Primorec in Štajerec oglaševala parcele v Rovinju in Ankaranu in naplahtala 13 ljudi

Le.V.
29.07.2024 13:48

Kriminalisti so preiskali celo serijo poslovnih goljufij, ki sta jih izvrševala 56-letnik z območja koprske policijske uprave in 43-letnik z območja mariborske policijske uprave. Ovadili so tudi gospodarsko družbo iz Maribora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Profimedia

Koprski kriminalisti so zaključili preiskavo trinajstih poslovnih goljufij in na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper 56-letnika z območja koprske policijske uprave in 43-letnika z območja mariborske policijske uprave. Ovadili so tudi gospodarsko družbo iz Maribora, ki jo je po pooblastilu vodil ovadeni 43-letnik. 

Kriminalisti so sume poslovnih goljufij pričeli preiskovati konec leta 2022, ko je 13 oškodovancev na različnih policijskih upravah prijavilo sum kaznivega dejanja poslovne goljufije. Kriminalisti so prijave združili, jih enotno preiskovali in ugotovili, da sta osumljenca v imenu mariborske družbe na spletu oglaševala prodajo več turističnih parcel v okolici Rovinja in v Ankaranu, na katerih naj bi bile v nadaljevanju postavljene počitniške hiše. Ko so se oškodovanci odzvali na oglase, so vstopili v kontakt s 56-letnikom, ki je kupce tudi vodil na oglede parcel v Rovinju in Ankaranu. Po ogledu parcel so oškodovanci podpisali pogodbe o rezervaciji parcel in ob podpisu 56-letniku v gotovini plačali varščino v višini med pet in deset odstotki nakupne vrednosti parcel. V nadaljevanju so oškodovanci z mariborsko družbo sklepali pogodbe o nakupu teh parcel in na podlagi podpisanih pogodb na bančni račun mariborske družbe nakazali kupnino. 

"Osumljenca sta vedela, da obveznosti do oškodovancev ne bosta mogla nikoli izpolniti, ker ne onadva in ne mariborska družba niso bili oziroma niso lastniki oglaševanih parcel v Rovinju in Ankaranu. Kljub temu sta v imenu mariborske družbe tuje parcele ponujala v prodajo in s kupci sklepala pogodbe v imenu te družbe. Dejanskih lastnikov parcel sploh nista poznala ali se z njimi karkoli dogovorila, zato je bil takšen posel neizvedljiv. Kupce sta zavajala in spravljala v zmoto, da so mariborski družbi plačali kupnino ali del kupnine, in jih s tem oškodovala za približno 250.000 evrov," je izsledke preiskave povzela tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec in dodala, da denar oškodovancem ni bil vrnjen. 

Za kaznivo dejanje poslovne goljufije je zagrožena kazen zapora do petih let, če je bila z dejanjem povzročena velika premoženjska škoda, pa je zagrožena kazen do deset let zapora. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta