Tatu zlatih palic izdale pajkice

Precej dragocenosti, tudi tri zlate palice, je pred slabimi šestimi leti izginilo iz stanovanjske hiše v Ljubljani. Vlomilca sta bila dva, kot trdi tožilstvo, tudi Frank Palmer, ki so ga po petih iskanja marca letos prijeli.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franka Palmerja so prijeli po naključju, zaradi prekrška v cestnem prometu. Fotografija je simbolična. Foto: Marko VANOVŠEK
Marko Vanovšek

"Ste razumeli, kaj se vam očita?" je sodnik Bernard Tajnšek vprašal 56-letnega Franka Palmerja, ki sta ga pravosodna policista s Povšetove pripeljala na zatožno klop ljubljanskega sodišča. "Sem nekako, ja," je odvrnil Palmer. "Se boste zagovarjali?" je sledilo novo vprašanje. "Jaz bi se kar z molkom in tudi ne bom odgovarjal na vprašanja," je bil redkobeseden obtoženi. O veliki tatvini, ki naj bi jo bil skupaj z neznanim storilcem zagrešil že davnega 2015, torej ni nič povedal, dejstvo pa je, da je na predobravnavnem naroku krivdo zanikal. In zakaj je preteklo toliko časa od kaznivega dejanja, na zatožno klop pa je sedel šele sedaj? Priprli so ga kmalu po tatvini, a tudi izpustili. Potem pa so si premislili in ga kar pet let iskali s tiralico. Prijeli so ga marca letos, po naključju: policisti so ga namreč zasačili pri cestnoprometnem prekršku

Tatvina, ki se je zgodila 8. novembra 2015, ni bila kar tako. Tistega večera sta se zakonca Metka in Janko A. vrnila v domačo hišo v Ljubljani in doživela zelo neljubo presenečenje. Popoldne je nekdo vlomil skozi okno dnevne sobe, dodobra premetal prostore in na silo odprl sef. Skupaj z njim je izginilo precej dragocenosti, glavno predstavljajo tri skupno 97.500 evrov vredne zlate palice. In dodatno moška ročna ura znamke Tag Heuer (2000 evrov) ter za 10.000 evrov nakita. Par zlatih manšetnih gumbov in še en tak par, a ta s po šestimi briljanti, dve zlati kravatni igli, broška z briljanti, več verižic, prstanov, zapestnica in kovanci Zlati dunajski filharmoniki in Anno Domini.

Na prostem izhodu

Preiskovalci so seveda pohiteli na kraj, si ga dodobra ogledali in odvzeli sledi. Med drugim so zavarovali devet odtisov čevljev, a se ni dalo ugotoviti, komu pripadajo. Tudi druge sledi jih niso pripeljale nikamor in naleteli bi na slepo ulico, če ne bi lastnica med pospravljanjem naletela na neznane elastične hlače, pajkice, ki preverjeno niso pripadale nobenemu od stanovalcev. In tako so prišli na sled enemu od storilcev, Palmerju. DNK- sledi na pajkicah so se ujemale z njegovimi.

Kar se je na prvi pogled zdelo malce čudno, kajti Frank Palmer (mimogrede, preden se je preimenoval, je nosil ime Franci Prislan) je takrat prestajal zaporno kazen na Dobu. V preteklosti je bil že večkrat kaznovan, večinoma zaradi premoženjskih deliktov, in na podlagi združitve predhodnih obsodb je takrat prestajal enotno kazen deset let in enajst mesecev zapora. Toda preverjanje pri upravi zapora je pokazalo, da je bil 8. novembra na prostem izhodu oziroma dopustu. Zunaj sicer ni bil le ta dan, pač pa med 1. in 20. novembrom. Nakar se je za en teden vrnil v zapor, 27. novembra pa so ga pogojno odpustili. Kazen bi mu sicer pretekla šele januarja 2018.

O (ne)zakonitosti hrambe DNK

Sledovi na pajkicah so bili dobra osnova, da so ga prijeli, a je bil precej hitro spet zunaj. Zagovornik Boris Grobelnik je namreč trdil, da je bil kronski dokaz pridobljen nezakonito. Palmerju so vzorec DNK vzeli v preteklosti ob nekem drugem sumu kaznivega dejanja, ki pa ga je bil nato na kranjskem sodišču pravnomočno oproščen. Zaradi tega bi ga morala policija izbrisati iz svojih evidenc, je trdil odvetnik. Okrožno sodišče mu je dalo prav in Palmerju odpravilo pripor. Toda tožilstvo se je nato pritožilo na višje sodišče in to je prvostopenjski sklep razveljavilo. Ocenilo je, da je bila hramba DNK zakonita, saj je bil ta vzorec uporabljen še v neki tretji zadevi, še preden je bila kranjska sodba pravnomočna. V tej tretji zadevi je bil Palmer pravnomočno obsojen.

Palmerja pa nato niso in niso našli. Kar pet let je bila za njim razpisana tiralica, dokler ga niso 8. marca letos vendarle spravili za rešetke. Zakonca zdaj od njega kot povračilo za ukradeno terjata 44.500 evrov, družinska firma, lastnica dveh od treh zlatih palic, pa dobrih 65.000 evrov z obrestmi. Še raje pa vračilo zlata v materialni obliki. Sojenje se bo z zaslišanjem oškodovancev in drugih prič nadaljevalo v drugi polovici avgusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta