Primer Abramov: Končana sodna preiskava, na potezi tožilstvo

Gordana Possnig Gordana Possnig
22.07.2020 06:00

Celjsko državno tožilstvo je že prejelo spis, povezan s sodno preiskavo tragične smrti 24-letne Žalčanke Sare Veber. Odločitev, za katero kaznivo dejanje bo vložena obtožnica zoper Sebastiena Abramova, še ni sprejeta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tožilstvo še ni sprejelo odločitve o tem, ali bo Sebastiena Abramova obtožilo umora ali katerega drugega kaznivega dejanja.
Robert Balen

Razvpiti 30-letni Ljubljančan Sebastien Abramov ima zaradi svojega domnevno kriminalnega življenja v zadnjih letih na sodiščih odprtih več kazenskih zadev. Na ljubljanskem mu sodijo zaradi afere Odrezana roka, pri čemer so obtoženi še njegovo dekle Julija Adlešič ter njegova starša Gorazd Colarič in Tinka Huskić Colarič. Gre za odmeven primer poskusa zavarovalniške goljufije, ko naj bi bil Abramov Adlešičevo prepričal, da si je na žagi odrezala roko, kar sta nato poskušala prikazati kot nesrečo, da bi prejela poldrugi milijon evrov visoko odškodnino.

​Zvočni posnetek izločili iz spisa

Medtem se je na celjskem sodišču zoper Abramova končala sodna preiskava v zvezi z umorom Sare Veber. Zdaj je na potezi tožilstvo. Tožilec Gorazd Kacijančič, ki mu je bil dodeljen ta primer, še ni sprejel odločitve, ali bo Abramova obtožil zaradi umora, za kar so ga ovadili kriminalisti, ali zaradi katerega drugega kaznivega dejanja: morebiti povzročitve smrti iz malomarnosti oziroma povzročitve splošne nevarnosti, ki se je končala s smrtjo. Tragična smrt mladega dekleta sega v 15. marec 2015, ko je Sara Veber umrla na kavču dnevne sobe v družinski hiši svojih staršev na Pernovem pri Žalcu. Usoden zanjo je bil strel iz polavtomatskega dolgocevnega orožja. Abramov se vseskozi zagovarja, da je tistega dne zgolj čistil puško, ki se mu je sprožila po nesreči. Kriminalisti so sprva dogodek obravnavali kot tragično nesrečo. A je kasnejše zbiranje podatkov in obvestil nakazalo, da bi lahko šlo za umor iz nizkotnih nagibov in na zahrbten način. Kmalu po razkritju afere Odrezana roka so tako celjski kriminalisti Abramova zaradi umora tudi ovadili, junija lani je tožilstvo na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo. Osumljeni Abramov je tedaj preiskovalnemu sodniku prebral vnaprej napisano izjavo, da je šlo na nesrečo.

Hiša družine Veber na Pernovem pri Žalcu, v kateri je pod streli puške padla Sara Veber.
Gordana Possnig

​Preložena obravnava zaradi goljufije

Pred dnevi bi se moralo na žalskem sodišču zoper Abramova nadaljevati sojenje zaradi goljufije, s katero je domnevno napetnajstil mati umrlega dekleta Nado Veber, vendar je bila sodnica zadevo primorana preklicati. Razlog je bil v pomanjkanju pravosodnih policistov, ki Abramova zato niso mogli iz ljubljanskega pripora pripeljati na sodišče v Žalcu. Sodnica je tako sojenje preložila na avgust. Primer je povezan z zgodbo mame Sare Veber, Nade Veber. Slednja je namreč jeseni 2014 vzela kredit za Abramova v višini 17.000 evrov, ker ji je rekel, da potrebuje denar za nakup avtomobila. Avtomobila ni kupil, staršem dekleta pa je vrnil samo tisoč evrov. Abramov krivdo zanika in se očitkov otepa z razlago, da si denarja ni izposodil zase, ampak za Saro Veber, ki je morala vrniti štipendijo. Zadeva je bila že v zaključni fazi, na obravnavi v začetku aprila bi morali zaslišati le še stečajno upraviteljico Abramova, kar pa je zaradi epidemije odpadlo. Ali bo sodnica avgusta s primerom pričela znova ali ga bo nadaljevala tam, kjer ga je konec februarja končala, bo jasno šele na obravnavi 20. avgusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta