Prerazporeditev sodnikov: Dva primera znova od začetka

Gordana Possnig Gordana Possnig
04.06.2019 17:51

Na celjskem sodišču je med sojenjem v dveh odmevnih primerih prišlo do prerazporeditve sodnikov, dve okrajni sodnici sta odšli na okrožno sodišče, dve okrožni sodnici se vračata nazaj na okrajno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjsko sodišče, na katerem je prišlo do prerazporeditve sodnikov
Gordana Possnig

Sredi leta prihaja na celjskem okrožnem in okrajnem sodišču do prerazporejanja sodnikov. Tako sta s 1. junijem na okrožnem sodišču začeli delati okrajni kazenski sodnici Gordana Malovič in Leonida Jager, z okrožnega se nazaj na okrajno selita kazenski sodnici Natalija Drev Mijošek in Lidia Kralj. Premestitev odmeva predvsem zato, ker imata Drevova in Kraljeva na okrožnem sodišču odprti še dve, tudi v javnosti odmevni priporni zadevi.
Nataliji Drev Mijošek je bil dodeljen primer brutalnih roparjev, ki so pred dobrima dvema letoma z nasiljem ob ropih ustrahovali premožnejše družine širšega celjskega območja. Peterica polnoletnih soobdolžencev, brata Leon in Denis Mihalić, Aleksander Levec, Simeun Filipović in Tim Lampret, je bila že pravnomočno obsojena in že prestaja kazni. Je pa še v teku glavna obravnava zoper Anžeta Jelena, enega od domnevnih organizatorjev združbe, ki vpletenost v početje roparjev zanika. Posebej pa na sodišču v tajnosti poteka še sojenje zoper mladoletno članico združbe K. D. Tudi tam zadeva naj še ne bi bila zaključena. Na glavni obravnavi so medtem zaslišali že večino oškodovancev, zaslišati morajo še večje število prič. Med njimi tudi ostale člane združbe, ki bodo med prestajanjem kazni zaslišani kot priče.
Drugi odmevni odprti primer je sojenje druščini preprodajalcev drog, ki je pred poldrugim letom na celjskem in mariborskem koncu s kokainom in heroinom oskrbovala odvisnike. Obdolženci so Agron Beriša, Luka Benko, Gorazd Bukvič, Damjan Vornšek, Luka Blažun, Agron Culjaj, Maja Kandorfer in Aljoša Pajsar. Medtem ko sta Culjaj in Kandorferjeva s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde in bila medtem že pravnomočno obsojena, krivde na predobravnavnem naroku niso priznali Agron Beriša, Luka Benko, Gorazd Bukvič in Luka Blažun. Še vedno tudi ni končan predobravnavni narok zoper Aljošo Pajsarja, saj sodišče še zaslišuje priče na zahtevo obrambe zaradi domnevnih nepravilnosti pri hišnih preiskavah. Vsi zgoraj našteti obdolženci so v priporu.
Na spletni strani celjskega okrožnega sodišča ob informaciji o spremembi letnega razporeda dela okrožnega sodišča in njegovih organizacijskih enot za letošnje leto piše, da mora sodnica Drev Mijoškova rešiti že dodeljene zadeve, v katerih je treba še izdelati sodno odločbo, oziroma zadevo tik pred zaključkom, skladno z odredbo predsednice sodišča. A zgoraj opisani primer med te ne sodi.
Zaradi vsega zgoraj naštetega smo na celjskem sodišču poprosili za pojasnila. In kaj pravijo? "Primer obtoženega Anžeta Jelena je dodeljen sodnici Cvetki Posilovič, primer preprodajalcev drog pa sodnici mag. Mojci Turinek. Obe zadevi sta zaradi pripora prednostni in se bosta kot taki obravnavali tudi vnaprej." Glede na zgoraj napisano se bo sojenje Anžetu Jelenu pričelo znova, prav tako bodo morali znova začeti prekinjeni predobravnavni narok domnevnemu preprodajalcu drog Aljoši Pajsarju.
So pa na sodišču ob tem še zapisali, da sta sodnici Lidia Kralj in Natalija Drev Mijošek v času razporeditve na okrožno sodišče prejemali redni del prejetih kazenskih zadev v skladu z veljavnim letnim razporedom dela, saj so na okrožno sodišče razporejeni okrajni sodniki izenačeni z okrožnimi sodniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta