Preobrat v preiskavi: Podjetnica iz Spuhlje ni umorila moža

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
23.05.2019 21:18

Končne ugotovitve preiskave družinske tragedije, ki se je končala s smrtjo zakoncev iz Spuhlje, so razgalile, da so se mariborski kriminalisti hudo zmotili, ko so izključili možnost, da si je moški smrtne rane prizadejal sam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vesna Lovrec

Skoraj dva meseca so mariborski kriminalisti potrebovali za razrešitev dileme, kdo od zakoncev iz Spuhlje, ki sta umrla od vbodnih ran z nožem, je bil storilec in kdo žrtev. Oseminpetdesetletni Ivan P. in njegova dve leti mlajša soproga Marija P. sta se 28. marca v jutranjih urah hudo sprla v družinski hiši. Ženska je bila ob prihodu reševalcev in policistov mrtva, moškega so hudo poškodovanega odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer je tri dni kasneje umrl.

Končna verzija se je približala prvi

Prvo uradno izjavo o ugotovitvah preiskave je policija v javnost posredovala nekaj ur po dogodku, ko je bil moški še živ. Takrat so bili kriminalisti prepričani, da je Ivan P. z nožem umoril svojo ženo in si poskušal vzeti življenje. V kraju so zakonca, ki sta imela znano vrtnarsko podjetje, dobro poznali. Domačini so tudi vedeli, da je policija pri podjetniškem paru pogosto posredovala prav zaradi agresivnega moža, zato prve ugotovitve kriminalistov niso nikogar presenetile. Štiri dni po tragediji pa je sledil šok. Mariborska policijska uprava je sklicala tiskovno konferenco in v javnost posredovala informacijo, da Marija P. ne velja več za glavno žrtev, ampak za morilko, češ da ji je mož smrtne rane prizadejal šele potem, ko ga je z nožem napadla prva in ga hudo poškodovala. "Zaenkrat je tako, da kaznivega dejanja umora sumimo žensko, kaznivega dejanja uboja pa moškega," je ugotovitve preiskave povzel takrat še pomočnik vodje mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl (s 1. majem je prevzel vodenje sektorja), v podrobnosti, kaj je preiskovalce privedlo do takšnega sklepanja, pa ni zahajal. "Težko je razložiti, ker nobeden od vpletenih ni več živ in ker sta bila sama na kraju. Vse skupaj temelji na materialnih dokazih, tudi zasegu nožev," je Kolbl 1. aprila zaključil tiskovno konferenco. A se je pokazalo, da so se kriminalisti hudo zmotili. Zaradi rezultata obdukcije na truplu 58-letnega Ivana P. so bili primorani preiskavo zavrteti na začetek. Ta teden so jo zaključili, njihova končna verzija pa se je zelo približala prvim ugotovitvam, torej temu, da je bila v prepiru med zakoncema žrtev samo Marija P., saj si je Ivan P. potem, ko je ženi vzel življenje, smrtne rane prizadejal sam. je ob Večerovem poizvedovanju o končnih ugotovitvah preiskave potrdil tiskovni predstavnik Miran Šadl. Ivana P. so reševalci na prizorišču spravili nazaj v življenje in ga prepeljali v Univerzitetni klinični center, vendar mu zdravniki življenja niso mogli rešiti. Umrl je 31. marca. Preiskovalci pa so v poročilo o ugotovitvah preiskave zapisali, da je storil kaznivo dejanje uboja in ne umora.

Zmedla jih je macola

Kaj je v preiskavi zmedlo kriminaliste, da so svoje prvotne in pravilne ugotovitve spremenili in kasneje zmotno mislili, da Ivan P. ni napadel prvi in da ni poskusil storiti samomora, nam mariborska policijska uprava v odgovorih ni direktno odgovorila. Viri blizu policije pa so nam neuradno razkrili, da se je preiskava v napačno smer zasukala zaradi sledi poškodbe, ki jo je imel Ivan P. na glavi. "V spalnici, kjer sta bila najdena zakonca, sta bila noža in več drugega orodja, tudi macola," je zanesljiv vir nakazal, kaj je preiskovalcem predstavljalo težavo. Vendar macola v prepiru ni bila uporabljena, prav tako v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju niso našli niti ene sledi, ki bi potrdila, da je Marija P. s čimerkoli ranila moža.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta