Sojenje za poskus umora: "Bal sem se za svoje življenje"

Damijana Žišt Damijana Žišt
06.03.2020 19:49

David Batić zanika, da bi oškodovancu nameraval vzeti življenje, saj naj bi se le branil pred njim in njegovim prijateljem, ki naj bi ga napadla

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Davidu Batiču je sodišče v drugo izreklo nižjo kazen, saj se je ugotovilo, da žrtev, četudi pravočasne pomoči ne bi bilo, ne bi umrla. 
Luka Cjuha/Dnevnik

Bal sem se za svoje življenje, napadla sta me, na tleh sta me brcala. Ne vem, kdaj sem potegnil nož in kdaj sem ga zabodel. Močno obžalujem, kar se je zgodilo, ampak res ga nisem hotel ubiti, le mirno sem se hotel pogovoriti," je ljubljanski sodnici Vesni Podjed na ponovljenem sojenju povedal 21-letni Kamničan David Batić. Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje poskusa uboja Evrisa Ramića, dejanje naj bi bil storil 8. novembra 2018 v Hubadovi ulici za ljubljanskim Bežigradom. Obtoženemu sodijo znova, saj je bil pred sodnico Podjedovo lani maja že obsojen na pet let zapora zaradi poskusa uboja Ramića. Vendar je višje sodišče sodbo razveljavilo in sodnici naročilo, da mora natančneje razčistiti, ali je obtoženi res imel naklep vzeti življenje oškodovancu Ramiću.

Sploh ni opazil, kdaj ga je ranil

​Na današnjem sojenju je bil obtoženi, ki so ga na sodišče pripeljali pravosodni policisti iz ljubljanskega pripora, bolj redkobeseden, saj se je strinjal s svojimi izjavami, ki jih je podal pred preiskovalno sodnico in na prvem sojenju. Odgovoril je še na vprašanje sodnice, ki ga je vprašala, ali je dejanje storil, ko se je branil, torej v silobranu. Obtoženi je sodnici pritrdil. Potem je sodnica prebrala njegove prejšnje izjave.
Na prvem sojenju je obtoženi sodnici pojasnil, da dejanje obžaluje, da nikomur ni nameraval vzeti življenja, saj je bil v resnici on tisti, ki je bil napaden. In da med pretepom sploh ni opazil, kdaj je Evrisa ranil. Slednji je dobil rani na hrbtu in v ledvenem predelu, segli sta pet oziroma deset centimetrov globoko. K sreči je napadeni preživel, ker življenjsko pomembni organi niso bili poškodovani in ker ga je prijatelj, ki naj bi sodeloval v pretepu z Batićem, takoj po dogodku odpeljal v bolnišnico. Obtoženi je še povedal, da ga je v Hubadovo ulico pripeljala mama. V avtomobilu sta čakala, da pride njegovo dekle. Med čakanjem nanjo pa se je odločil, da se bo medtem dobil še z Dinom Durićem, ki naj bi mu bil ukradel avto in motor, o čemer se je želel pogovoriti. Dino se je pripeljal z Evrisom. Dejal je, da je takoj vedel, da bo nastal konflikt, ker je Evris nasilen. In potem ga je ta res brez razloga nenadoma z vso silo udaril po glavi, nato ga je začel tepsti še Dino. Mislil je, da ga bosta ubila, in da bi ju prestrašil, je izvlekel nož. "Potem sta me zbila na tla. V megli sem videl mamo, ki ju je začela vleči stran. Evris je nato nenadoma zakričal, da sem ga zabodel. Ni mi bilo jasno, kdaj sem ga. Bil sem v šoku, saj ga nisem hotel poškodovati. Sam sem poklical reševalno vozilo, a ga je Dino še pred njegovim prihodom odpeljal na urgenco,“ je povedal v svojem zagovoru. Na vprašanje sodnice, zakaj je imel pri sebi nož - imel je tudi tudi solzivec -, je odvrnil, da ju je nabavil kakšen mesec ali dva poprej, ker so ga v Kamniku oropali in pretepli.

Obtoženčeva mama o brutalnem napadu na sina

Obtoženčeva mama je na sodišču potrdila napad na sina. Začel naj bi Evris, s pestjo je sina udaril v glavo. Ko sta ga oba z Dinom zbila na tla, je šla do Evrisa in mu zagrozila s policijo, če ne neha. Vendar se ni zmenil zanjo in je še naprej tepel sina. Čez kakšno minuto je Evris začel kričati. Dvignil je jakno, na levem boku je zagledala rano.
Na vprašanje sodnice, ali pozna Dina in Evrisa, pa je priča dejala, da je Dino še kar v redu, Evris pa ne. “Že ko ga vidiš, se ga prestrašiš. Ko pa stegne pest, se bojiš za življenje. On je divjak. Tudi jaz bi se bala za življenje, če bi me nekdo tak napadel. Bil je zelo brutalen napad na sina, " je še povedala obtoženčeva mama.
Sojenje se bo nadaljevalo 3. aprila. Do takrat bo sodni izvedenec medicinske stroke dopolnil svoje izvedensko mnenje glede oškodovančevih poškodb, je povedala sodnica. Zaslišan bo tudi oškodovanec Evris Ramić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta