Svojci trdijo, da je streljal le z balkona

Hojka Berlič Hojka Berlič
03.04.2019 20:28

Svojci Janka Tomića, obtoženega uboja in treh poskusov uboja napadalcev na njegovega sina, na sodišču pričali, da je oče za bežečimi napadalci streljal le z balkona, ne pa tudi z dvorišča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi svojci Janka Tomića pričali, da je reagiral v silobranu.
Hojka Berlič

Na okrožnem sodišču na Ptuju se je danesz zaslišanjem svojcev obtoženega nadaljevalo sojenje 51-letnemu Janku Tomiću, ki ga obtožnica bremeni uboja in treh poskusov uboja napadalcev na njegovega sina na dvorišču njegovega doma v Krčevini pri Vurberku. Tomić sicer že na predobravnavnem naroku novembra lani očitanih kaznivih dejanj ni priznal, saj naj bi šlo za silobran. Da nikakor ni hotel nikogar raniti, kaj šele ubiti, ter da je v popolni temi slepo streljal le z balkona, nikakor pa ne nato še z dvorišča za bežečimi napadalci, pa je povedal tudi že v svojem zagovoru ob začetku sojenja minuli teden.

Nihče naj ne bi bil videl ustreljenega

Kot smo že poročali, je v noči na 26. maj lani četverica napadalcev, oborožena z nožem in teleskopsko cevjo, želela obračunati z obtoženčevim sinom Žanom Tomićem. Obtoženi je ob tem nanje streljal, pri čemer je eden od njih zaradi poškodb umrl, drugi pa je utrpel dve strelni rani. "Ravno sem se pripeljal domov iz Maribora in sem se odpravil spat. Čez nekaj minut sem zaslišal ropotanje, zato sem stopil ven pogledat, kaj se dogaja. Videl sem, da dva razbijata moj avto. Zadrl sem se, kaj počneta. Takrat sta se obrnila in začela teči proti meni, eden je imel palico, drugi nož. Eden se je drl, naj pridem k njima, drugi je rekel, da me bosta razkosala," se je dogodkov na usodno noč včeraj spominjal 20-letni sin. Kot je še povedal, sta mu napadalca hotela slediti, ko je zbežal nazaj v hišo. Eden je želel vdreti skozi vrata, ki mu jih je uspelo zadržati, drugi skozi okno. Ko so odjeknili streli, je napadalec pri vratih takoj odnehal, ob nadaljnjih strelih pa tudi drugi napadalec. Vse skupaj naj bi bilo trajalo le kakšne tri minute. Čeprav ga je tožilka Dijana Šeruga Sagadin opomnila, da je v preiskavi izpovedal drugače, je danes vztrajal, da med streli, ki jih je slišal, ni bilo daljšega premora, prav tako naj ne bi bilo slišati, da bi njegov oče streljal z različnih lokacij. Ko je nato pogledal na dvorišče, po besedah Žana Tomića ni bilo nikjer nikogar več. Čez nekaj minut naj bi se mu bil na dvorišču pridružil še oče, kasneje pa tudi očetova zunajzakonska partnerica in dedek. Vsi zbrani pa vse do prihoda policije naj ne bi bili videli nikogar od napadalcev, da bi ležal na cesti, in tudi ne vedeli, da je bil kdo od njih ustreljen.

​Na nožu sinovi prstni odtisi

Kot je še povedal sin obtoženega, se je ob napadu bal za svoje življenje, eden od napadalcev je namreč z nožem skozi razbito okno zamahoval le nekaj centimetrov od njegovega vratu. Po njegovem mnenju je šlo za precej velik zložljiv nož. Sam naj noža ne bi bil imel, zato sodniku Marjanu Strelcu ni znal pojasniti, kako se je na kraju dogodka znašel nož z njegovimi prstnimi odtisi. Ni pa izključil možnosti, da je med obrambo ali kasneje prijel napadalčev nož. Na sodnikovo vprašanje, ali tudi pri delu varnostnika, ki ga opravlja, prijema stvari po dogodku, je odgovoril, da ne, a da ga kot varnostnika tudi še nihče ni želel ubiti.
Tudi obtoženčev oče, Janko Tomić starejši, je izpričal, da je sin usodne noči streljal le z balkona. Tega, kam točno je imel pri tem usmerjeno pištolo, pa ni videl, saj ga je po njegovih besedah videl le v hrbet, ker sam zaradi streljanja ni upal stopiti na balkon. Tudi on je v preiskavi po besedah tožilke povedal nekoliko drugačno zgodbo o tem, kje vse je videl sina. Obtoženčev oče je sicer, ker je od hiše do mesta, kjer je obležal ubiti moški, več kot sto metrov, domneval, da bi lahko bil ustreljen že na dvorišču. A je preiskava po besedah tožilke pokazala, da ni bilo tako.

Partnerica se dogodka ne spomni

Le dva strela pa je tiste noči slišala zunajzakonska partnerica obtoženega, nato pa se, kakor je povedala, zaradi šoka, ki ga je doživela, ne spomni ničesar več. Dotlej še neuporabljeno pištolo Glock 17, ki jo je obtoženi uporabil pri streljanju, sta po njenih besedah kupila skupaj, saj je kot športna strelka želela, da bi se ji pridružil na kakšnem od tekmovanju. A on naj ne bi bil hotel o tem nič slišati. Pištola naj bi bila hranjena po predpisih, zaklenjena v omari, naboji pa v posebni škatli. Tega, kje je bil shranjen ključ, se ni mogla spomniti, pa tudi ni mogla oceniti, koliko časa bi nekdo potreboval, da bi napolnil nabojnik pištole. Tomićeva zunajzakonska partnerica je imela sicer dva orožna lista za dve pištoli, a druge policisti niso našli. Kot je povedala, je pištolo ob številnih selitvah izgubila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta