Sojenje zaradi korupcije v Elektro Maribor: Pričal bi, a ga ni

Maratonsko sojenje zaradi domnevne korupcije je tik pred koncem, a se ta vedno znova prelaga. Zastaranje čez dve leti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedmerica obtoženih je na zatožno klop sedla spomladi leta 2016. Sojenje trojici, ki ni priznala, se tako vleče že tretje leto.
Sašo Bizjak

Sodnemu senatu mariborskega okrožnega sodišča pod vodstvom Danile Dobčnik Šoštarič tudi danes ni uspelo zaključiti več let trajajočega sojenja trem obtoženim za domnevno koruptivno dogovarjanje poslov z Elektrom Maribor. Čeprav je gradbenik Feriz Kokollari pred časom pisno sam zaprosil za dodatno zaslišanje, je bil danes za sodišče nedosegljiv.
Mariborsko sodišče je glavno obravnavo zoper nekdanjega predsednika uprave Elektra Maribor Andreja Zorca, njegovo sodelavko Danijelo Homec ter podjetnika in nekdanjega lokalnega politika Gregorja Jagra želelo zaključiti že pred desetimi dnevi, a so prejeli pismo v tem primeru že obsojenega lastnika gradbenega podjetja. Ta jo je skupaj z uslužbencema mariborskega elektrodistributerja Matjažem Kosmačinom in Iztokom Petrovičem ter sodelavko Simono Pec po priznanju krivde odnesel z denarno kaznijo.

Priča nedosegljiva

​Kokollari je v pismu zapisal, da je krivdo priznal le zaradi zmanjšanja stroškov, za spreminjanje razpisnih pogojev pri poslu gradnje kablovoda od Koroških vrat do Peker pa naj bi po njegovem poskrbela izključno že obsojena Kosmačin, sicer brat obtoženega Zorca, in Petrovič. Zorec pri tem naj ne bi bil imel ničesar, še več, rečeno naj bi mu bilo, da ta ne sme vedeti za to, saj bi sicer projekt ustavil. Da bi pojasnil okoliščine, je sodišče zaprosil, da ga ponovno zasliši.
A zdaj, ko je senat ugodil zahtevi obrambe Zorca in Homčeve po še tretjem zaslišanju Kokollarija, se ta na sodišču ni pojavil. Sodišče je prejelo obvestilo njegovega sina, da naj bi se trenutno nahajal na Kosovu, hkrati pa v ponedeljek še anonimno pismo, v katerem neznani avtor, menda podpisan kot zaveden novinar, navaja, da podjetnik ni na Kosovu, pač pa v Mostečnem v občini Makole. Čeprav so bistriški policisti opravili poizvedovanje, do priče niso prišli.
Dobčnik Šoštaričeva je zato morala današnji narok prekiniti in ga bo nadaljevala 14. junija, ko bo skušala ponovno navezati stik s trenutno tudi telefonsko nedosegljivim Kokollarijem. Tožilec Luka Moljk, ki je predlogu obrambe za ponovno zaslišanje Kokollarija pred dnevi nasprotoval, češ da je že ta dvakrat povedal, kar ima povedati, je danes senat pozval, naj vsaj do naslednje obravnave oceni, ali je novo zaslišanje gradbenika sploh potrebno, saj se sicer zna proces po njegovem mnenju še zavleči.

Več let od hišnih preiskav do sojenja

​Sojenje omenjeni trojici je povezano z odmevnimi hišnimi preiskavami iz junija 2011, v katerih je sodelovalo okoli sto kriminalistov in policistov. Zaradi suma vpletenosti v prirejanje razpisa pri projektu gradnje kablovoda od Koroških vrat do Peker so takrat pridržali sedmerico, ki je na zatožno klop sedla šele več kot štiri leta pozneje. Štirje so očitke priznali, preostala trojica pa ves čas zavrača krivdo. Primer naj bi zastaral spomladi leta 2021.
Na obravnavi, ki je bila konec maja, je obtožena Danijela Homec dopolnila svoj zagovor. Ponovila je, da se je po krivem znašla na zatožni klopi. Izpovedala je, da so bili nekateri precej neformalni in prijateljski telefonski pogovori s poslovnimi partnerji za njo običajni, saj se je z njimi dolgo poznala, občasno, zlasti ob koncu leta, so se tudi srečevali z njimi na poslovnih kosilih.
Ob tem pa je zatrdila, da sama ni odločala o ničemer, z razpisi pa da se je ukvarjal srednji menedžment v podjetju. Prav tako je stopila v bran Zorcu, tikanje z njim pa pojasnila z dejstvom, da sta oba že dolgo v podjetju in se poznata še iz časov, ko Zorec ni bil na čelu podjetja. Pogovori s Kokollarijem so bili zanjo neprijetni, saj je ta vselej vztrajal, da bi dosegel svoje, ob tem pa ga ni vselej razumela. Govoril je namreč mešanico slovenskega jezika in drugih jezikov z območja nekdanje Jugoslavije, saj je po rodu Albanec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta