Sojenje za umor: Obramba namiguje, da bi lahko bili za smrt žrtve krivi policisti

Damijana Žišt Damijana Žišt
05.04.2022 16:55

Na nadaljevanju sojenja za umor Stanislava Knafla je bilo veliko slišati o domnevnem policijskem nasilju nad vsaj dvema obtoženima med policijsko preiskavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Belcl, Marjan Brajdič, Mihael Grm in Marjan Grm se za zdaj na sodišču branijo z molkom.
Tomaž SKALE/Dnevnik

"Policisti so me najprej odpeljali na Policijsko postajo (PP) Kočevje, nato pa čez nekaj časa na eno od policijskih postaj v Ljubljano. Tja sta po mene prišla kriminalista Dušan Mikolčevič in Andrej Mubi, da bi me odpeljala na PP Moste v pridržanje. Mikolčevič mi je med pogovorom rekel, da se ne bom tako lahko izmazal, nato pa je prijel mojo glavo in z njo nekajkrat udaril ob steno. Nisem se mogel braniti, roke sem imel v lisicah. Drugi kriminalist me ni tepel, so pa na vseh zaslišanjih policisti nad menoj izvajali tudi psihične pritiske," je na današnjem nadaljevanju sojenja za umor 77-letnega Stanislava Knaflja povedal obtoženi 20-letni Marjan Grm.

Zaradi očitkov tožilke Petre Vugrinec, da so umorili Knaflja, ki so ga znanci in prijatelji klicali Slavc, na zatožni klopi sedijo še Marjanov brat 19-letni Mihael Grm, njun 23- letni bratranec Marko Belcl in 24-letni Marjan Brajdič. Knafelj je bil 18. marca lani v gozdu pri Zgornjih Duplicah na Dolenjskem zvezan in brutalno pretepen ter je v hudih mukah umiral skoraj 24 ur. Obtoženi so po trditvah tožilstva prišli do njega, da bi mu vzeli njegove premične stvari in si jih razdelili, a jih je ta pri dejanju zalotil. Zato so ga zvezali in ga brutalno pretepli, hudo ranjenega pa pustili brez zdravniške pomoči. Še komaj živega je Knaflja naslednji dan našel njegov prijatelj, ki je poklical policijo in reševalce, ti pa mu kljub oživljanju niso mogli več pomagati. Umrl je na kraju dogodka.

Obtoženi se še vedno zdravi v bolnišnici

Obtoženi se do zdaj niso zagovarjali, danes pa je Marjan Grm na prošnjo njegovega zagovornika, odvetnika Bojana Celarja, povedal o tem, kako naj bi bili policisti in kriminalisti nasilni do njega. O tem je govoril tudi odvetnik Andrej Gerlovič, ki zastopa Belcla. Slednjega naj bi se prav tako lotil eden od policistov, ki ga je zasliševal, vendar to nista bila Mikolčevič in Mubi, je dejal odvetnik. Zato je sodišče prosil, da razišče, kaj naj bi se v resnici dogajalo, ko so bili obtoženi, predvsem Belcl in Marjan Grm, zaslišani na policiji. Prav Belcl in še bolj Marjan Grm sta na policiji v zvezi okoliščinami Knafljevega umora veliko povedala, a sodišče uradnega zaznamka policije, kjer so zapisane njune navedbe, ne sme upoštevati na sojenju. Obtoženi, ki se v sodni preiskavi in na sojenju še niso zagovarjali, do danes niso ničesar povedali o domnevnem policijskem nasilju nad njimi. Na zatožni klopi trenutno sedijo le trije obtoženi, saj je zoper Brajdiča začasno ustavljen kazenski postopek, ker je še vedno na zdravljenju v bolnišnici. Pred približno tremi tedni se je med fitnesom v ljubljanskem priporu zgrudil in izgubil zavest. Odpeljan je bil v UKC Ljubljana, kjer je bilo nekaj dni njegovo zdravstveni stanje zelo resno. Zdaj se mu že izboljšuje in se pričakuje, da bo kmalu nazaj v priporu, je  povedal njegov zagovornik odvetnik Igor Grošelj.

Sporno policijsko fotografiranje

Sodnica Maja Povhe je nadaljevala zaslišanje prič, policistov in reševalcev, ki so po klicu prijatelja Knaflja prišli na kraj dogodka. Obrambo, predvsem odvetnika Gerloviča, je zanimalo, kdaj in kako so policisti fotografirali Knaflja in zakaj so to počeli, še preden so ga začeli oživljati. Ker se je izkazalo, da je fotografije kraja dejanja in oškodovanca naredil policist Rok Jerman iz PP Grosuplje, je bil danes na sodišče vabljen kot priča. Policist je povedal, da je bil s kolegoma Damjanom Zverom in pomočnikom komandirja Damjanom Lenčkom obveščen, da je bil v gozdu v bližini Zgornje Dupljice najden gospod, ki bi lahko bil žrtev kaznivega dejanja. "S kolegoma smo šli na kraj dogodka, jaz sem prvi prišel do gospoda, ki je bil obrnjen na bok, roke je imel zvezane. Pod njim je bila luža krvi, bil je negiben, ni kazal znakov življenja. Poskusil sem mu izmeriti pulz, a ga nisem zaznal, če bi ga, bi ga začel oživljati. Nato sem s svojim mobilnim telefonom naredil nekaj fotografij kraja dejanja in gospoda, kar je nujno policijsko opravilo pri takšnih dogodkih, potem pa so že prišli reševalci. Medicinska sestra je močno podhlajenemu in zvezanemu oškodovancu le zatipala pulz, zato so ga začeli oživljati, jaz sem jim pomagal po svojih močeh. Med oživljanjem in po njem nisem več fotografiral," je dejala priča. Obramba obtoženih je namreč na sojenju že večkrat izrazila kritike nad delom policije, češ da so pokojnega najprej fotografirali in mu šele nato pomagali. Meni namreč, da če bi oškodovanca takoj začeli oživljati, ne pa da so ga najprej fotografirali, bi žrtev morda preživela. Kot pa je danes povedal policist Jerman, so reševalci in gasilci na kraj dogodka prišli skoraj istočasno kot on in njegova kolega, le da je bil on prvi pri oškodovancu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta