Sodba v Mariboru: Beguncu štiri leta zapora in izgon iz države

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
21.03.2019 19:22

Sodišče ni podvomilo, da je Eritrejec Musse Andhom avgusta lani poskušal vzeti življenje svojemu rojaku. Težje kot kazen zapora je prenesel odločitev o stranski kazni - petletnem izgonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Musse Andhom je iz Eritreje pobegnil leta 2015, ko je dizertiral iz vojske. V Slovenijo je prišel jeseni 2017 iz Italije, v sklopu dogovora o delitvi migrantov med državami EU.
Igor Napast

Incident, ki se je 11. avgusta lani zgodil na športnem igrišču pred integracijsko hišo v Mariboru, kjer je 26-letni Eritrejec Musse Andhom zabodel pet let mlajšega rojaka Tsegaya Biniama, je tudi sodišče prepoznalo kot poskus uboja. Mariborska sodnica Tanja Rot je obtoženega danes spoznala za krivega in ga obsodila na štiri leta zapora, v sodni dvorani pa je bilo očitno, da je Andhom težje kot to prenesel izrek stranske kazni - pet let izgona iz države.

Če ne bi pomoč prišla hitro ...

Kaj je bil povod za spor med med beguncema iz severovzhodne Afrike, ki je tisto noč Andhoma pripravil do tega, da je z ostrim predmetom Biniama večkrat zabodel v sprednji del telesa in mu poškodoval pljuča, ni povsem jasno. Domnevno naj bi bila oba vpletena zagledana v isto žensko, vendar o motivu na sodišču ni bilo dosti govora. Da je on ta, ki je ranil rojaka, obtoženi ni potrdil niti zanikal, je pa odločno zavrnil očitek, da mu je poskušal vzeti življenje. "Nisem ga imel namena ubiti. Pogovoriti sem se hotel z njim," je ponovil danes, na prvi obravnavi pa se je zagovarjal, da se ne spominja, kaj se je zgodilo, in da svojih ravnanj ni imel pod nadzorom, ker je tisto noč pil alkohol, ki ga slabo prenaša. Poškodbe, ki jih je domnevno prizadejal Biniamu, so hude.
"Vbodna rana v predelu prsnega koša je bila globoka najmanj pet centimetrov, saj drugače zrak ne bi vdrl v pljuča, do česar pa je v obravnavanem primeru nedvomno prišlo. Če ne bi medicinska pomoč prišla hitro, bi bilo njegovo življenje ogroženo," je o posledicah na 21-letnem Eritrejcu na obravnavi potrdil izvedenec medicinske stroke Erik Vrabič. Odvetnik Miha Šošić, ki obtoženega brani po uradni dolžnosti, zdravnikovi oceni ne nasprotuje, meni pa, da narava poškodb kaže na to, da so nastale pri prerivanju. Sicer pa je odvetnik v sklepni besedi vztrajal, da tožilstvo njegovemu klientu ni dokazalo poskusa uboja, pač pa kvečjemu, da je rojaka hudo poškodoval, pa še to ne naklepno, ampak iz malomarnosti. "Tudi oškodovanec v postopku ni potrdil, da je imel občutek, da bi mu hotel obdolženi vzeti življenje," je Šošić spomnil na pričanje Biniama.
Obtožnico proti Eritrejcu, ki mu je Slovenija januarja lani priznala status begunca z mednarodno zaščito, zastopa tožilka Tadeja Majcen. Sodišču je  predlagala, naj mu zaradi poskusa umora izreče kazen pet let zapora, in vztrajala tudi pri stranski kazni - izgon tujca iz Slovenije za pet let. Musse Andhom, ki na sojenju razen nekaj stavkov v svojem zagovoru ni spregovoril skoraj nič, po slišanem ni ostal tiho. Čeprav ga predlog tožilke najbrž ni presenetil, glede na to, da je o isti kazni tožilka razmišljala že 7. februarja na predobravnavnem naroku, je prosil za besedo in nagovoril sodišče: "Boljše je, da me tukaj ubijete, kot da me pošljete nazaj v domovino. Raje umrem v Sloveniji. Razmere tam se niso spremenile, še vedno vlada isti diktator. Vrnitev v Eritrejo zame pomeni, da me bodo zaprli, ubili oziroma se bo za mano izgubila vsaka sled. Kaznovana bi lahko bila tudi moja družina." Odločno je predlogu glede izgona nasprotoval tudi odvetnik Šošić. "Slovenija je država, ki spoštuje človekove pravice. S stransko kaznijo obtoženega ne sme izpostaviti," je opozoril odvetnik, vendar sodišča ni prepričal niti glede predloga o izgonu niti glede tega, da obtoženi znancu ni hotel vzeti življenja.

"To še ne pomeni, da bo izgnan v Eritrejo"

"V ravnanju obtoženega so znaki kaznivega dejanja poskusa uboja," je sklenila sodnica Tanja Rot in spomnila na okoliščino, da je Musse Andhom, potem ko je rojaka zabodel in mu je ta pobegnil, tekel za njim in poskušal vstopiti v njegovo sobo. "To ni bila malomarnost, to je bil poskus uboja," je poudarila sodnica, pri višini kazni pa upoštevala, da glede na hitro medicinsko pomoč žrtev ni bila v smrtni nevarnosti, pa tudi to, da je obtoženi to dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Zato je beguncu prisodila leto manj zapora, kot je predlagalo tožilstvo, in mu tudi podaljšala pripor. Predlogu tožilke za petletni izgon iz države pa je sodnica sledila zato, ker po njenih besedah tovrstno dejanje pomeni nevarnost za javni red in mir ter varnost prebivalcev v Sloveniji. "To še ne pomeni, da bo izgnan v Eritrejo. K nam je prišel iz Italije, tudi v katero drugo evropsko državo lahko gre," je zaključila sodnica in pripomnila, da se v čas izgona ne šteje čas v priporu in zaporu, ampak se določi po pravnomočnosti sodbe in prestani kazni. Sodba še ni pravnomočna. Pritožbe zoper sodbo danes (še) ni napovedal nihče, je pa pričakovati, da se bo obramba skoraj zagotovo pritožila vsaj v delu glede izgona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta