Sodnica strelcu: Grozno mi je bilo izreči to sodbo

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
29.10.2018 17:28

Mariborsko sodišče je Matjažu Ferliču, ki je 13. marca lani med divjo zasledovalsko vožnjo streljal na Dejana Gjerkeša in ga lažje poškodoval, pri tem pa v nevarnost spravil tudi druge, obsodilo na enajst let zapora. Sodnica Barbara Nerat je obtoženemu priznala, da je iskala rešitev, da bi mu prisodila manj, a je imela pred zakonom zvezane roke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je Matjaž Ferlič poslušal zaključne besede tožilca, mu je šlo celo na smeh, odločitev sodnice pa ga je sesula.
Andrej Petelinšek

Ko je vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič v procesu zoper Matjaža Ferliča razlagal, zakaj njegove divje zasledovalske vožnje in streljanja na Dejanja Gjerkeša ne gre kvalificirati drugače kot poskus umora, je obtoženi v sodni dvorani vzbujal vtis, da ga njegove besede izjemno dolgočasijo. Med pretegovanjem vratu in čeljusti je tožilcu nekajkrat namenil celo posmehljiv nasmeh. Tožilčev predlog, naj sodišče za poskus umora Ferliču izreče kazen devet let zapora in za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti dve leti zapora, nakar naj mu določi enotno kazen deset let zapora, obtoženega ni vrgel iz tira. Očitno je računal, da bo njegova zagovornica Tanja Kompara sodnico Barbaro Nerat prepričala, da je hotel 13. marca lani s streli iz pištole Gjerkeša samo prestrašiti in da gre to ravnanje kvalificirati kvečjemu za nasilništvo. 

Po toči zvoniti je prepozno

A se je hudo zmotil. Dejstvo je namreč, da Ferlič s pištolo ni meril v zrak. Med divjo zasledovalsko vožnjo je polavtomatsko pištolo kalibra 9x19 milimetrov pomolil skozi avtomobilsko okno, zadel Gjerkešev prtljažnik, krogla pa je prebila zadnji in sprednji sedež, oškodovanca zadela v ledveni predel in ga lažje poškodovala. Sodišče ni moglo spregledati, da je Ferlič streljal večkrat, na različnih mestih, zato kvalifikacija poskusa uboja, za kar je predpisana nižja kazen kot za poskus umora, za Neratovo ni prišla v poštev. Poleg tega je bila sodnica za poskus umora Ferliču pripravljena izreči celo višjo kazen, kot jo je pomotoma predlagal tožilec. Za umor je namreč najnižja predpisana kazen 15 let zapora, ker je dejanje ostalo pri poskusu, pa lahko sodišče na glavni obravnavi izreče nižjo kazen, vendar ne nižje od desetih let. "Za poskus umora vam sodišče izreka kazen deset let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti leto in pol zapora in nato enotno kazen enajst let zapora," je kazensko sankcijo Ferliču določila sodnica.

Sodnica: Zakonodajalec me "štopa"

"Priznanja nisem mogla narediti namesto vas, zdaj pa me zakonodajalec 'štopa', da ne moremo iti nižje od desetih let zapora," je Neratova obtoženemu dopovedovala, da višina kazni ni posledica njene strogosti, temveč izključno zakonodaje, pred katero ne more pogledati stran, tudi če bi hotela. Sodnica ni skrivala, da se je trudila za Ferliča poiskati način, da bi dejanje lahko prekvalificirala na nižje od poskusa umora. Za pomoč je prosila strokovno sodelavko, podrobno je pregledala sodno prakso, a na nižjo kazen Ferliča po njeni presoji ni šlo obsoditi.
​Do pravnomočnosti sodbe je Neratova zoper obtoženega tudi podaljšala pripor. Ne glede na to, da se bo zoper sodbo pritožil, je Ferlič  izrazil željo, da si želi čimprej na prestajanje kazni, saj je v zaporu manj strog režim kot v priporu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta