Pri Pirotu v Srbiji se je iztiril vlak, poln cistern z amoniakom, v mestu so razglasili izredne razmere

Va, STA
26.12.2022 08:36

Vlak z 20 vagoni je prevažal strupene snovi iz Bolgarije, so sporočili pristojni. Ko se je iztiril, je začel uhajati amoniak. V zraku strupen oblak, 51 ljudi poškodovanih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Na jugovzhodu Srbije se je v nedeljo zvečer po iztirjenju vlaka, ki je prevažal amoniak, zastrupilo 51 ljudi.

Vlak se je iztiril med mestoma Pirot in Stanićenje v bližini kraja Sopotski Han. Zaradi iztekanja amoniaka se je zastrupilo 51 ljudi, tako da so jih prepeljali v bolnišnice, sedem od njih v bolnišnico v Nišu, je sporočil župan mesta Pirot Vladan Vasić.

V mestu so razglasili izredne razmere, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj ostanejo v svojih domovih. Tudi šole so zaprte Priče so pripovedovale, da so ljudje bežali od strupenega oblaka, ki se je naredil na mestu nesreče.

Iztirjenje vlaka z 20 vagoni je povzročilo "uhajanje (amoniaka) in razpršitev velike količine plina v ozračje", je sporočilo srbsko notranje ministrstvo. Zaradi slabe vidljivosti so na več bližnjih cestah ustavili promet.

Vlak je prevažal strupene snovi iz sosednje Bolgarije, so sporočile pristojne oblasti. Oskrba z vodo v Nišu zaradi iztekanja amoniaka v reko Nišavo ni ogrožena, so še sporočili. 

V Pirotu amoniak iz ene od cistern izteka tudi dan po nesreči. Župan Vasić je povedal, da je v mestu koncentracija amoniaka na ničli, še vedno pa je visoka na mestu nesreče. S tračnic so po njegovih besedah padle štiri cisterne, a nobena v reko. Prebivalce je spet pozval, naj ostanejo doma. Avtocesta je zaprta. 

Podjetje Elixir iz Šabca, lastnik nevarnega tovora, ocenjuje, da je v nesreči "ušlo" kar 20 ton amoniaka.  

Mediji v Srbiji so poročali tudi, da so ob železniški progi nedaleč od prevrnjene cisterne našli mrtvega moškega. Poznje so v nekem avtomobilu odkrili še eno truplo. Kaj se je zgodilo, še ni znano. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta