Primer Kamenik: O odredbah za hišne preiskave še enkrat

Gordana Possnig Gordana Possnig
10.02.2019 23:17

Celjsko višje sodišče delno razveljavilo odločitev okrožnega glede izločitve odredb o hišnih preiskavah in prisluhih v primeru preprodaje drog kriminalne združbe, v katero je bila vpletena družina Kamenik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristijan Kamenik na celjskem sodišču poleti 2015
Gordana Possnig

Dve zadevi ima Konjičan Kristijan Kamenik, ki v Italiji prestaja osemletno zaporno kazen zaradi preprodaje drog, odprti na celjskem sodišču. Obe sta povezani z zahtevami njegove zagovornice Maksimiljane Kincl Mlakar po izločitvi dokazov oziroma odredb celjskega sodišča, ki naj bi bile premalo utemeljene oziroma niso prestale sodne presoje. Odvetnica je že uspela z izločitvijo odredbe v primeru hišne preiskave v zadevi štirikratnega umora v zadevi Tekačevo. Kot so nam sporočili s celjskega okrožnega sodišča, je zdaj znana tudi odločitev višjih sodnikov glede izločitve odredb za telekomunikacije in prisluškovanje in glede hišnih preiskav pri preostalih članih združbe, ki naj bi bila preprodajala drogo.
Višji sodniki so potrdili odločitev prvostopenjskega sodišča, da odredbe, na podlagi katerih so bili izvedeni prisluhi, ostajajo v spisu. So pa ob tem sodniki razveljavili odločitev prvostopenjskega sodišča glede hišnih preiskav preostalim članom združbe. Višji sodniki so odločili, da mora okrožno sodišče še enkrat odločati o tem. Spomnimo, da je okrožno sodišče v prvo odločilo, da so bile odredbe sodišča za hišno preiskavo dovolj jasno obrazložene.

Primer star skoraj dve desetletji

Zgodba kriminalne združbe, povezana s Konjičanom, se je odvijala na prelomu tisočletja. Tedaj naj bi bil Kamenik druščino preprodajalcev drog po mobilnem telefonu vodil kar iz pripora v Mariboru, ki mu je bil odrejen zaradi zadeve Tekačevo. V druščini so bili tedaj še njegov mlajši brat Konrad Kamenik, mama Marija Kamenik in Sašo Fijavž. Člane združbe so aretirali februarja 2000, Konrada Kamenika sredi Celja v neposredni bližini zgradbe sodišča. Fijavž je drogo, sodeč po napisanem v obtožnici, kupoval na črnem trgu, Konrad Kamenik naj bi jo bil preprodajal naprej. Kristijanova in Konradova mama Marija Kamenik naj bi bila drogo tehtala, zavijala v pakete in te skrivala na različnih mestih. Prvi sodni epilog tega primera je bil že leta 2002, ko je zdaj že nekdanji sodnik Milko Škoberne druščino preprodajalcev mamil obsodil na večletne zaporne kazni. A je bila sodba zaradi okuženosti senata na višjem sodišču kasneje razveljavljena.

Na ponovnem sojenju priznanje vpletenih

Na ponovnem sojenju so bili člani združbe leta 2012 znova obsojeni na zaporne kazni, tedaj sta Konrad Kamenik in Sašo Fijavž s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde in bila pravnomočno obsojena na tri leta zapora. Marija Kamenik je svojo krivdo za očitke iz obtožnice priznala na obravnavi in bila obsojena na dve leti in pet mesecev življenja na rešetkami. Sodbe so že pravnomočne. Tudi če bo sodišče v nadaljevanju pravnomočno izločilo omenjene odredbe za hišne preiskave, se za njih ne bo nič spremenilo.
Kristijan Kamenik je edini, ki krivde iz obtožnice ni priznal, in je zdaj še edini obtoženec. Znova, kot v zadevi Tekačevo, se je na predobravnavnem naroku 23. novembra 2015 v dvorani celjskega sodišča slišal njegov znameniti stavek: ''Nisem kriv!" Zadeva pa se je, kot smo že zapisali, zapletla, ko je besedo dobila Kamenikova odvetnica, ki je prebrala pisno pripravljene zahteve po izločitvi odredb sodišč iz spisa. Za pravnomočni epilog ima sodišče še precej časa, saj primer zastara šele leta 2030.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta