Sodišče je zavrnilo ponujeno varščino Sergeja Racmana v obliki nepremičnine, zato ostaja v priporu

čk
18.08.2021 18:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sergej Racman po odločitvi sodišča ostaja v priporu. 
Tomaž Primožič/FPA

Za zaprtimi vrati koprskega okrožnega sodišča se je v torek po poročanju Dela nadaljevalo sojenje poslovnežu Sergeju Racmanu, Mariborčanoma Dejanu Šurbku in Jožetu Kojcu ter Primorki Vesni Ternovec, ki so v nočnem klubu Marina pri Ajševici domnevno izkoristili prostituiranje tujih državljank. Prvič so pričale domnevne oškodovanke, tri mlade romunske prostitutke.

Senat pod vodstvom predsednice, okrožne sodnice Tatjane Cvetičanin, je namreč sledil predlogu Šurbkovega odvetnika Janeza Koščaka in zagovornice Racmana Martine Žaucer Hrovatin, da se v delu njihovega pričanja javnost izključi. Navzočnosti javnosti sta ugovarjala tudi odvetnik Franci Matoz, ki zagovarja Kojca, odvetnik Šurbka Miha Šošić, z izključitvijo pa so se strinjali tudi drugi zagovorniki (četverico zastopa kar osem odvetnikov) ter specializirani državni tožilki Maja Veber Šajn in Tina Lesar. Zaradi varovanja družinskega življenja je sodišče nato izključilo javnost, pri čemer je predsednica senata pojasnila, da bo to preklicano, če oškodovanke ne bodo izpovedovale o občutljivih podatkih iz zasebnega življenja, o spolnih stikih in podobnem, o tem pa se bo senat odločal med njihovim pričanjem.

Po poročanju Dela so Romunke za zaprtimi vrati odločno zanikale, da bi jih Racman, Šurbek, Ternovčeva ali Kojc izkoriščali, niso jim bile podrejene, prav tako obtoženi prostitucije menda niso organizirali ali vodili.

Na torkovi glavni obravnavi je sodišče seznanilo stranke z odločitvijo, da zavrne ponujeno varščino. Na sojenju prejšnji teden je namreč obramba za priprtega Racmana namesto pripora sprva predlagala denarna sredstva, potem pa zastavitev menda edine nepremičnine Racmanove nekdanje žene Darje Starič Racman. Racman tako za zdaj ostaja v priporu.

Četverica in družba Cratos, d.o.o., se branita pred obtožbami, da so se združili v hudodelsko združbo in pod krinko gospodarske dejavnosti na sofisticiran način, med avgustom 2014 in januarjem 2019, sodelovali pri prostituciji deklet v klubu, ki je od avgusta 2014 deloval v okviru Cratosa. Tožilstvo je prepričano, da je šlo za klub, kjer se je izvajala prostitucija pod pogoji, ki so jih določili Racman, Šurbek, Ternovčeva in Kojc, ki so bili hkrati organizatorji in vodje. Dokaz za zlorabo pa naj bi bil med drugim, da so dekleta svoj delež od ponujanja spolnih storitev obtoženim izročala s plačilom vstopnine v znesku 70 evrov, tudi če strank niso imela. Pa tudi, da so morala biti v klubu prisotna ves čas, vsaj po 12 ur dnevno, v nasprotnem so bila kaznovana s prepovedjo vstopa, obtoženi pa naj bi jim bili določili tudi čas in ceno za spolne odnose. S tem naj bi si dekleta popolnoma podredili. Marino naj bi v času delovanja obiskalo najmanj 148.935 moških obiskovalcev, ki so za vstop plačali od 60 do 85 evrov, za pol ure spolnih odnosov 70, za eno uro 140 evrov. Lahko so dobili še druge spolne storitve, a so morali zanje dodatno plačati. Cratos naj bi si bil s kaznivimi dejanji pridobil protipravno premoženjsko korist v znesku najmanj 21 milijonov 288 tisoč evrov.

Obtoženi krivde ne priznajo, menijo, da niso storili nič nezakonitega. Racman je postopek označil kot "fantazijski konstrukt" specializiranega državnega tožilstva. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta