Sojenje Medihi Hromadžić zaradi umora sestre dvojčice: Psihiater za zaprtimi vrati

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
22.01.2020 18:41

Javnost je bila na sojenju Medihi Hromadžić zaradi umora sestre dvojčice in poskusa umora matere izključena

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medihi Hromadžić tokrat za isti zločin sodijo že drugič.
Sašo Bizjak

Nadaljevalo se je, za za javnost zaprtimi vrati sodne dvorane mariborskega okrožnega sodišča, ponovljeno sojenje Medihi Hromadžić. Tožilstvo jo bremeni umora sestre dvojčice in poskusa umora matere marca 2018. Osemintridesetletno Mediho Hromadžić je, kot smo poročali, sodišče zaradi zločina - sicer za milejše kaznivo dejanje uboja in poskus uboja - že obsodilo na 20 let zapora junija lani, a je bila sodba razveljavljena, zato je morala obtožena znova sesti na zatožno klop.
Zločin se je zgodil 8. marca 2018 v stanovanjskem bloku na Pobrežju v Mariboru. Dvojčici - Mediha in Mersiha - naj bi se bili tedaj sporekli, nato pa je Mediha Hromadžić pograbila nož in začela zabadati sestro. Kričanje je prebudilo mamo in vmešala se je v prepir med svojima hčerkama, Hromadžićeva pa je z nožem napadla tudi njo. Dvojčico je obtožena zabodla vsaj 48-krat, mamo pa vsaj 12-krat. Poškodovana Mersiha je tedaj po pomoč stekla k sosedom, nato je pred napadalko zbežala tudi mama. Sosed je ženski pospremil v pritličje bloka, a tam je Mersiha umrla, materi pa je življenje rešila hitra pomoč reševalcev. Obtožena Mediha Hromadžić je sicer vse od dneva tragičnega dogodka v priporu. Prvič je okrožno sodišče obtoženo za uboj sestre obsodilo na 14 let zapora in za poskus uboja matere Iznade na sedem let zapora, skupno pa je znašala kazen 20 let zapora. A ker je višje sodišče to obsodilno sodbo razveljavilo, sojenje teče znova.
Sodni senat, ki mu predseduje sodnica Simona Murko, je zaslišal izvedenca psihiatrične stroke Mladena Vrabiča, a je javnost med njegovim pričanjem morala ostati zunaj sodne dvorane. Višje sodišče je, ko je sodbo razveljavilo, namreč ocenilo, da naj v sodbi ne bi bilo v zadostni meri razčiščeno in obrazloženo vprašanje prištevnosti obdolženke ob storitvi kaznivega dejanja. Izvedenec Vrabič je na prvotnem sojenju moral kar trikrat pred senat, ki mu je tedaj predsedoval sodnik Danilo Obersnel, kaj točno je takrat povedal, pa ni znano, saj so tudi njegova pričanja potekala brez prisotnosti javnosti.
Glede na obrazložitev razveljavljene sodbe je Hromadžićeva sestri in materi res zadala številne vbode z nožem, a psihiater naj bi bil ocenil, da se je tragični dogodek zgodil med konfliktom, kar je pri obtoženi povzročilo duševno reakcijo in povzročilo stanje zožene zavesti, zaradi česar se v bistveno zmanjšani prištevnosti ni mogla ustaviti. Senat je zato omenjeno stanje upošteval kot olajševalno okoliščino, ob tem pa še pretekle dramatične izkušnje nasilja v družini in dejstvo, da je obtožena dejanje obžalovala in se materi, ki ji je med sojenjem stala ob strani, tudi opravičila.
Kaj je povedal izvedenec, ostaja skrivnost, se bo pa sojenje nadaljevalo z zaslišanjem prič, ki bodo lahko svoje izpovedi ponovile ali dopolnile pred javnim občinstvom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta