Smrtna nesreča v BiH: Vse je bilo že nared za izrek sodbe, a si je sodnica premislila in postavila novega izvedenca

Gordana Possnig Gordana Possnig
18.03.2022 18:36

Sedem let in pol je že od tragične nesreče v BiH, v kateri je umrla 21-letna Celjanka, proces zoper obtoženega Tima Korpnika, ki mu tožilstvo pripisuje, da je nesrečo zakrivil, pa se še ni sklenil

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tim Korpnik je obtožen tragične prometne nesreče v Bosni in Hercegovini.
Gordana Possnig

Celjsko sodišče dve leti in pol po začetku sojenja še ni sklenilo procesa zoper 28-letnega Tima Korpnika, ki mu tožilstvo očita, da je 21. avgusta 2015 na magistralni cesti Prnjavor-Klačnice, v naselju Hrvaćani v Bosni in Hercegovini, povzročil prometno nesrečo, v kateri je umrla komaj 21-letna Celjanka. Tistega dne je bila v avtomobilu skupaj s Korpnikom in Dejanom Grbićem.

Po zaključnih besedah si je sodnica premislila

Tožilstvo zatrjuje, da je avtomobil vozil Korpnik. Obtožen je kaznivega dejanja nevarne vožnje, večina sojenja pa poteka v njegovi nenavzočnosti. Sodnica Alenka Jazbinšek Žgank je danes najbrž računala na to, da bo sojenje končala, a se je uštela. Načrt ji je podrl Korpnikov zagovornik Luka Divjak. Predlagal je namreč angažiranje izvedenca, ki naj ugotovi, ali je bil njegov klient, ki je imel ob strokovnem pregledu v organizmu več kot 1,8 grama alkohola na kilogram krvi, usodne noči sposoben razumsko odločati o tem, ali naj sede za volan. Sodnica je njegovo predlog najprej zavrnila, po zaključnih besedah strank pa je vpogledala v sodno prakso in si premislila. Odločila je, da bo sodišče vendarle angažiralo še izvedenca psihiatra alkohologa. Ta bo moral oceniti, ali je bil Korpnik v času, ko so mladi Celjani sedli v avtomobil, prišteven. Sodnica je odločila, da bo v procesu prisluhnila še temu strokovnjaku in preverila, ali je psihiatrično mnenje obdolženemu v prid.

Zapleti zaradi bioloških sledi na volanu

Žrtev tragedije v BiH je bila 21-letna Lindita Jakupi, ob njej je bil huje poškodovan 22-letni sopotnik Dejan Grbić, prav tako pa tudi sam obdolženec Tim Korpnik. Trojica mladih Celjanov se je usodne noči vračala v Slovenijo. Z vozilom znamke BMW so okoli ene ure zjutraj trčili v betonski prepust, in to tako silovito, da se je avto prevrnil in obstal na strehi, nakar je še zagorel. Vzrok nesreče naj bi bila prevelika hitrost vožnje. Primer se je vseskozi zapletal zaradi najdenih mešanih bioloških sledi na volanu vozila. Na njih so našli tako sledi Tima Korpnika, ki je sicer v svojem zagovoru dejal, da se nesreče in dogodkov po njej ne spominja, kot umrle Lindite Jakupi. V zaključnih besedah, ki pa jih bo treba sedaj ponoviti, je državna tožilka Ksenja Cizl dejala, da je krivda obdolžencu dokazana v objektivnem in v subjektivnem smislu. Menila je, da sta dokazni postopek in zaslišanje naših izvedencev, tako sodnomedicinskega kot izvedenke za biološke preiskave, dokazala, da je vozil prav obdolženec. Biološke sledi Lindite Jakupi na volanskem obroču pa da so se tam znašle (gre za večinski del mešanih bioloških sledi), ker jo je po trčenju premetavalo po vozilu, saj v usodnem trenutku ni bila pripeta z varnostnim pasom. Da je bila takrat v sprednjem delu vozila, po oceni izvedenke dokazujejo tudi poškodbe 21-letnice, med drugim opekline po desnem delu telesa. Obdolžencu je krivda dokazana tudi v subjektivnem smislu, saj je za volan sedel vinjen, je poudarila tožilka in sodišču predlagala, naj Korpniku zaradi nevarne vožnje, posledica katere je bila smrtna žrtev, izreče kazen dveh let in pol zapora ter stransko kazen prepovedi vožnje motornega vozila.

Nasprotno je menil Korpnikov odvetnik Luka Divjak, ki je tudi v zaključni besedi vztrajal pri nedolžnosti svojega klienta. Po njegovem to dokazujeta okoliščina, da je bila večina bioloških sledi na volanskem obroču od pokojne, in dejstvo, da so jo gasilci našli med sedežema v sprednjem delu vozila. Ob tem je odvetnik tudi menil, da ne držijo navedbe tožilstva, da Celjanka usodne noči ne bi bila zmožna sesti za volan, ker še ni imela vozniškega izpita. Po izjavah njenega inštruktorja vožnje je imela do nesreče že 31 ur vožnje. Zato je predlagal oprostilno sodbo za svojega klienta.

Sojenje se bo nadaljevalo 17. maja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta