Ugrabitev in posilstvo 12-letnice: Malčanski brivec obsojen na dosmrtni zapor

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
05.01.2021 12:17
Ninoslav Jovanović je bil obsojen zaradi ugrabitve in posilstva 12-letnice. Sojenje je potekalo za zaprtimi vrati, sodbo pa so poslušali tudi dekličini sorodniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malčanski brivec ob aretaciji pred letom dni.
Policija Srbije

Višje sodišče v srbskem Nišu je 48-letnega Ninoslava Jovanovića prav na obletnico njegove aretacije obsodilo na dosmrtno ječo zaradi ugrabitve in posilstva dvanajstletne deklice. Zloglasni Malčanski brivec do pravnomočnosti sodbe ostaja v priporu. 

Sojenje Jovanoviću, ki je priznal ugrabitev, mučenje in posilstvo 12-letne Monike iz vasi Suvi Do, je potekalo za zaprtimi vrati zaradi zaščite mladoletne žrtve. Sodbo, ki jo je danes dopoldne izreko sodišče, pa so poleg ogromno novinarjev poslušali tudi sorodniki mladoletne žrtve. Obtoženega na izreku sodbe sicer ni bilo, srbsko sodišče je prvič v zgodovini izreklo to kazen, ki se, potem ko so jo uzakonili, uporablja od 1. decembra 2019. 

Jovanović je 12-letnico ugrabil 20. decembra predlani v kraju Brzi Brod pri Nišu, ko se je vračala iz šole. V avtomobil jo je zvabil pod pretvezo, da je je električar, ki mora na delo v šolo, a ne ve, kje ta je. Deklico so po 10 dneh obsežne iskalne akcije, v kateri je sodelovalo več sto policistov in lokalnih prebivalcev, našli v kraju Pasjača. Ugrabitelja so prijeli šele 5. januarja lani na pokopališču v Malči. Vzdevek Malčanski brivec se ga je prijel zato, ker je znan po tem, da svojim žrtvam obrije ali ostriže lase. Kot je v intervjuju za srbski Blic po prijetju Jovanovića povedala njegova mati, je prvi deklici ostrigel lase, ko je bil star vsega sedem let. Poiskali so pomoč psihiatra, ti so ugotovili, da gre za obsesijo, a Jovanović ni hotel jemati zdravil. Julija 2005 je Jovanović s pretvezo ugrabil mladoletno deklico, jo odpeljal v zapuščen vikend in jo tam posiljeval. Deklico je tudi postrigel. Ves čas ji je grozil, da bo pobil vse člane njene družine, če se bo upirala. Trpinčenje je trajalo vso noč, nato pa jo je zjutraj izpustil.

Le štiri dni pozneje je našel novo žrtev. Prav tako pod pretvezo je deklico odpeljal med njive in tudi njo ostrigel in slekel. Takrat je deklica začela vpiti in k sreči so jo slišali kmetje, ki so obdelovali njive. Jovanović je dekle pustil na kraju in začel bežati, a so ga kmalu prijeli. Dejanja je Jovanović storil v času, ko je bil na pogojnem odpustu po (po večini prestani) devet let in pol trajajoči kazni zaradi posilstva in goljufije. Na svobodi je bil poldrugi mesec. Sodišče mu je nato leta 2006 izreklo kazen dvanajstih let zapora. Na svobodo je prišel januarja predlani, oktobra je bila nato spet nekaj časa priprt zaradi groženj ženskam na Facebooku, a ne za dolgo, Decembra je nato ugrabil dvanajstletnico. Dejanje pa je očitno skrbno načrtoval, saj si je vnaprej pripravil bunkerje, kjer se je skrival pred policijo. A policisti so ga na koncu ob pomoči občanov, le prijeli.

Sojenje Jovanoviću se je v Nišu začelo julija lani. Dejanje je priznal, obžaloval pa ga ni. Izgovarjal se je na alkoholizem in svoje psihično stanje, češ da gre za neprištevnost. Sodišče v Nišu mu je za ugrabitev izreklo enajst let zapora, skupaj s posilstvom pa nato dosmrtno ječo. V obrazložitvi je pojasnilo, da je vedel kaj počne in da je deklico hudo poškodoval. Sodba še ni pravnomočna, 48-letnik pa ostaja v priporu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta