Sojenje za umor: Psihiater ocenil, da obtožena ne zna lagati

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
03.07.2019 13:47

Obramba Ivice Kalšek, ki je 1. marca v okolici Slovenske Bistrice vzela življenje svoji 88-letni materi, si prizadeva dokazati, da to ni bil umor, pač pa uboj na mah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivica Kalšek obžaluje, da je materi vzela življenje. Zagovarja se, da se ji je zameglil um, ker jo je mati neosnovano obrekovala, da je kriva za samomor v družini. 
Sašo Bizjak

Sodno razčiščevanje nasilne smrti 88-letne Ivanke Dovnik, ki ji je 1. marca letos na njenem domu v Ošlju nad Šmartnim na Pohorju življenje vzela njena 63-letna hči Ivica Kalšek, se bliža koncu. Pričakovati je, da bo usoda obtožene, ki je od storitve dejanja v priporu, znana že prihodnji teden.

Zadavila jo je s trakom predpasnika

Kalškova ne zanika, da je odgovorna za materino smrt, vendar vztraja, da ni zakrivila umora na grozovit in zahrbten način, kot ji to očita tožilstvo. Na junijski obravnavi je dejanja obžalovala in se zagovarjala, da sta si bili z materjo vedno zelo blizu, vse do 18. februarja letos, ko se je v družini zgodila tragedija. Brat obtožene je namreč iz nepojasnjenih razlogov storil samomor. Kalškovo je po lastnih besedah takrat zajela depresija, z materjo pa sta se pričeli prepirati, ker naj bi jo bila ta obrekovala, da si je brat vzel življenje zaradi nje. "Materini očitki so v meni vzbudili tako močno prizadetost in občutke, ki jih težko pojasnim," je sodniku junija izpovedala Kalškova in mu rekla, da sta se ji zameglila um in presoja, saj lastnega ravnanja ni imela več pod nadzorom.

V stanju močne čustvene razdraženosti

Sodišče je za oceno o tem, kako je na obtoženo vplivala bratova smrt in v kakšnem stanju je bila, ko je mater domnevno udarila s polenom in jo zadavila s trakom od predpasnika, angažiralo psihiatra Mladena Vrabiča. Mnenje je sodni izvedenec sodišču v živo predstavil danes, vendar podrobnosti njegovih ugotovitev niso znane, ker je sodnik Obersnel v tem delu obravnavo zaprl za javnost. Neuradno smo izvedeli, da je psihiater že v pisni oceni zapisal, da je bila Kalškova v času dejanja v stanju zmanjšane prištevnosti, vendar ne bistvene. Obtoženo je ocenil kot osebo, ki lahko kaj zamolči, ni pa zmožna lagati. Danes pa je Vrabič po naših podatkih razložil, da je bilo dejanje Kalškove posledica močne čustvene razdraženosti. Takšna ocena sodnega izvedenca je obrambi močno v prid. Odvetnik Aleš Kolšek, ki brani obtoženo, že od začetka postopka zatrjuje, da je kvalifikacija tožilstva pretirana, saj da Kalškovi ni moč očitati umora na grozovit in zahrbten način, pač pa uboj na mah, ki se kaznuje veliko mileje kot umor. Za kaznivo dejanje umora je predpisana kazen od 15 do 30 let zapora, za uboj na mah pa kazen od enega leta do desetih let zapora. Da ni načrtovala materi vzeti življenja, si odvetnik prizadeva dokazati tudi s posnetkom klica na 112. Sodnik Obersnel je ugodil njegovemu predlogu in odločil, da bo sodišče poslušalo sedem minut dolg posnetek pogovora med obtoženo in operativcem na drugi strani, ki je Kalškovi dajal navodila za oživljanje. Posnetek bodo na sodišču predvajali prihodnji teden, v sredo. Pričakovati je tudi, da bo takrat že napočil čas za zaključno besedo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta