Svetovalki za duhovni in poslovni razvoj se svobodno življenje izmika

Primož Knez, Dnevnik
16.11.2021 06:00

Martina Veseljko, obtožena goljufije, ostaja v priporu na Igu, čeprav si je ob priznanju krivde obetala milejšo zaporno kazen na odprtem oddelku. Zapleta se na sodišču, saj sodnica njenega priznanja ni sprejela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ne jok, ne prošnje, ne ogorčenost tožilca in odvetnika niso pomagali Martini Veseljko, ki ostaja v priporu, saj sodišče njenega priznanja krivde ne sprejema. Foto: Jaka GASAR/DNEVNIK

Jaka Gasar

Martina Veseljko je energetska predavateljica, terapevtka in svetovalka za duhovni, osebni in poslovni razvoj. To piše na njeni spletni strani z naslovom Svobodno življenje. Petdesetletnica se je v ženskem zaporu na Igu znašla februarja letos zaradi goljufije, povezane s tipično piramidno shemo. Zdaj si od vsega najbolj želi svobodnejšega življenja. Vsaj tistega na odprtem oddelku zapora. Bila je blizu, a vseeno še zelo daleč. Po odločitvi sodnice ljubljanskega okrožnega sodišča Maje Povhe ostaja v priporu, se pravi na zaprtem oddelku ženskega zapora na Igu. In tam bo očitno še dolgo.

Naivnici premamila za 180 tisočakov

Tožilstvo jo bremeni ogoljufanja dveh udeleženk tečajev. Od obeh je dobila skupno kar 180.000 evrov. Sprva je bilo tožilstvo, ki ga zastopa Boštjan Valenčič, prepričano, da je denar porabila zase. A se je izkazalo drugače. Denar naj bi bila Veseljkova ob posredovanju Boštjana Novaka izročila najvišje postavljenemu v piramidni shemi, nekdanjemu vrhunskemu igralcu namiznega tenisa Saši Ignjatoviću, ki ga je sama vedno imenovala le kot gospoda. Ignjatović ima zanimivo preteklost. Bil naj bi del ekipe Happy-happy, ki je za visoke zneske naivnežem obljubljala srečo in zadovoljstvo v novem življenju, od tega pa seveda ni bilo nič. No, po lastnih besedah mu je naivno nasedla tudi Veseljkova. "Bila sem zavedena. Ignjatoviću in Novaku sem slepo zaupala. Nisem kriva. Nikogar nisem ogoljufala. Mirjana in Barbara sta vedeli, da bom denar odnesla Ignjatoviću za posel, ki naj bi prinesel visok dobiček. Slepo sem mu zaupala in tudi sama ostala brez vsega in pristala v zaporu. Ostala sem brez svobode," je brala sodnici Povhetovi, ko se je povsem zlomila in se zjokala nad lastno usodo.

Nič ne bo s priznanjem krivde

A najhujše je šele prišlo. Veseljkova je namreč s tožilstvom podpisala dogovor o priznanju krivde, tožilstvo pa ji je v zameno ponudilo 22 mesecev zapora na odprtem oddelku. A Veseljkova je naredila usodno napako, ko je v pisnem zagovoru zanikala krivdo. Kako lahko hkrati krivdo priznaš in v zagovoru zanikaš? Zapleteno pravno vprašanje je razdelilo udeležene. Na eni strani sta bila enotna tako tožilec kot odvetnik Veseljkove Rok Petrič, ki sta odločno, ogorčeno in mestoma s povzdignjenim glasom prepričevala sodnico, naj vendarle sprejme priznanje krivde in zaključi ta za vse udeležene mučni postopek. Sodnica Povhetova na drugi strani pa je bila neomajna v svoji odločitvi, da priznanja ne more sprejeti. Tudi potem, ko je Veseljkova preklicala navedbe, da se ne čuti kriva. Posledica? Obtožena ostaja v priporu, kar v praksi pomeni v bistveno slabših razmerah zapora na Igu. "A vi veste, kaj je pripor?!" je bila že povsem obupana Veseljkova.

Sodnica zdaj (verjetno zelo naivno) pričakuje, da bo v postopku lahko zaslišala Novaka in Ignjatovića. Za Novaka se vsaj približno ve, kje bi lahko bil, Ignjatović pa je izginil kot kafra. Zadnji znani naslov je v Dominikanski republiki, a ga tam menda ni več, pa tudi če bi bil, bi naša roka pravice do karibskega otoka težko segla. Ne nazadnje bi ga tudi tožilstvo rado videlo. Po naših podatkih so namreč po medijskih objavah o njem in Martini Veseljko na tožilstvo kar deževale nove in nove prijave domnevno ogoljufanih "strank" njegove v prah sesute piramidne sheme.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta