Pravnomočno: Slaščičar iz Hoč, ki je gostom podtaknil kolačke s THC, se je izvlekel s pogojno kaznijo

Vesna Lovrec
22.01.2021 16:30
Višji sodniki v Mariboru so potrdili obsodilno sodbo za Nika Štekarja, ki je v proizvodnji slaščic spekel piškote s THC in jih ponudil gostom. Inšpektor, ki mu je prinesel sporno maslo, je pravnomočno oproščen
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlatko Babič in Niko Štekar sta na sojenju krivdo valila drug na drugega. Foto: Vesna LOVREC
Vesna Lovrec

Bizarna zgodba o piškotih s prepovedano sestavino THC, ki jih je podjetnik Niko Štekar na prošnjo sanitarnega inšpektorja Zlatka Babiča spekel v svoji proizvodnji slaščic v Hočah, nato pa ponudil tudi svojim gostom, je doživela pravnomočni epilog. Višji sodniki v Mariboru so potrdili prvostopenjsko sodbo za slaščičarja, ki ga je lanskega marca okrožna sodnica Maša Blažeka obsodila na pogojno kazen 15 mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Danes že upokojenega inšpektorja Babiča je sodnica oprostila. Glede na napoved mariborskega tožilstva je bilo pričakovati pritožbo zoper sodbo tudi v tem delu, a se to ni zgodilo, zato je oprostilna sodba za inšpektorja postala pravnomočna brez obravnave na višjem sodišču. Na obsodilno sodbo se ni pritožil le Štekar, pritožbo je vložila tudi višja tožilka Januša Kušar Rotman, ki s prvostopenjsko sodbo ni bila zadovoljna zaradi višine kazni. Vztrajala je, da je za slaščičarja primerna nepogojna kazen zapora v trajanju enega leta, vendar ji višji sodniki niso ugodili.

Gosta sta potrebovala zdravniško pomoč

Štekarja je v postopku branila odvetnica Simona Marko. Sodišče si je prizadevala prepričati, da njena stranka ni ravnala z naklepom, češ da slaščičar ni vedel, da je v maslu, ki mu ga je dal inšpektor, karkoli prepovedanega. Menila je, da gre slaščičarju očitati kvečjemu malomarnost, a s to tezo ni prepričala niti okrožnega niti višjega sodišča.

Za uslugo, ki jo je 12. avgusta 2017 naredil inšpektorju, policija najbrž ne bi izvedela nikoli, če bi Štekar Babiču izročil vse kolačke, ki jih je spekel iz opojnega masla. Bilo jih je za dve škatli. Eno je dal inšpektorju, drugo pa je obdržal zase in še isti dan pri svojih gostih izvedel eksperiment. Pogostil jih je s celo škatlo peciva, ne da bi jih opozoril, kaj je v njem. Mlajši par, Rok K. in Doris M., sta pojedla vsak po deset piškotov. Na terasi lokala ju je obšla močna slabost, zato je družba šefa slaščičarne soočila z vprašanjem, ali je kaj primešal k moki. Odgovoril jim je, da ne, po pričevanju Doris M. pa se ob tem sumljivo nasmihal. Par je poiskal zdravniško pomoč v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer se je izkazalo, da ne gre za zastrupitev s hrano, pač pa sta bila omamljena od THC. Stekla je kriminalistična preiskava. Štekar je preiskovalcem izdal, kdo mu je prinesel maslo, in policisti so 22. avgusta pri Babiču opravili hišno preiskavo. Zasegli so mu štiri sadike konoplje oziroma skupaj najmanj 1535 gramov za uživanje uporabnih listov in vršičkov konoplje. Kot rečeno, je sodišče inšpektorja obtožbe oprostilo, ker mu je verjelo, da je konopljo zaradi slabega zdravja uporabljal izključno zase.

Piškote s THC pekel ločeno od drugih

Slaščičar se je na sojenju izgovarjal, da ni vedel, da je Babič maslu primešal THC. "Pokusil sem kekse, ko sem jih spekel. Bili so vrhunski. Če bi vedel, da je v njih THC, jih ne bi dal pokusiti svojemu osemletnemu sinu," je o svoji nedolžnosti prepričeval sodnico. V obrazložitvi sodbe pa ga je sodnica spomnila, da je piškote pekel ločeno od drugega peciva, v soboto, ko proizvodni obrat sicer ne dela. "Konoplja ima tudi intenziven vonj, ob segrevanju še bolj," je Blažeka argumentirala, zakaj sodišče ne verjame slaščičarju, da ni vedel, kaj je pekel. Višji sodniki so v celoti sledili njeni odločitvi in pritožbo obrambe zavrnili s poudarkom, da drugačne razlage, kot da je Štekar vedel za vsebino piškotov, ni mogoče sprejeti. Še posebej ker je ob tem, ko jih je ponudil gostom, ki so pozneje morali poiskati zdravniško pomoč, dejal, da ni nič nevarnega, kar sicer ni običajno pri strežbi v javnem lokalu, kjer se pričakuje prvovrstna in zdravju povsem neškodljiva gostinska ponudba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta