"To je bila eksekucija!" mu je rekla sodnica in ga obsodila na 14 let zapora

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
01.07.2020 17:31

Alexandru Žlendru je mariborsko sodišče tudi danes pripisalo krivdo za sodelovanje pri trojnem umoru v Beogradu, ki se je zgodil jeseni 1993.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvetnik Franci Košar (levo) je prepričan, da bodo višji sodniki ponovno razveljavili obsodilno sodbo za Alexanadra Žlendra.
Tomaž KlipŠteter/dnevnik

Tudi v drugo je mariborska sodnica Andreja Lukeš odločila, da je Alexander Žlender 9. oktobra 1993 v Beogradu v Fruškogorski ulici Radovana Joksića napeljal k trojnemu umoru. "To je bila eksekucija," je bila Lukeševa direktna do obtoženega in ga obsodila na 14 let zapora. Obtožnico zoper njega je vložil šef mariborskega tožilstva, višji tožilec Darko Simonič. Danes je sodišču predlagal, naj Žlendra navkljub dejstvu, da je od dogodka minilo že skoraj 27 let, obsodi na 15 let zapora. Tako kot tožilec tudi sodnica posebnih olajševalnih okoliščin za Žlendra ni našla, niti v oddaljenosti od dogodka. Upoštevala je zgolj to, da v preteklosti še ni bil pravnomočno obsojen, in mu zato izrekla leto nižjo kazen od predlagane.

Žlender: "Nisem bil tam!"

Žlendra v postopku brani odvetnik Franci Košar. Obrambo gradi na zatrjevanju, da tožilstvo obtoženemu ni dokazalo, da je prisostvoval grozljivemu zločinu, ki ga je izvršil Radovan Joksić in to tudi priznal. Joksić je hladnokrvno ustrelil 37-letnega podjetnika Nebojšo Salatića, njegovo 23-letno partnerico Slavico Kovačević in 17-letnega nečaka, za kar je bil v Srbiji obsojen na 40 let zapora. "V spisu so fotografije prizorišča kaznivega dejanja, skice, obdukcijski zapisniki, ki dokazujejo grozljivo kaznivo dejanje, vendar nič od naštetega ne izkazuje povezave z obtoženim Žlendrom. Priče (med njimi njegova oče in žena, op. p.) so potrdile, da je bil takrat v Sloveniji, saj je Srbijo zapustil že prej - dezertiral je iz kasarne v Nišu, ker ni hotel sodelovati v vojni," je odvetnik v sklepni besedi branil obtoženega. Žlender, ki mu v Mariboru sodijo že sedmo leto, pa danes ni bil več zgovoren kot sicer. "Nimam več kaj dodati o vsem tem. Nisem bil tam," je bilo vse, kar je rekel, a sodnice ni prepričal. "Priče so vas obremenile. Niso rekle le, da ste bili v Beogradu, Joksić je povedal, da ste mu ukazali, naj ustreli vse tri, da vas žrtve ne bi kasneje prepoznale. Vedeli ste, da je bil Joksić na fronti, da je imel duševne težave in da je bil vajen ukazov. In ukaz 'Kaj čakaš? Streljaj! Mrtva usta ne govorijo' je bil nedvoumen," je obsodilno sodbo argumentirala Lukeševa. In nadaljevala: "Če ne bi bilo vas, se ta dogodek ne bi zgodil. Ravno vi ste vedeli, kje stanuje Salatić in da razpolaga z veliko količino denarja. Ostali trije (Radovan Joksić, Nebojša Titelac in Aleksandar Stanković, op. p.) niso o njem vedeli ničesar."

Sodbo razveljavili iz procesnih razlogov

Sodba prav hitro ne bo pravnomočna. "S klientom sva glede na potek kazenskega postopka današnji izid tudi pričakovala. Zoper sodbo se bova pritožila," je za medije izjavil odvetnik Košar. Enkrat je razveljavitev sodbe že dosegel. Lanskega marca je Lukeševa Alexandru Žlendru izrekla leto višjo kazen kot tokrat - 15 let zapora, višji sodniki pa so jo razveljavili zaradi bistvenih kršitev v postopku, ker je sodnica v sodbi nerazumljivo pojasnila, da so bile žrtve umorjene zato, da ne bi mogle spregovoriti o kaznivem dejanju, ki sta ga Joksić in domnevno Žlender že izvršila. "Takrat so višji sodniki sodbo razveljavili iz procesnih razlogov, zdaj se bodo z njo ukvarjali vsebinsko in verjamem, da jo bodo ponovno razveljavili," je prepričan Košar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta