Sojenje za umor: Zagovarjal se je brez prisotnosti javnosti

Začelo se je ponovljeno sojenje Borutu Turku za umor bivše partnerke Romane Muhič februarja 2020. Na prvem sojenju je bil Turk obsojen na 24 let zapora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Borut Turk naj bi bil svojo bivšo partnerko večkrat zabodel najprej z enim nožem, in ko se je ta zlomil, še z drugim. Štirikrat jo je zabodel v predel srca in dvakrat v hrbet. Foto: Dragana STANKOVIĆ/DNEVNIK

Dragana Stanković/dnevnik

Na novomeškem okrožnem sodišču se je včeraj začelo ponovljeno sojenje 34-letnemu Borutu Turku, obtoženemu umora njegove bivše partnerke in matere dveh otrok, 27-letne Romane Muhič, 23. februarja 2020 v vasi Potok pri Straži. Za manjše presenečenje je ob začetku glavne obravnave poskrbela kar predsednica senata Natalija Picek Kink. Odločila se je namreč ugoditi predlogu obrambe o izključitvi javnosti. Kot je pojasnila, je vrhovno sodišče odredilo, da lahko predsednik senata izključi javnost celotne glavne obravnave ali njenega dela, če ni mogoče zagotoviti primernega varstva pred okužbo s covidom. Vrata dvorane 101, sicer največje sodne dvorane novomeškega okrožnega sodišča, so tako včeraj ostala za novinarje zaprta.

Kljub temu nam je uspelo izvedeti nekaj drobcev z včerajšnje obravnave. Turk je bil, podobno kot na prvem sojenju, pri podajanju svojega zagovora močno pretresen. Opravičil se je za to, kar je storil, in svoje dejanje obžaloval. Nato pa planil v jok in le s težavo govoril dalje.

Dejal je, da še danes ne ve, zakaj je to storil. Spominja se, da je prišlo do nekega spora, vendar da se ne spominja ne s kom ne zakaj. Ve le, da se je čez nekaj dni zbudil v bolnišnici. Turk je bil namreč več kot deset dni v komi, potem ko je po grozovitem zločinu skušal soditi še sebi.

V svojem zagovoru je ponovno dejal, da ga Romanina mama Lilijana ni sprejemala, očitala naj bi mu bila alkohol v njegovi družini in nasilnega očeta. Predvsem pa naj bi se bila vtikala v njegovo razmerje z Romano. Večkrat naj bi se z Romano skušala preseliti, a jo je njena mama vedno prepričala, da sta ostala, je govoril Turk. Zanikal je tudi, da bi bil ljubosumen, in dejal, da ne drži, da bi jo ves čas nadzoroval.

Kot smo poročali, je sodni senat pod vodstvom sodnika Petra Žnidaršiča Boruta Turka januarja letos obsodil na 24 let zapora za umor na grozovit način in iz brezobzirnega maščevanja. Na sodbo sta se pritožila tako tožilstvo kot obramba. Višje sodišče je sodbo zaradi več bistvenih kršitev določb kazenskega zakonika razveljavilo in primer vrnilo v ponovno sojenje pred povsem spremenjenim petčlanskim senatom. Turk na predobravnavnem naroku po pričakovanjih ponudbe tožilstva - 27 let zapora - ni sprejel.

Včeraj so zaslišali zaslišali tudi Romanina očeta in sestro. Na naslednji obravnavah se obeta ponovno zaslišanje cele vrste prič, tudi nekaj novih. Pooblaščenka svojcev Anita Klobučar je predlagala zaslišanje nekdanjega Borutovega dekleta, ki naj bi jo bil kar dvakrat brutalno napadel in nato dobil prepoved približevanja, Turkov zagovornik Jurij Redek pa je predlagal postavitev kar štirih novih izvedencev, s področja psihiatrije, klinične psihologije, sodne medicine in nevrologije. Obramba skuša dokazati, da ni šlo za umor, ampak kvečjemu za uboj na mah, saj naj bi bil dejanje storil nenačrtovano in v hipu, potem ko sta se z Romano tistega nedeljskega dopoldneva grdo sprla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta