Sojenje za umor v BiH: Obremenili obtoženega, da bi prejeli nižjo kazen

Tina Recek Tina Recek
23.12.2018 18:55

Na sojenju Mervanu Šljivarju za strelski napad na Nedžada Kličića sta se priči, obsojeni zaradi sodelovanja pri zločinu, izgovorili na izgubo spomina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mervan Šljivar se na ljubljanskem okrožnem sodišču zagovarja zaradi očitka umora, ki naj bi ga bil storil v BiH.
Robert Balen

Z zaslišanjem Dragana Pavlovića in Sabahudina Ikeljića preko videokonference z banjaluškega sodišča se je minuli petek nadaljevalo sojenje v ljubljanski sodni dvorani 38-letnemu Mervanu Šljivarju iz Dola pri Ljubljani, obtoženemu umora iz brezobzirnega maščevanja.
Tožilstvo ga je poklicalo na kazensko odgovornost, ker meni, da je s strelom pokončal Nedžada Kličića, znanega pod vzdevkom Krajiški ali Cazinski Rambo. Zločin se je zgodil v noči na 14. september 2014 v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu v Bosni in Hercegovini (BiH). Tega dne naj bi bili prag lokala prestopili Šljivar s pištolo, Sabahudin Ikeljić in Haris Gredelj s puškama, Mehmed Rekić z bejzbolsko palico in Dragan Pavlović v rokavicah. Šljivar naj bi bil pristopil do Kličića, ga pretepel s pištolo, nato pa ustrelil v glavo. Po begu naj bi bil strelec izustil: "Ubil sem ga, Alaha mi!" Šljivar je nato odšel v Slovenijo, njegovim domnevnim pajdašem pa so sodili za sodelovanje pri umoru. Gredelju so bosanski sodniki prisodili šest let in dva meseca zapora, Rekiću šest let in pol, Ikeljiću pet let, Pavloviću pa dve leti in osem mesecev zapora. Motiv za umor naj bi bil tičal v maščevanju zaradi neporavnanega dolga v višini 12 tisoč evrov, kolikor naj bi bil Kličić dolgoval Šljivarju.

Skrb za lastno varnost

"Ne spomnim se ničesar. Zaradi svoje varnosti in varnosti svoje družine ne želim ničesar povedati," se je glasil Pavlovićev odgovor na vprašanje tožilke Dragice Abrahamsberg, kaj lahko pove o kaznivem dejanju, ki ga očita Šljivarju. Na njeno nadaljnjo vrtanje, koga se boji, je odgovoril, da se boji več ljudi, predvsem tistih, ki prihajajo iz Kličićevega kroga.
Ko je z vprašanji nadaljevala sodnica Vesna Podjed, se je prav tako izgovoril na slab spomin. Sodnica se je pri vprašanjih navezala na njegovo zaslišanje na sodišču v BiH pred dobrima dvema letoma, kjer je bil bolj zgovoren. Zanimalo jo je, kaj pravi na to, da je takrat dejal, da je spoznal Šjivarja tri mesece pred dogodkom in da so v lokalu iskali moške, ki so predhodno pretepli Rekića. Na ta vprašanja se je Pavlovićev odgovor glasil, da se ne spomni. Na njeno vprašanje, zakaj je na takratnem zaslišanju drugače govoril kot sedaj, je izjavil, da zaradi velikega pritiska, ki so ga nad njim izvajali, ker je Srb in pravoslavne vere. "Bil sem na napačnem kraju v napačnem času. Ne želim več odgovarjati zaradi varnosti,“ je še izustil. A sodnica je bila vztrajna in je še naprej nizala vprašanja, recimo, kaj pravi na to, da je na bosanskem sodišču dejal, da so pred vstopom v lokal vzeli iz avtomobila rokavice in podkape, da jih ne bi ljudje prepoznali, ter da je Rekić zagrabil palico in v lokalu razbijal inventar, Iklejić in Gredelj pa puško. Tudi na ta vprašanja je priča postregla z odgovorom, da se tega ne spomni.

Ne vesta povedati, kakšno kazen sta prejela

Je pa tokrat Pavlović zanikal, da bi slišal Šlivarja med begom reči: "Ubil sem ga, Alaha mi." "Psihično sem nestabilen. Želim si, da se grožnje, ki jih dobivam preko telefona in socialnih omrežjih, končajo. Te grožnje sem tudi prijavil policiji," je zaupal Pavlović ljubljanski sodnici. Na vprašanja Šljivarjevega odvetnika Blaža Kovačiča Mlinarja, ali je v BiH s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde in ali je bila v njem še zapisano, da bo obremenilno pričal proti Mervanu Šljivarju, je pritrdilno odgovoril. "Ne spomnim se," pa je znova odgovoril, ko ga je odvetnik vprašal, kakšno kazen je prejel.
Enako vprašanje glede kazni je sodnica postavila Sabahudinu Ikeljiću in prejela identičen odgovor, kot ga je podal Pavlović. Kakor slednji je tudi Ikeljić večkrat odvrnil na vprašanja sodišča in tožilke, da se ne spomni. Ob tem je dodal, da so izjave na bosanskem sodišču, kot so, da je kritičnega dne pred lokal prišel v družbi Pavlovića, Gredelja, Rekića in Šlivarja ter da so prejeli kape, orožje, rokavice ... laž. Tako so on in soobtoženi pred dobrima dvema letoma govorili, da bi dobili nižjo kazen. Iz istega razloga so obremenili obtoženega.
Sojenje se nadaljuje 11. januarja, ko naj bi se tudi zaključilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta