel duševne težave in da je bil vajen ukazov. In vaš ukaz 'Kaj čakaš? Streljaj! Mrtva usta ne govorijo' je bil nedvoumen," je obsodilno sodbo argumentirala Lukeševa in Žlendru dejala: "Če ne bi bilo vas, se ta dogodek ne bi zgodil. Prav vi ste vedeli, kje stanuje Salatić in da razpolaga z veliko količino denarja. Ostali trije (Radovan Joksić, Nebojša Titelac in Aleksandar Stanković, op. p.) niso o njem vedeli ničesar." Žlendrovim sorodnikom, ki so na sodišču pričali, da je bil na dan umora v Sloveniji, sodnica ni verjela.

Za odvetnika pričanje morilca ni verodostojno

Odvetnik Košar se je pritožil na višje sodišče. Prepričan je bil, da bo tamkajšnji senat odločil njegovemu klientu v prid. Po njegovi oceni namreč Žlendra ne obremenjuje niti en verodostojen dokaz. Pričanje morilca Joksića za odvetnika ni bilo verodostojno. "V obravnavanem času je imel hude psihične težave zaradi travmatičnih doživetij na fronti. Iz tega je mogoče sklepati, da je streljal samoiniciativno, brez racionalnega razloga in ne na ukaz obtoženega," je odvetnik izjavil lani po izrečeni sodbi. A kot rečeno, so višji sodniki po kar treh krogih sojenja (prvič je bil oproščen, v drugo obsojen na 15 let zapora, v tretje na 14 let), ki se je zavleklo v več kot sedem let, odločitev sodnice Lukeševe zdaj potrdili. Prvič je bil Žlender oproščen, drugič obsojen na 15 let zapora, zdaj pa je pravnomočna postala kazen na 14 let zapora. Preverili smo, ali bo poskušal Žlender sodbo zrušiti na vrhovnem sodišču. Odvetnik Franci Košar, ki ga je branil po uradni dolžnosti, bo obsojencu "glede na dokaze v spisu in višino izrečene kazni" to predlagal. Žlender ima za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče časa tri mesece.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta