Sojenje za umor in poskus umora: Sodišče soočilo ključne priče

STA
05.03.2020 21:26

Sosed in reševalca so morali obujati spomine na grozovit dogodek izpred dveh let, ko je Mediha Hromadžić z nožem napadla svojo sestro in mater

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mediha Hromadžić naj bi kmalu že v drugo slišala, kakšno kazen ji bo sodišče prisodilo za smrt sestre in napad na mater.
Sašo Bizjak

V nadaljevanju ponovljenega sojenja Medihi Hromadžić za očitke o umoru sestre dvojčice in poskusu umora matere pred dvema letoma v Mariboru so na sodišču izvedli soočenje ključnih prič. To so sosed in reševalca, katerih izpovedbe se nekoliko razlikujejo. Vsi so vztrajali pri svojem, zato soočenje ni prineslo jasnejše slike.
Na soočenje prič so povabili tudi mater obdolžene, a se ga iz zdravstvenih razlogov ni mogla udeležiti. Sodni senat je želel s tem razčistiti dogajanje na stopnišču bloka, kamor sta iz stanovanja stekli napadena sestra in mati, za njima pa še napadalka z nožem. To je ključno za ustrezno kvalifikacijo kaznivega dejanja, torej, ali je šlo za umor ali uboj. Tožilstvo za obdolženo Mediho Hromadžić tudi v ponovljenem sojenju vztraja pri definiciji umora in poskusa umora, čeprav je mariborsko okrožno sodišče v prvotnem sodnem postopku prekvalificiralo dejanje v uboj. Ta sodba je bila sicer kasneje razveljavljena, saj naj v njej ne bi bilo v zadostni meri razčiščeno in obrazloženo vprašanje prištevnosti obdolženke ob storitvi kaznivega dejanja.
Sosed in reševalca so tako morali nova podoživeti takratno - kot so tudi sami povedali - grozljivo dogajanje, čeprav so pred tem sodnim senatom nastopili kot priče pred dvema tednoma. Takrat so pričali vsak zase, tokrat pa so soseda soočili z reševalcema. Sosed in reševalca so ključno dogajanje opazovali od zunaj, saj so stali pred blokom in do prihoda policije niso upali vstopiti vanj. Sosed je znova zatrdil, da je videl obdolženo na stopnicah zabadati z nožem sestro, ki je ležala na tleh, reševalca pa sta vztrajala, da sta jo videla zabadati žensko, ki je stala in je bila najverjetneje mati, ki je nato ven pritekla okrvavljena. Natančno kje so sami v določenih trenutkih stali, se niso spomnili, saj je od dogodka že dve leti in so bili takrat vsi v šoku. "Bil je kot prizor v psihofilmu," je povedal eden od reševalcev.
Sosed pravi, da je pomagal materi priti do reševalnega vozila, reševalca menita, da je poškodovana prišla do njega sama. Vsi trije pa so slišali kričanje, nekateri celo "cviljenje". Podobno kot sosed naj bi v svojem pričanju po neuradnih navedbah opisovala dogajanje tudi mati, a je njeno pričanje potekalo za zaprtimi vrati. Za besedo je danes na sodišču prosila tudi obdolžena Mediha Hromadžić in zatrdila, da nasprotno s trditvami omenjenih prič takrat na stopnišču ni bilo slišati kričanja ali "cviljenja". "Zamenjali so mamo in sestro. Tam je bila samo sestra. Nihče drug," je zatrdila.
Po soočenju je sodni senat pod vodstvom Simone Murko nadaljeval branje listin, dodatnih dokaznih predlogov pa ni bilo. Zato bodo v nadaljevanju glavne obravnave 13. marca po pričakovanjih sledile sklepne besede strank. Tožilka Tadeja Majcen je napovedala, da bo do naslednje obravnave nekoliko spremenila besedilo obtožnice, a naj se to ne bi nanašalo na kvalifikacijo kaznivega dejanja. Torej bo še naprej vztrajala pri obtožbi umora in poskusa umora, za kar je zagrožena višja kazen. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta